Antiaikalainen
Antiaikalainen

Elää ja kuolla fiktiossa

Luulin Philip Rothin olevan Nobel-palkintoa vaille vainaa. Olin varma, että The Plot Against America jää hänen viimeiseksi merkittäväksi teoksekseen. Olin siitä niin varma, että siirsin Rothin kirjat syksyllä työhuoneesta olohuoneen puolelle.

Kuten aiemmin kirjoitin, olohuoneen hyllyt ovat Valhallani, järjestän sinne kuolleiden ja viittä vailla kuolleiden kirjailijoiden teokset. Elävät ovat seuranani täällä työhuoneessa.

Luettuani Rothin uusimman tunsin syyllisyyttä. Jokamies on hienosti rakennettu romaani, kirjallisen sommittelun ihme. Roth käy läpi päähenkilönsä, newjerseyläisen mainosgraafikon ja taiteilijan, elämän ja kuoleman tarkentaen sen muutamiin käänteisiin ja yksityiskohtiin. Keskiverto kirjailijan käsissä tällaisista palasista syntyisi helposti pelkkä yhdentekevien anekdoottien kudelma, mutta Roth, tämä vanha dinosaurus, onnistuu järkyttävän hyvin.

Jokamiehestä tunnistaa ne seksuaalimotiivien ympärille kietoutuvat perussävyt, jotka luonnehtivat Rothin tuotantoa, mutta samalla mukana on sellaista hiljaista ja hiljentävää vakavuutta, joka sopii hyvin yhteen sen kanssa, että romaanin lähtökohtana on kuolema ja kuoleminen.

En jaksa uskoa kohutun Viimeiset sanat -televisiosarjan tavoittavan sitä tyhjän ja selittämättömän edessä olemista, jonka Rothin romaani esille loihtii. Koska katsojat pitävät televisiosarjaa totena, se muuttuu fiktiivisemmäksi kuin fiktio, kuolemisesta tulee kuolemisen esittämistä. Tämä, jos mikä on todellisuudesta vieraantumista.

Kommentit (6)

  1. Tommi Melender

    Olen perustanut oman tilin – vai miksi sitä ikinä kutsutaan – siihen lärvikirjaan, mutta passiiviseksi on oma touhuni kyseisellä foorumilla jäänyt. Ystäviäkään en ole omatoimisesti hankkinut.

    Ongelma on siinä, etten tiedä, mitä minun pitäisi siellä Facebookissa tehdä. Etusivulle tulee ilmoituksia että se-ja-se valitsi sen ja sen applikaation tai liittyi siihen-ja-siihen ryhmään tai pelasi sitä-ja-sitä peliä. Täh?

    Oloni on samanlainen kuin mummolla, joka ei ole käyttänyt koskaan internetiä eikä tiedä miksi sitä pitäisi käyttää.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *