Antiaikalainen
Antiaikalainen

Eläköön journalismi, osa 2

Edellisessä merkinnässä siteeratussa Erno Paasilinnan 60-luvun lopun satiirissa Toimittaja esitetään kaksi irvileukaista huomiota. Toinen niistä kuvaa nykyisiäkin toimittajia, toinen ei.

Eli tämä pätee valitettavasti edelleen:

”Toimittajan ajatusten ja työnantajan ajatusten välillä ei ole muuta eroa kuin se, että toimittaja on omaksunut ne. Työnantaja ohjaa ja tukee toimittajaa. Ilman työnantajaa toimittaja menehtyisi.”

Tämä ei enää valitettavasti päde:

”Kaikki toimittajat ovat juoppoja; jatkuva humalatila johtuu ankarasta henkisestä paineesta, epäsäännöllisestä elämästä ja huonosta palkkauksesta. Useimmat lehdet toimitetaankin humalassa (…) Aamulla krapulassa aina luetaan lehdestä mitä siihen on yöllä pantu. Useimmat ottavat heti viinaa, koska eivät kestä sitä nähdä.”

Nykyiset toimittajat suhtautuvat juttuihin kuin tuotteisiin ja lukijoihin kuin asiakkaisiin. Mainostajat mielletään yhteistyökumppaneiksi, ja toimituksissa ollaankin läheisessä kosketuksessa konsernin mainosmyyjiin. Onhan mainosmyyjien osattava kertoa yhteistyökumppaneille, millaista lehteä ollaan tekemässä.

Joskus ajattelen kaiholla niitä aikoja, kun lehdistötilaisuuksissa oli viinakärryt ja toimittajat joivat muuhunkin kuin janoonsa (en ole itse noita aikoja kokenut, minulle on kerrottu, että alkoholitarjoilu oli yleistä vielä 80-luvulla). Toimittajat olivat boheemeja tyyppejä, joilla oli hassuja ajatuksia paremmasta ja oikeudenmukaisemmasta maailmasta, moni oli parrakas ja vähän paskainenkin.

Nykyiset toimittajat ovat näihin entisiin verrattuna bisnesmiehiä ja -naisia. Sellaiset kehtaa päästää tekemisiin asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

”Tinkimättömästä uutisoinnista yhteiskunnallisesti merkittävästä aiheesta” puhuvat vakavalla naamalla enää iltapäivä- ja juorulehtien toimittajat saatuaan ministerin nalkkiin housunsepalus auki.

Kommentit (1)

  1. Anonymous

    Toi Yhdysvaltain pankkikriisi olisi sillai yhteiskunnallisestikin ihan tärkeä juttu. Ei se vaan taida olla kovin seksikästä sittenkään. Kun ei se liity seksiin mitenkään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *