Antiaikalainen
Antiaikalainen

Huutavaa vääryyttä?

”Kaatoiko kateus kirjasyksyn suosikit?”
Näin kysyy HS jälkipuinnissaan Finlandiasta ja Tieto-Finlandiasta. Jari Tervon ja Panu Rajalan raakkaaminen ehdokaskirjojen joukosta on lehden mukaan synnyttänyt ”tämän syksyn kiivaimman kirjallisen keskustelun”.
Eikö kaikki ole sitten niin kuin pitääkin? Eikö koko Finlandia-touhun tarkoitus ole se, että syntyy keskustelua ja keskustelun ruokkimaa ostokiimaa? Että kirjallisuus (lue: kirjailijat eli ihmiset, ilmiöt) saa mahdollisimman paljon palstatilaa ja että suuri yleisö (joka ei kyllä ole kovin suuri) saa tietää, mistä kirjoista tänä vuonna kuuluu keskustella pikkujouluglögeillä?
Tervon ja Rajalan kirjat myyvät takuuvarmasti, ja myyvät vielä enemmän nyt, kun ne ovat joutuneet esiraatien oikeusmurhan kohteeksi. Niiden rinnalle saadaan vielä kauno- ja tietofinlandiavoittajakirjat, jotka myös myyvät takuuvarmasti palkinnon turvin, mutta tuskin myisivät ilman palkintoa.
Minua pikkuisen hämmästyttää se sinisilmäisyys, joka näihin palkitsemiskähinöihin liittyy. Kuvittelevatko kirjallisuus- ja kustannusmaailmaa tuntevat ihmiset, että esiraadit oikeasti valitsevat vuoden parhaat kirjat puhtaasti taiteellisin ansioin ilman että enemmän ja vähemmän katalat ulkokirjalliset motiivit vaikuttavat ratkaisuihin?
Arpa, pärstäkerroin ynnä erinäiset kiintiöt painavat esiraadin (ja myös lopullisen palkintodiktaattorin) valinnoissa muiden ansioiden ohella. Niin se käy.
P.S.
Olen kirjoittanut Jari Tervon Troikasta tässä blogissa. Se on harvinaisen vahva suomalainen romaani. Eli kyllä minä olisin sen mielelläni nähnyt ehdokaskirjojen joukossa. Mutta en nyt osaa olla kauhean tuohtunut tai yllättynyt sen sivuuttamisesta. Tiedän, miten maailma toimii.
P.S. 2
HS:ssä on myös Jussi Ahlrothin hyvä poleeminen vastakirjoitus Christopher Hitchensin vainoharhaiselle, tarkoitushakuiselle ja kiihkoisalle Jumala ei ole suuri -teokselle. Se piristi aamuani.

Kommentit (8)

 1. Antti Nylén

  Minäkin ilahduin Ahlrothin alakerrasta! Siinä sanottiin kaikki ensinnä mieleen tuleva Hitchensin kirjasta. Kun itsekin suunnittelen jonkinmoista pilkkakirjoitusta, niin eipä tarvitse enää pistellä noita samoja juttuja siihen.

 2. Tommi Melender

  Ja Dawkinsit ynnä muut samaan syssyyn kanssa…

 3. Marko

  Dawkinsin kirja on ehdottomasti paras näistä ateismijulistuksista, ja suosittelen sitä kyllä estoitta, vaikka joissakin asioissa hänkin etenee (tarkoituksella?) täysin silmäpuolena. Aggressiivinen ateismi on tietysti vähemmän jännittävää Europpassa kuin Yhdysvalloissa, jossa sillä on kunnon vastustaja.

  Mutta tämä: ”Jonkun esiraadin tai muun puujumalan on aina kerrottava, mitä kuuluu lukea, että ei olisi vain porvari vaan myös (muka) sivistynyt.”

  Nauratti. Harvinaisen totta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *