Hauska anekdootti kirjailijasta & elämäkerturista

Vasta ilmestyneen Philip Rothin elämäkerran Roth Unbound: A Writer and His Books kirjoittaja Claudia Roth Pierpont (ei sukua) kertoo esipuheessa, kuinka tapasi kohteensa ensi kertaa joulukuussa 2002.

Se tapahtui jazzkriitikko Stanley Crouchin syntymäpäivillä newyorkilaisella jazzklubilla. Juuri kun tuleva elämäkerturi oli lähdössä pippaloista, syntymäpäiväsankari tarttui häntä hihasta ja sanoi haluavansa esitellä hänet Philip Rothille. Crouch tiesi, kuinka paljon tuleva elämäkerturi ihaili kirjailijamestaria.

Philip Roth istui baarissa ystävien ja hännystelijöiden ympäröimänä. Olutpöhnän rohkaisemana tuleva elämäkerturi lausui: ”Olet 20. vuosisadan suurimpia amerikkalaisia kirjailijoita.”

Kirjailijamestari hymyili ja tokaisi: ”Mutta nythän on 21. vuosisata.” Sitten hän kääntyi syntymäpäiväsankarin puoleen ja jatkoi:  ”Tuot tänne näitä naisia solvaamaan minua!”

Sen päälle hyväntahtoiset naurut.

Kuten kuvaan kuuluu, Philip Roth ei muista kyseistä tapausta. Sanavalmis paskiainen.

Kommentit (4)
 1. Enzo the Baker
  22.10.2013, 20:17

  Tällaiset anekdootit lienevät varsinkin vanhemmista kirjailijoista välttämättömiä, jos nyt vaikka ajatellaan trioa ”amerikkalaisen proosan kolme suurta narsistia — Roth, Mailer ja Updike”, kuten heidät tässä blogissa on joskus lyöty nippuun, niin matkan varrelta löytyy varmaankin yhtä ja toista jutunjuurta. Eikä ainostaan näistä mainituista, hiljattain muistan lukeneeni Open Culturen nettisivulta kertomuksen siitä, kuinka Hemingway oli raapustanut F. Scott Fitzgeraldilta tulleeseen viestiin (Fitzgerald oli tehnyt lukuisia korjausehdotuksia Hemingwayn kirjoittamaan käsikirjoitukseen): ”Kiss my ass.” Ja niin poispäin.

  Mutta siis tämä tarinalaahus on välttämätön, part of the deal. Voitaisiinko myöskään ajatella vaikkapa tiettyjä maailmankuuluja sopraanolaulajattaria tai sankaritenoreita, jotka eivät olisi jonkinasteisia diivoja? Se olisi mahdotonta.

  Kysymys kuuluukin asettaa näin: millä tolalla ovat nykyisten aktiiviuraansa kyntävien nuorten kirjailijoiden asiat tällä rintamalla?

 2. Tommi Melender
  22.10.2013, 20:35

  Tiedän nuoremman polven kirjailijoista vain toisaalta niin kesyjä ja toisaalta niin arkaluonteisia anekdootteja, etten viitsi niitä täällä kertoa.

  Mutta jos jonkinlaista yleisarviota esittäisi, niin voisi kai sanoa, että Papan ja noiden kolmen suuren miesnarsistin mittoihin on vielä matkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *