Antiaikalainen
Antiaikalainen

Elämäni suurimpia romaaneja

Jokaisella lienee erityiset kirjansa. Minulle erityisistä erityisimpiä on Veijo Meren Peiliin piirretty nainen. Otava on julkaissut siitä uuden painoksen, mistä suuret kiitokset. Olen lukenut puhki kaksi yksilöä kyseistä romaania, joten uusi painotuore laitos tulee tarpeeseen.

Entä miksi Peiliin piiretty nainen on minulle niin tärkeä? Ei se ole objektiivisesti ajatellen Meren paras romaani, mutta se on kolahtanut minuun eniten. Se toi minut takaisin kirjallisuuden pariin harhailtuani useita vuosia tuuliajolla yhteiskuntatieteen myrskyisillä vesillä.

Julkaisin parikymppisenä ensimmäisen runokokoelmani. Toinenkin oli työn alla, mutta sitten – hupsis – lumous yhtäkkiä haihtui. Etäännyin kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta vuosikausiksi, vaihdoin kirjallisuustieteen valtio-oppiin. Häpeällistä myöntää, mutta halusin politiikan tutkijaksi.

Joskus 1990-luvun lopulla tartuin sattumalta Peiliin piirrettyyn naiseen. Veijo Meren proosa imaisi minut siltä istumalta takaisin kirjallisuuden pariin.

Sekin lienee tässä yhteydessä syytä paljastaa, että hauskimpia kirjallisia muistojani on se, kun hontelona esikoisrunoilijana tapasin Veijo Meren WSOY:n pippaloissa. Tungos oli helvetinmoinen, kaikkialla vilahteli tunnettuja kirjallisia vaikuttajia. Katselin menoa hämilläni enkä uskaltanut mennä juttelemaan kenellekään.

Veijo Meri ilmestyi jostain käsi ojossa ja kertoi lukeneensa päivän Helsingin Sanomista kokoelmani arvostelun: ”Mä olen muuten Veijo Meri.” Hän oli eloisa, puhui paljon ja piti puhuessaan välillä silmiä kiinni. Kun kerroin opiskelevani kirjallisuustiedettä, hän kysyi, luetteko te kaikki sitä Derridaa. Sanoin, että jotkut lukevat, mutta eivät kaikki, mikä pitikin paikkansa. Meri tunnusti, ettei pysty lukemaan Derridaa. ”Jos mä yritän, mulla alkaa koskea tähän”, hän sanoi ja näytti ohimoaan.

Kierreltyäni väentungoksessa palasin vielä hetkeksi Veijo Meren seuraan. Hän istui rauhallisessa sopessa Aimo Kanervan kanssa. ”Tää on Aimo Kanerva”, hän esitteli. Sanoin Kanervalle, että olen nähnyt hänen töitään televisiossa, mikä pitikin paikkansa, koska taiteilijasta oli vastikään esitetty televisiodokumentti.

Kanervan naamasta paistoi, ettei hän pitänyt kommenttiani suuressa arvossa. Jätin herrat turisemaan keskenään. Poistuin niistä kemuista ja pian sen jälkeen poistuin myös kirjallisista piireistä, pitkäksi pitkäksi ajaksi.

Kommentit (11)

  1. Tommi Melender

    OK, tänks!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *