Antiaikalainen
Antiaikalainen

Intellektuellit

”The belief seems to be spreading that intellectuals are no wiser as mentors, or worthier as exemplars, than the witch doctors or priests of old. I share that scepticism. A dozen people picked at random on the streets are at least as likely to offer sensible views on moral and political matters as a cross-section of the intelligentsia. But I would go further. One of the principal lessons of our tragic century, which has seen so many millions of innocent lives sacrificed in schemes to improve the lot of humanity, is — beware intellectuals. Not merely should they be kept well away from the levers of power, they should also be objects of particular suspicion when they seek to offer collective advice.”

Näin kirjoittaa Paul Johnson poleemisessa kirjassaan Intellectuals, joka ilmestyi 1980-luvun lopussa. Joku voi huomauttaa, että Johnsonin lauseissa kalskahtaa samanlainen henki kuin perussuomalaisten edustamassa kaikkitietävän kansan herra- ja eliittivihassa. Tällainen kritiikki johdattaa kuitenkin harhateille. Ei Johnson hyökkää tietoa tai asiantuntijuutta vaan ahdaskatseista dogmatismia vastaan. Sehän on tunnetusti ollut eurooppalaisen älymystön helmasynti.

Vanhassa maailmassa yhteisön suunnannäyttäjinä toimi papisto, mutta modernissa sekulaarissa maailmassa papiston tilalle astuivat intellektuellit. Mitä tyyppejä intellektuellit sitten ovat? Kirjanoppineita vailla minkään alan erityisasiantuntemusta. Monet heistä tekivät pohjimmiltaan samaa kuin papisto vanhassa maailmassa: levittivät viestiä paratiisista. Heidän paratiisinsa oli kuitenkin tämänpuoleinen eikä tuonpuoleinen, utopia eikä taivasten valtakunta. Myöhempinä aikoina intellektuellien rooli on toki muuttunut. Harva heistä saarnaa enää utopioiden puolesta, useimmat levittävät jonkinlaista yleispätevää hedonismin sanomaa, oikeutta nautintoon, jota kapitalistinen yhteiskunta uhkaa joko rakenteellisella väkivallallaan tai traditioista periytyvillä kielloilla ja rajoituksilla.

Albert Camus’n kerrotaan sanoneen Simone de Beauvoirille: ”Olemme samanlaisia siinä, että meille yksilöt merkitsevät eniten. Suosimme mieluummin konkreettista kuin abstraktia, mieluummin ihmisiä kuin doktriineja. Meille ystävyys merkitsee enemmän kuin politiikka.” Paha kyllä de Beauvoir katkaisi sittemmin välinsä Camus’n kanssa ja asettui Jean-Paul Sartren taakse. Sartrehan edusti aivan päinvastaisia asioita kuin Camus. Viime aikoina meillä Suomessa on kannettu huolta vihapuheesta. Eräät Sartren kirjoitukset edustavat hyytävintä älymystön edustajan vihapuhetta, mitä viime vuosisadalla kirjoitettiin. Hän oli esimerkiksi sitä mieltä että jälkikolonialismin ikeessä elävä vapauttaa eurooppalaisen tappaessaan kerralla kaksi ihmistä: sortajan ja sorretun. Väkivalta kiehtoi Sartrea, kuten on kiehtonut lukemattomia älymystön edustajia (ja heidän hännystelijöitään) ennen häntä ja hänen jälkeensä. Tämä on täysin ymmärrettävää ihmisille, jotka Sartren lailla asettavat abstraktit periaatteet ja ideologian ihmisten edelle.

Paul Johnsonin kirjan tärkein sanoma onkin juuri tässä. Kuten hän itse kirjoittaa: ”The worst of all despotisms is the heartless tyranny of ideas.”

Voi tietysti toivoa, että massamurhien täyttämä 1900-luku ja Sartren kaltaisten älykköjen harharetket ovat antaneet meidän aikamme ihmisille rokotussuojaa ideoiden tyranniaa vastaan. Vaan enpä tiedä. Dogmatismin sävyttämää ääriajattelua putkahtelee esiin vähän joka suunnasta, esimerkiksi Helsingin Sanomien älykköraadista. Atlas Saarikoski kirjoitti viime viikolla näin vastatessaan kirjallisuuspalkintoja koskeneeseen kysymykseen:

”Lisäksi on huojentavaa, että kirja, jossa keski-ikäinen valkoinen mies tulkitsee nuoren kurditytön elämää, on jätetty palkintosarjan ulkopuolelle.”

En ota tässä yhteydessä kantaa Jari Tervoon ja hänen kirjaansa, toteanpahan vain että Atlas Saarikosken huomio edustaa tyylipuhdasta, suorastaan karikatyyrimäistä, esimerkkiä radikaaliälykön ääriajattelusta. Dogmaatikoille ei riitä, että ihmiset subjektiivisella tasolla kannattavat oikeita asioita, heidän on kannatettava niitä myös objektiivisella tasolla. Niinpä valkoinen heteromies ei yksinkertaisesti voi kirjoittaa ihmiskaupan uhreiksi joutuneista kurditytöistä. Hän on aina ja ikuisesti vastuussa kaikkien valkoisten heteromiesten kaikista pahoista teoista. Se täytyy Atlas Saarikosken kunniaksi sanoa, että hän ei sentään esitä sartremaiseen tyyliin, että valkoisen heteromiehen surmaamalla vapauttaa kaksi ihmistä: sortajan ja sorretun. (En tosin tiedä, onko hän jossain muualla tällaisen ajatuksen esittänyt, en ihmettelisi vaikka olisi, sillä sen verran stereotyyppiseltä radikaaliälyköltä hän vaikuttaa.)

Toki Atlas Saarikosken kaltaisilla hahmoilla ei ole samanlaista asemaa kuin oli 1900-luvun johtavilla intellektuelleilla. He ovat julkisuudessa lähinnä esittämässä itseään, henkilöä, jolla on äärimmäisiä mielipiteitä, koska tiedotusvälineet tykkäävät ihmisistä, jotka tuovat keskusteluun ”värikkyyttä”. Ehkä tällainen esiintyvän taiteilijan rooli onkin älyköille paras mahdollinen, vaarattomin se ainakin on. Kukaan ei silloin kuvittele, että heillä olisi oikeasti jotain annettavaa.

P.S.

Paul Johnson rusentaa Intellectuals-kirjassaan koko joukon länsimaisen kulttuurihistorian juhlittuja älykköjä tuomalla esiin minkälaisia despootteja, suoranaisia ihmishirviöitä he olivat yksityiselämässään vaikka julkisessa roolissaan saarnasivat paremman, oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Paha kyllä Johnsonin itsensä kohdalla voi esittää samanlaista kritiikkiä. Hän esiintyi vuosikaudet moraalisesti suoraselkäisenä perheenisänä ja hartaana katolilaisena. Sitten paljastui, että hänellä oli pitkä avioliiton ulkopuolinen suhde ja että hänellä oli tapana pyytää piiskaa rakastajattareltaan. Piiskaussessioiden aikana rakastajattaren piti sättiä Johnsonia ”tuhmaksi, tuhmaksi pojaksi”.

Kommentit (22)

 1. Anonymous

  Sitten ne US subprimet. Jenkeissä asunto- ts. taloluottoon ei
  tartu kuin tervaan. Asia on lainanantajan vastuulla.
  Jos velkaostaja ei suoriudu,hän vain kävelee veks. Tulevien työvuosien palkoista ei ulosmitata,takaajia ei käytetä. Tämä no
  recourse lainamenettely (heikomman eduksi) on amerikkalaista sosiaali-insinööriyttä eli kristinoppia.
  Pankki myy talon ja vetää päältä omansa,jos ei riitä pankki kärsii, ei velallinen. Piste. Et usko ?

  Näitä antolainoja sitten niputettiin.
  Tehtiin niin että ykköskamaksi todettiin
  osa,joka sai ensin koko nipusta korkotulon ja
  lyhennykset. Tästä hyvästä % asettiin alemmaksi. Viimeisempiä saajia hyvitettin isolla korolla,yli 20 ihan tavallista. Näitä ostivat hedge (sääntelyjen ulkopuoliset) rahapiirit.
  Rahaa tuli kivasti vuoteen 2007.

  Keskivälin message eriä pantiin yhteen
  uudelleen ikään kuin neliöön jos matikkakuvia käyttäisi,kuten käyttivät. Ja niistä saatiin kanssa parhaista nipuista järkiperustein AAA asteisia.

  Heikommista jämistä sitten tuli isokorkoisempaa tuottoa. Nordea kutsui näitä Mermaid sijoitustuotteita milloin turboiksi ja tehoiksi ja taisipa siellä viime hädässä pyöriä Tuplatehokin.

  Näitä vastaan sitten sisäpiiriläiset kuten
  John Paulson ja, osaaja Andrew Lahde
  (suom.) ja varsinkin Goldman Sachs pelasivat vastavedoillaan. Vastaveto oli mm. synteettinen bondi. Saat tuottoa mutta jos menee vituralle,maksat pääomankin -siis vasta sitten. Ja kauppa kävi. Hyviä tuottoja 2007 saakka. Tämä oli sitä CDS maailmaa.
  Virkapa Nordean CDS vahinkovakuutuskorvauksien saajia. Hakisiko If-vakuutuksen pihatosta eli
  läävästä ?

  CDS:illä Kreikka-breikkaustakin aloitetiin. Peli tietysti oli ihan erilainen. Arvoltaan (vaarallisuudeltaan) ylös huhutetut CDS:ät myytiin velanantajille
  eikä ollut tarvis jäädä odottelmaan Kreikan konkurssia jota ei tulekaan.
  Viimeksi raadolle kiirehtineet kirotut Kullervot-Ilmarit purevat taas kiveä.
  Mutta josko Suvi Anne Siimes muuttaisi
  tellinsä virallisen tavoitetuoton nimerosta etumerkin ? Tekes-arvoinen innovaatio !

  Mermaidista kyllä maksettiin Suomessa täydet 100 heti. Mutta raha sata jäi
  järjestelijälle. Nordean osalta tanskalaiseen kykyryhmään pelattavaksi. Se pääoma olisi palautettu hammaslääkäreille Suomeen ellei kriisi
  olisi tullut väliin. Nyt raha menettiin ja siis menettäjä oli hammaslääkäri-intellektuelli Suomessa. No eliitti kärsii
  hiljaa. Oliko se joku tanssija joka pillastui, mitäpä sellaiselta muuta odottaisikaan,kultivoitumaton varmaan, epätyyni.

  Nyt juuri näinä kuukausina myydään
  osakeindeksejä. Ne ovat johdannaisintrumentteja ja noiden Mermaidien tarkoitusperän mukaisia. Eli raha jää aluksi
  pankin pelipöytään lisääntymään bonuksiksi. Sitten se juoksuajan päätyttyä palautetaan sijoittajalle,tälle
  hammaslääkärilleni jos indeksit (johdannaisen pohja) on mennyt suopeasti.

  Sarkozy,Trichet ja koko muu versaileseurooppa käy uhkapeliä nujertaakseen sisäpiirisen globaalin
  MBA vallananastajien veljeskunnan.
  Managereitten valta on syvällä entisen sosiaalidemokratian siunauksissa.

  Varjopankki instituutio-innovaatiota edustaviksi transgeenistettyjä Ilmarista
  ja Varmaa myöten Suomessakin ollaan
  pääsemättömissä finassikapitalismin
  toimintalogiikasta. Jutta Urpilaisen vastahanka johtuu pelkästään jytkystä.

  Pankkiiripiirien ja veroparatiisien paras turva on Kiinan Kommunistinen puolue.
  Ja maailman köyhien hinku heittää kahleet ja uskomuksensa romukoppaan. Kouluttautua konsumismiin ja vihdoin ihmisarvoistua hammaslääkärien edustamaan
  sijoittajarationaalisuuteen. Korrekti
  puhe-tyhjänpäiväisyys ja mielenköyhyys vastapainona arvokodin
  vaihtopolun nousujohteiselle menestykselle. Lähtisinkö minäpolo karpalosuolle.
  Jukka Sjöstedt

 2. Anonymous

  Intellektuellit ovat yleistietäjiä ilman minkään alan erikoistuntemusta, mistä lienee seurauksena se, että heidän tapansa tarkastella maailmaa on pastissimainen, lähes taidekritiikkiä muistuttava, joka tapauksessa vahvasti esteettinen. Tästä ei kuitenkaan ole aina seurauksena erityisen notkeaa ajatuksenmuodostusta, vaan päinvastoin, hyvinkin palikkamaista valmiitten valintojen poimintaa, älyn hienouteen piilotettua dogmaattisuutta. Kaikki vakavamieliset intellektuellit tietävät esimerkiksi sen, miten yksilöllisyyteen on suhtauduttava, eli varauksellisesti, ellei suorastaan torjuvasti, koska heidän poliittis-esteettisessä järjestelmässään se yhdistyy kulutuskulttuuriin ja muihin kelvottomiin asioihin. Näin heiltä jää huomaamatta, että yksilöllisyys on myös paljoa muuta, kuten nyt heidän oman ajattelutoimintansa perustekijä ja eettisen elämän edellytys myös vähemmän kapitalistisina aikoina.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *