Antiaikalainen
Antiaikalainen

Esseeuni

Luin Nuoresta Voimasta oikein nenäkkään artikkelin, jossa sanottiin että ”esseen on luovuttava esseemäisyydestä tai kuoltava”. Mutta sitten heräsin ja se olikin vain unta.

Harmi kun en heti herättyäni kirjannut ylös artikkelin kirjoittajan argumentteja. Siinä oli kriittinen lähtöartikkeli ja sen perässä esimerkki ”uudesta esseistiikasta”, joka tyylillisesti oli jonkinlaista fragmenttia, aforismin ja proosarunon sekoitusta.
Muistaakseni se ”esseemäisyyden” vastustus oli ”lineaarisen mielipiteen” vastustamista ja jonkinlaisen moneen suuntaan sohivan ”mielipiteettömän” tyylin puolustamista.

Sinänsä huolestuttavaa että metakeskustelu esseistiikasta tunkee uniin. Haluaisin nähdä vain kauniita unia.

Kommentit (5)

 1. Enzo the Baker

  Kun projektorista alkaa nukkuessa tuupata tuollaista tavaraa, kannattaa heti huutaa ”Poikki!” ja herätä.

  Ja mitä esseen tai minkä tahansa muunkin lajityypin olemusta käsitteleviin ”metakeskusteluihin” tulee, unessa tai valvetilassa, voi kaiketi kattavasti todeta jotta ”Who cares?”.

 2. Tommi Melender

  Liekö ollut enneuni

 3. Enzo the Baker

  Rohkenen täsmentää, tai – kuten luutnantti Robert Hearn sanoi Steven Spielbergin romaanissa ”Pelastakaa sotamies Ryan” – taitaa olla parasta vähän selittää, minä meinaan kun olen ennenkin ollut:

  Kirjallisuuden historiassa ei ainakaan minun tietääkseni ole sellaisia tapauksia, joissa kirjoittajat, tekijät olisivat ”metakeskustelua” tarkasti seuranneina ja niistä kirjallisiin onkiinsa ottaneina tuottaneet metakeskustelijoiden edellyttämää kirjallisuutta, ”epälineaarista” tai muutakaan.

  Kyse näissä puheissa on kai ennen muuta kirjallisuuden kyljessä ratsastavan ja siitä ravintonsa noukkivan luotsikalan itseymmärryksestä, edesmenneen etevän kalan- ja kirjallisuudentutkijan Veikko Vennamon sanoin ”teoriaherroista”, jos kohta -rouvistakin?

  Eli: älkää hyvät ihmiset edes katselko näitä unia, sikäli että se on turhaa.

 4. Tommi Melender

  Juu, se on ihan eri pallopeli, se metakeskustelu. Eikä siinä oikeastaan edes sitä palloa tarvita, pelkkä pelaaminen riittää. Haitaksihan se onkin, se pallo.

 5. Kamunen

  Kirjoittelen sattumaturistin terveisiä maistellen Pauligin kahvia moskovalaisessa McDonald’sissa.

  Täällä on aurinkoinen rauha maassa, mitä nyt tv-kanavat pyörittävät vanhoja sotajuttuja kuten Suomessakin.

  Joskus suomenruotsalaiset kehuvat suomenkielen sopivuutta jumalanpalvelukseen. Näyttää se sopivan myös Herran röykyttämiseen päätellen Putinin punottavista poskipäistä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *