Eräs tuokiokuva taistelusta elitismiä vastaan

”The growing fear of elitism and the attendant reluctance to differentiate has also had its impact in the arts. Symphony orchestras, for instance, are becoming uneasy about playing the classics and — according to a report of the American Symphony Orchestra League — of  ’creating the image of an exclusive, arrogant, possibly racist institution’. The orchestras have been advised ’to become more representative of their communities’. These concerns have their origins in the scarcity of Hispanics and blacks among both musicians and audiences of symphony orchestras.”

Paul Hollander: Anti-Americansim. Irrational & Rational.

Kommentit (4)
 1. Elina Airikkala
  15.9.2011, 15:43

  Hmm. Minä vähän kummeksun tätä elitismin-rasismin pelkoa tällaisessa yhteydessä.

  Kerron esimerkin: Kirjoitin kerran lehtijutun eräästä ystävästäni, joka oli ja on kääpiö. Juttu julkaistiin Elanto -lehdessä aikoja sitten. Sittemmin sain kirjeen kotiini, jossa minua pyydettiin olemaan käyttämättä sanaa kääpiö sen halventavan sävyn vuoksi ja käyttämään sen sijaan sanaa lyhytkasvuinen.

  En ollut koskaan ajatellut kääpiö -sanan olevan halventava. Mielestäni olisi ollut pikemminkin kyseenalaista käyttää pelkästään sanaa ”lyhytkasvuinen” kuvaamaan ystävääni, koska lyhyyden lisäksi kääpiöiden ominaisuuksiin kuuluvat käyrät raajat ja tavallista suurempi pää. Juuri käyrät raajat tekevät heidän elämästään huomattavasti vaikeampaa kuin muiden. Jos olisin käyttänyt sanaa ”lyhytkasvuinen”, olisin mielestäni hävennyt ystäväni käyriä raajoja jne. ja häveliäissyistä siis ollut käyttämättä täsmällistä sanaa kääpiö.

  Minua siis ojennettiin juuri siitä sanasta. Jäin miettimään ja tulin siihen tulokseen, että jos jostain syystä ei saisi sanoa vaikka ”suomalainen” siinä pelossa että ihmiset pitäisivät juoppona ja halveksisivat sen takia ja käytettäisiin kiertoilmausta vaikka ”Ruotsista itään -maalainen”….ratkaisisiko se ongelman?

  Ruotsista itään on myös monta muuta maata. Kaikki lyhytkasvuiset eivät ole kääpiöitä.

  Olisi halventavaa ehkä kutsua pelkästään lyhytkasvuista kääpiöksi, mutta onko halventavaa kutsua kääpiötä kääpiöksi? Ei minusta. En kuitenkaan käytä sitä sanaa enää julkisuudessa (paitsi tässä yhteydessä kun en osaa tätä muuten selittää).

  Mihin tässä nyt pyrin? Siihen, että minusta on hölmöä pelätä klassisen musiikin olevan jotenkin elitististä sillä perusteella, että soittajat/kuuntelijat eivät edusta kaikkia etnisiä ryhmiä. Eihän se mitään todista. Eri ryhmiä kiinnostavat eri asiat, elitistiseksi/rasistiseksi asian tekisi esimerkiksi se, että klassinen musiikki olisi kielletty joltain ryhmältä. Nythän näin ei ole.

  Vielä tuli mieleeni eräs suomalainen kirjailija, joka totesi kotinsa olleen niin ”kirjallinen” että kaikki unohtivat aikoinaan opettaa häntä ajamaan lapsena pyörää. Pyörällä ajoa pidettiin ihan hyvänä asiana, mutta sen opettaminen vaan unohtui. Mahdollisesti klassistakin musiikkia pidetään ihan hyvänä asiana vaikka missä, konserteissa tai viulutunneilla ei vain tule käytyä kun ollaan pyöräilemässä tai fudismatsissa. Elitististä on ajatella että viulunsoittaminen olisi hienompaa kuin jalkapallo.

 2. Janika's world
  15.9.2011, 16:25

  Tähän olemme menossa. Viitteitä on ollut ilmassa monella tavalla, pitkään.

  Pelottavaa – tai oikeastaan enemmänkin surullista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *