Antiaikalainen
Antiaikalainen

Cooliuden synti ja kuinka se vältetään

Omien kirjallisten töiden sävyttämän kevään aikana olen lukenut monia kirjoja sieltä täältä, mutta harvoja kannesta kanteen.

Eräs läpiluettu on David Foster Wallacen postuumina julkaistu The Pale King. Sen yhteydessä tosin taitaa olla kyseenalaista puhua läpilukemisesta, koska eihän sitä ole oikeastaan edes läpikirjoitettu, ei ainakaan sen kirjallisen tietoisuuden toimesta, jonka tunnen David Foster Wallacena.

Parnasson (3/2011) kolumnissani luonnehdin The Pale Kingiä ”ehdotukseksi postuumiksi romaaniksi”, koska kustannustoimittaja Michael Pietsch kasasi sen kirjailijan jäämistöstä löytyneistä teksteistä. Eräässä haastattelussa Pietsch arveli, että DFW olisi elävien kirjoissa pysytellessään tehnyt  The Pale Kingiin tuntuvia revisioita, kirjoittanut useat jaksot kokonaan uusiksi. Emme saa koskaan tietää, millainen romaani siitä olisi lopulta tullut. Mutta hyvä, että se on olemassa edes tällaisena postuumisti julkaistuna kompromissina.

Yksi kiintoisa tapa lukea The Pale Kingiä onkin yrittää kuvitella, minkälainen se olisi voinut olla oikeana romaanina. Tällainen lähestymistapa pistää kirjallisen mielikuvituksen välillä vinhasti laukkaamaan, mutta välillä myös kovalle koetukselle. Liki 550-sivuiseen romaaniraakileeseen mahtuu nimittäin suuret määrät tekstiä, joka tuntuu poikkeuksellisen nerokkaan  tajunnan tuottamalta, mutta josta puuttuu kirjallinen hohdokkuus, lennokkuus, briljanssi.

Nerokas tajunta, superaivot. DFW:n tapauksessa ei ole liioiteltua puhua sellaisista; välillä jopa tuntuu, että hän oli liian älykäs romaanikirjailijaksi. Pushkin kuulemma sanoi joskus, että runoilijan pitäisi olla hiukan tyhmänpuoleinen. Liiallinen älykkyys tuskin sopii prosaistillekaan, ainakaan jos haluaa olla tehokas ja tuottelias. Jos The Pale King lasketaan mukaan (mitä ei ehkä pitäisi tehdä), DFW ehti tehdä vuodesta 1987 vuoteen 2008 kestäneellä urallaan vain kolme romaania (niiden lisäksi toki myös novelleja, lyhytproosaa, esseitä). Tavallinen tusina-aivoinen tusinakirjailija olisi naputellut siinä ajassa romaaneja lähemmäs parikymmentä.

DFW:n esikuviin kuulunut Thomas Pynchon on kirjalliselta mielikuvitukseltaan vähintään yhtä omaperäinen ja omalaatuinen, mutta älyllistä painoarvoa Pynchonilla on vähemmän. Siksikö Pynchonin proosa on usein herkempää, virittyneempää? Siksikö Pynchon on taitavampi rakentamaan romaaneja, sommittelemaan kompositioita, punomaan monipolvisia juonikuvioita? Mahdollisesti.

Puhdasverisen modernistin tunnistaa (tai tunnisti joskus) siitä, että hän tietää (tai tiesi), millä tavalla ei enää voi kirjoittaa. DFW:ssä tämä piirre näkyy selvästi.

Mahtoiko DFW kirjoittaa yhtäkään proosakatkelmaa olematta kaiken aikaa tietoinen omasta tekstistään, toisin sanoen siitä, minkälaiset konventiot vaikuttavat hänen tapaansa kirjoittaa ja millä tavalla hän voisi näitä konventioita koetella, horjuttaa, uudistaa?

The Pale Kingin luettuani päällimmäinen kysymys mielessäni oli, kuinka DFW onnistuu olemaan kirjailijana niin koskettava ja sydämeenkäypä vaikka hänen tajuntansa nerokkuus välillä pelottaa tai jopa vieraannuttaa. Monestihan ylivirittynyt kirjallinen itsetietoisuus johtaa abstraktiin, steriiliin, ylinokkelaan proosaan. Sellainen proosa ei kommunikoi lukijan kanssa vaan lannistaa lukijan. Valitettavan suuri osa niin sanotusta kokeellisesta kirjallisuudesta lankeaa tähän kategoriaan (DFW nimitti tällaista proosaa ”kato, ilman käsiä!” -kirjallisuudeksi).

Kun itse luen ylinokkelaa proosaa (tai runoutta), minussa herää samanlainen vastenmielisyys kuin katsellessani parrasvaloissa viihtyviä julkkisälykköjä (esimerkiksi filosofeja tai kulttuurintutkijoita), jotka kehystävät kaiken sanomansa kepeällä itseironialla, koska pelkäävät, että muuten heitä ei pidetä hyvinä ja viileinä tyyppeinä. Kiitän aina luojaani, että nuo ihmiset eivät kirjoita proosaa tai runoutta.

Miksi DFW:tä lukiessa mielessäni ei häivähdä ironiseksi hipsteriksi tekeytyvän julkkisälykön hahmo? Siksi että DFW oli kaksinkertaisesti itsetietoinen. Hän oli tietoinen paitsi kirjallisten konventioiden rajoituksista myös niistä sudenkuopista, joita tulee vastaan silloin, kun tekee nämä rajoitteet näkyviksi ja kirjoittaa itseään ulos niistä.

Vaikka DFW osasi olla myös uuvuttava, häntä lukiessa ei tule koskaan tunnetta, että tässä nyt kirjailija poseeraa itsetietoisen ironisesti ollakseen mahdollisimman cool. Superaivojen vastapainoksi DFW:llä oli lämmin sydän ja kaunis sielu, niinpä hän halusi luoda aidon yhteyden lukijoihinsa, eikä vain tehdä heihin vaikutusta.

Cooliuden synti on kirjallinen kuolemansynti. Sitä pitää kaikin keinoin kaihtaa.

Kommentit (13)

 1. joakim

  McEwanin tuotanto muuttuu skientistin kaksiulotteiseksi Enduring Lovesta lähtien. Olin aikanaan jonkinlainen fani.

  Tutkin joskus asiaa, ja huomasin, että hän hurahti evoluutiopsykologiaan ja ryhtyi kaveeraamaan Dawkinsin kanssa noihin aikoihin. Samaan aikaan tuotanto laski kuin laboratoriorotan häntä.

  Atonement oli puistattava. Myötähäpeä ei ole miellyttävä tunne.

 2. Johanna

  Jep, Samuli, huomasin erheen itsekin kun tajusin että McEwan tosiaan kirjoitti Vieraan turvan noin varhain. Jäljittelystä puhuminen nyt muutenkin oli turhaa.

  Rannalla oli musta myös hieno, kaunis, pieni. Polte nauratti lukiessa, vaikka en sanoisi sitä raikkaaksi. Onhan paljon muuttunut, kun ajattelee miten hyytäviä vaikka Sementtipuutarha tai Vieraan turva ovat.

  No, McEwanistahan ei Tommin blogijutussa ollut kyse lainkaan.

  Tädit 1800-luvun kirjallisuudessa jäivät kiinnostamaan.

  t. maanisesta flunssastaan parantunut J.

 3. Elina Airikkala

  ”Olen ehkä ollut vähän hidas kehityksessäni, mutta tajusin vasta yli neljäkymppisenä, ettei ihmisen ole pakko suostua kaikkeen vain siksi että pyyntö on järjellinen tai kuulostaa siltä. Ikä vapauttaa ihmisen turhista velvoitteista. On mahdollista olla oma itsensä ja sanoa ei.”

  (Ian McEvan Ikuinen rakkaus)

  Kun nyt näytte puhuvan McEvansista, laitoin tähän häneltä ylläolevan lainauksen, mikä on minusta vaan niin yksinkertaisen hauska.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *