Antiaikalainen
Antiaikalainen

Elävät ja kuolleet

Muutin kesällä omakotitaloon, mutta vasta nyt olen saanut kirjani järjestykseen.
Osa kirjoista on olohuoneessa, osa työhuoneessa. Aikaisemmin ladoin kirjoja aakkosjärjestykseen, mutta luovuin tästä hankalasta käytännöstä. Nyt noudatan eräänlaista mentaalista karttaa, jossa sijoitan samanhenkisiä kirjailijoita toistensa läheisyyteen.
Lisäksi minulla on sellainen perusjako, että olohuoneen hyllyissä ovat kuolleiden kirjailijoiden ja työhuoneen hyllyissä elävien kirjailijoiden teokset.
Kuolleiden kirjailijoiden joukkoon olohuoneen puolelle on eksynyt myös joitakin eläviä. He ovat sellaisia, joita pidän ehtyneinä, joiden en odota enää julkaisevan merkittäviä teoksia. Kuulostaa julmalta, mutta tällainen on maailman laki.
En henno paljastaa, keitä eläviä suomalaisia olen sijoittanut kuolleiden keskuuteen. Ulkomaisista siellä ovat esimerkiksi Philip Roth ja V.S. Naipaul.
Hiljattain eräs elävistä, Norman Mailer, sattui kuolemaan. Sitten kun saan luetuksi hänen viimeiseksi jääneen kirjansa, Adolfin linnan, siirrän hänet Valhallaan muiden taistelunsa taistelleiden maailmankirjallisuuden sotureiden joukkoon.
Liekö tarpeellista edes sanoa, että kuolleille kirjailijoille varaamani hyllyt ovat ajattomampaa designia ja laadukkaammista materiaaleista valmistettuja. Elävien on tyytyminen kalseaan Ikea-kamaan.

Kommentit (22)

 1. Susanna Iivonen-Pekesen

  Juu tuo muuttaminen on hankalaa, kun on kirjoja. Joitain on vieläkin Istanbulissa, vaikka muutimme sieltä jo viisitoista vuotta sitten.

  Minä järjestän kirjahyllyni aika huonosti. Yritän saada saman kirjailijan kirjat pysymään lähekkäin. Olisi kyllä mahtavaa,jos yksi huone olisi pelkkä kirjasto.

  Sitten myös myyn kylmästi kirpputorilla tai divareihin kirjoja, joihin olen kyllästynyt. Pystyn hyvin luopumaan kirjoista, en ole mikään keräilijä.

  Huomaan, että kirjoja tulee ostettua teemoittain. Nyt olen ostanut kaikkea kuolemaan liittyvää. Siis mm. Raittilaa & Syrjää ja Atwoodia. Ei dekkareita kuitenkaan 🙂 Ne ei kiinnosta enää lainkaan.

 2. meri

  tappinen

  en hennonnut ottaa flyygeliä mukaan. pelkäsin, että uusi emäntä olisi ollut sille järkytys. se oli selvästi käynyt läpi monta metamorfoosia eli metempsykoosia, kuten molly bloom sanoisi; lahjakkaan lapsen steinwaysta epävireiseksi lundiaksi. arvelen sen pääsevän seuraavassa elämässään postinkantajaksi – sen verran runsas kirjeenvaihto soittokoneiston vasaroihin oli kätketty. koposen ja vainajan? ehkei sentään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *