Antiaikalainen
Antiaikalainen

Hokispiikkiä II

Jatkoa edelliseen:

On tietysti olemassa myös kiekkokielen professionaali versio. Tämä pelitapahtumia osiin pilkkova, erittelevä ja analysoiva asiantuntijapuhe, joka ilmentää insinööritieteen suuria ihanteita.

Laajempana historiallisena kehyksenä professionaalin kiekkokielen taustalla vaikuttanee teollistumisen ja modernisaation mukanaan tuoma kehitys, joka johti työvaiheiden osittumiseen ja erikoistumiseen, niinpä jääkiekossakin on kaikenlaista rooli- ja erikoistilannepelaamista aivan kuten teollisissa prosesseissa osakokonaisuuksia.

Kun jääkiekossa pelataan arvokisoja, Ylen kisastudioon ilmaantuu takuuvarmasti joku pelin saloihin vihkiytynyt ammattilainen kissanpaskan värisessä pikkutakissa fläppitaulu kainalossa kertomaan, miksi Suomi otti tällä kertaa takkiinsa. ”Joo, siinä kävi niin että pelikuri petti ja viisikoiden etäisyydet repesivät, eikä hyökkäyksiin lähdöissä osattu hyödyntää riittävästi pelin painotonta puolta…”

Erätauoilla tehtävät pelaajien haastattelut ovat monesti jännä sekoitus arkipuhetta ja professionaalia kiekkokieltä. ”Mitenkäs se ylivoima saataisiin toimimaan paremmin toisessa erässä?” ”Ei kai siinä sen kummempaa. Lisää suoraviivaisuutta ja syöttötarkkuutta. Enemmän kutia viivasta ja trafiikkia maalin eteen. Eiköhän se siitä lähde…”

Kielellisesti vastenmielisin ilmestys kiekkotietäjien joukossa on Juhani Tamminen, jonka puheessa yhdistyvät kiekkoilun ammattisanasto ja liukaskielinen konsulttislangi. ”Tässä nähdään tyypillinen high risk – low reward -tilanne, jonka seurauksena on Saravon turha kiekonmenetys.”

Joka lukee Tammisen kolumneja Veikkaajasta, saa elinikäisen yliherkkyyden superlatiiveja ja ylennyssanoja kohtaan. Erässä parin palstan jutussaan hän käytti seitsemän kertaa sanaa legendaarinen: ”legendaarinen Lasse Oksanen”, ”legendaarinen Anatoli Tarasov”… Näiden Tamin rakastamien epiteettien seassa vilisee sitten kaikkea mahdollista ”Ville Peltosen suvereenista karismasta” ”Jukka Hentusen kiekkohistoriamme suurimpiin kuuluviin momentum-maaleihin.”

Kommentit (6)

  1. Tommi Melender

    Raimo Summasen ”Meidän päivä” oli ihan kiintoisa lukukokemus.

    Eihän se kirjallisena suorituksena häävi ollut, mutta Summasessa hahmona piilee jotakin jopa kaunokirjallisessa mielessä kiinnostavaa karismaa. Hänestä saisi muokkaamalla hyvän romaanihenkilön.

    Kiintoisampaa kuin hänen kiekkoilulliset ajatuksensa – minun näkökulmastani – on hänen persoonanansa ulottuvuudet, se erityinen kunniakoodi, joka ilmenee kaikessa hänen tekemisessään ja olemisessaan. Summanen on juuri sellainen tinkimätön sektori-ihminen, jossa yhdistyvät jännällä tavalla insinööri- ja taiteilijapersoonallisuus, rationaalisuus ja intohimo.

    Veijo Meren Jääkiekkoilijan kesä tuli mieleen suomalaisista romaaneista, jossa on kosketuspintaa – tosin ohutta – lätkään. Sehän on ihan muiden elementtiensä puolesta kiinnostavaa kirjallisuutta(kotimaisen kirjallisuuden vaikuttavin seksikohtaus muun muassa) kuin lätkän.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *