Antiaikalainen
Antiaikalainen

Kaksi kirjaa, kaksi vastaanottoa

Kirjallisuuden vastaanotto on lukijoiden, kriitikoiden ja journalistien hommaa. Tästä näkökulmasta katsottuna kirjan syntymä on kirjailijan kuolema. Tuskin voi kirjailija käyttää aikaansa turhempaan kuin vastakritiikkien laatimiseen. Toki sellaiset voivat joskus olla paikallaan, mutta useimmiten eivät.

Parhaiten kirjailija tekee, kun unohtaa maailman kohinan ja ryhtyy luonnostelemaan uutta teosta heti kun on saanut edellisen valmiiksi.

Ammatillisesta mielenkiinnosta olen tänä syksynä seurannut kahden teoksen vastaanottoa, Antti Arnkilin Lauantaiesseiden ja Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät -romaanin. Arnkilin kohdalla seuraamisen halu johtuu siitä että essee on minulle sydämen asia ja toivon hyvien esseekokoelmien saavan ansaitsemansa huomion. Valtosta aloin pitää silmällä, kun hänen kirjansa nousi suuresta tuntemattomuudesta ensin Finlandia-ehdokkaaksi ja sitten Finlandia-voittajaksi.

Lauantaiesseet ei voittanut palkintoja, mutta sai sitäkin enemmän suitsutusta niin kritiikeissä kuin sosiaalisessa mediassa. En ole kuullut vielä kenenkään sanovan, että Arnkil on kirjoittanut paskan kirjan. Eipä ole kukaan tainnut moittia edes keskinkertaiseksi.

Silmiinpistävin piirre Lauantaiesseiden vastaanotossa on ollut eronteko Arnkilin ja ”poleemisten suomalaisten nykyesseistien” välillä.

Helsingin Sanomissa Mervi Kantokorpi löysi Lauantaiesseistä ”lämpöä”, ”rakastavaa eläytymistä” ja ”perihumanistisia lähtökohtia”. Kiiltomadossa Taika Martikainen sanoo, että Arnkilin teksteissä ”mikään ei ärsytä tai herätä vastarintaa” vaan ”niiden maailmassa on hyvä olla”.

Suuria yleiskatsauksia rakastava Kiiltomadon päätoimittaja Aleksis Salusjärvi summaa blogissaan Lauantaiesseiden annin näin: ”Arnkilin esseet eivät ole poleemisia eivätkä osallistu asiaproosa-asemasodankäyntiin. Sen sijaan esseistä huokuu pop-kulttuurin nuoruudessaan omaksuneen kirjallisen ihmisen kulttuurikäsitys ja aikuistuva antinihilismi.”

Samatyyppiset huomiot, luonnehdinnat ja analyysit siis toistuvat Lauantaiesseiden vastaanotossa. Syntyy vahva vaikutelma, että Arnkilistä on tullut (tai tehty) suomalaisen esseistiikan virallinen mukava mies. Se herättää kysymyksiä; onko Lauantaiesseissä mahdollisesti mennyt jotain ohi? Ovatko sen tekstit todellakin niin yksihahmotteisia kuin vastaanoton perusteella voi lukea? Olisiko niistä mahdollista nostaa esiin muitakin näkökulmia kuin perihumanismia ja antinihilismiä?


Ja ennen kaikkea: mistä tämä innokkuus korostaa sitä millainen loistava poikkeus Arnkil on ”asiaproosa-asemasodankäynnin” keskellä? 


Mielestäni kotimaisesta esseistiikasta varsin pieni osa on kärkevää tai sotaisaa. Paljon pitemmän listan saisi sellaisista asiaproosan taitajista, joista ensimmäinen mieleen tuleva määre on jokin muu kuin ”poleeminen”.


Ennen kuin joku ehtii älähtää, myönnän itsekin kommentoineeni Arnkilin tekstejä siteeraamieni kriitikoiden tapaan. Parnasson arviossa totesin, että Arnkililla on ”taito kirjoittaa ärsyttämättä”. En kuitenkaan tarkoittanut sitä pelkästään kehuksi, vaikka Lauantaiesseet oli ja on minulle kaikin puolin mieluinen kirja.


Voisin kuvitella, etten itse esseistinä olisi mielissäni jos minut leimattaisiin kerta toisensa jälkeen ihanan lämpöiseksi kirjoittajaksi. Samanlainen taakka siitä voi tulla kuin kärkkään poleemikon maineesta. Totalisoivien tulkintojen vaara on ilmeinen aina kun kirjailija määritellään lopullisen tuntuisesti konsensuskuoron toimesta.


Entäpä Valtonen?


He eivät tiedä mitä tekevät ei kustantajan ennakkolaskelmissa ollut bestseller. Sen realistinen myyntiodotus liikkui jossain 500-1000 välillä. Nyt romaania on painettu satatuhatta kappaletta. Näin voi käydä maassa, jonka kirjallista elämää dominoi yksi ainoa kirjallisuuspalkinto ja jossa melkein kaikki ostavat läheisilleen saman kirjan joululahjaksi.


Luin Valtosen romaanin samoihin aikoihin kun se aloitti lentonsa suuren yleisön tietoisuuteen. Helsingin Sanomat julkaisi kritiikkinsä päivää ennen Finlandia-ehdokkaiden julkistusta. Siinä vaiheessa toimituksessa kaiken järjen mukaan tiedettiin jo ehdokkaiden nimet ja Valtosen arvio oli kiire saada lehteen ennen suuria uutisia.


Jukka Petäjän arvostelu summasi varsin hyvin He eivät tiedä mitä tekevät -romaanin herättämän innostuksen. Siinä on suuria aikalaisteemoja ja ison kirjan tuntu eikä se muistuta perinteistä kotimaista romaania. Sivumennen sanottuna en saata ymmärtää, miksi epäsuomalaisuus olisi jotenkin ansiokasta, kysehän kuitenkin on kotimaisesta kirjallisuudesta. 


Finlandia-palkinnon jälkeen on odotetusti alkanut ilmaantua soraääniä. Aivan kaikki lukijat, varsinkaan kirjallisuuden ammattilaiset, eivät ole palkintodiktaattori Anne Brunilan kanssa samaa mieltä Valtosen romaanista ”tajunnanräjäyttävänä” lukukokemuksena. Hufvudstadsbladetin kriitikko Pia Ingström moitti kirjaa sanataiteellisten ansioiden puuttumisesta: kieli muistuttaa suomeksi kirjoitettua englantia eikä henkilökuvaus vakuuta psykologisella syvyydellään.


Sosiaalisessa mediassa olen nähnyt samantyyppisiä arvioita, jos toki myös paljon hehkutusta. Selvästikin Valtosen romaani jakaa mielipiteet, eikä muuta sovi odottaakaan kirjalta, jolla on runsaasti lukijoita.


Oman lisänsä keskusteluun tuo Finlandia-palkinto. Kovapintaisinkaan lukija tuskin voi arvioida Valtosen romaani
a miettimättä, onko se seppelöintinsä ansainnut. Mieleeni tulee historian ensimmäisen Finlandia-voittajan Erno Paasilinnan essee ”Finlandia-vuoden elämäkerta.” Paasilinna havaitsi, että suurpalkinto teki Yksinäisyys ja uhma -kirjasta kuin taikaiskusta
 joidenkin mielestä lähes kelvottoman.


Jo helmikuun puolella toteutuu ennustamani mielipiteenmuutos. Kaikessa Finlandia-kirjoittelussa alkaa nyt laskun maksamisen aika, ensihurma on mennyt ohi, Finlandiasta tulee rasitus, se merkitsee kielteistä leimaa. Alan väsyä kuulemaan siitä, mutta vaikka itse pidän suuni kiinni minua muistutetaan siitä yhä pilkallisemmin sävyin. Itse kirja tulee huonommaksi ja huonommaksi.


Oman mielipiteeni Valtosen romaanista kirjoitin Don DeLillon Valkoista kohinaa käsitelleessä blogimerkinnässä vähän ennen kuin luin Pia Ingströmin tuomion Hufvudstadsbladetista. Olin samoilla linjoilla siinä, että He eivät tiedä mitä tekevät on kielellisesti hieman köykäinen ja totesin sen maistuvan lauseiden tasolla käännösproosalta. En kuitenkaan kiistänyt enkä kiistä romaanin muita ansiota, ei se ole huono kirja saati kelvoton, kuten jyrkimmät arvioitsijat sosiaalisessa mediassa ovat julistaneet. Millään muotoa ei sen palkitseminen ollut vääryys.

PS.

Sosiaalinen media on arvaamaton paikka. Huomasin, että kääntäjät olivat ottaneet nokkiinsa käännösproosavertauksesta. En todellakaan osannut ennakoida sellaista eikä tarkoitukseni ollut rakentaa dikotomiaa hyvää kieltä edustavan kotimaisen kirjallisuuden ja huonoa kieltä edustavan käännöskirjallisuuden välillä. Parhaissa käännöskirjoissa on erinomaista suomea vailla anglismeja tai sumeita ja kankeita lauserakenteita. Tarkoitin samaa kuin Ingström eli kieltä, joka vaikuttaa suomeksi kirjoitetulta englannilta, ikään kuin puutteellisesti viimeistellyltä käännökseltä.

Kommentit (20)

 1. Anonymous

  Kirjallisuushan on sittenkin
  s a n ataidetta. Vaikka itse jos kuka odotan kirjallisuudelta enemmän substansseja marginaaleista (vrt. edellinen kommenttini), on kai ihan selvää että kirjan ehkä ensisijainen arvotusperuste tulee olla kieli, vaikka se peusteena lukijoilta herkästi unohtuu. Tarina ja aihe vie meitä kuin pässiä narussa. Juuri se rytmi mihin täällä on viitattu, paperin katoaminen, vakuuttavuuden tunne ilmaisussa, sellainen veto että kirja lukee lukijaa eikä päinvastoin, on kirjallisuuden ensimmäinen ääni. Jos kieli kampittaa lukemista, saa kai siitä puhua. Tässä mielessä virkistävä keskustelu tämä.
  t. jope

 2. juha saari

  Elokuvalliset keltaiset teipit!? Joo. Tuo on paha vaikka ois tarkoituksellista. Tuntuu vain huonolta suomelta. Ja jos yritetään huonoa suomea osaavan ihmisen ajattelua kuvata, kirjailijan itsensä pyrkimys tyrkyttää liikaa itseään. Ja jos siinä yritetään jotenkin ironisoida viihteen ja todellisuuden viettymistä yhteen, sekin alkaa jo olla auttamaton klisee itsessään. Jos ois kirjoitettu ’poliisit vetivät keltaista teippiään’, ois ollu ensinnäkin hyvää suomea ja toisekseen elokuvallinen efekti ois syntynyt ihan ikiomasta omasta tajunnantapetistani kun rikoselokuvia ja -sarjoja on tullut katsottua. Kirjailijan ei tarvitse fiktion kuvastoa osoittaa enää sanoin. Ja sitten tämäkin jotenkin häiritsee:

  Älä anna sen olla Chip.
  Älä anna olla sen kukaan omistani.’

  Ja eri rivillä vielä!!! Miksei ’älä anna sen olla chip tai kukaan omistani.’ Tuo ei ole tyylikästä jäsentelyä vaan ärsyttävää taidepaussittelua! Voi voi. Olin tästä kirjasta kiinnostunut mutta nyt en jaksa oikein enää innostua. Nää on vaarallisia nää ruumiinavaukset. Mutta uskon saavani joululahjaksi painovoiman sateenkaareen joten se lohduttaa kummasti! Ja jos en saa niin käyn ostamassa.

  t.juha

 3. Tarja P.

  Minusta esimerkkisi Valtosen ”anglosuomesta” ei ole kohdallinen. Tuo ”älä anna – anna” -vyörytyshän on rukous. Rukouksen keskeinen ominaisuus on se, että se on jäykkää kieltä. ”Anna sen olla onnistunut ampumaan vain itsensä” ei ole toivottoman kankeaa lauseen rakentamista vaan koomiseksi yltyvää rukoilua: siinä esitetään pyyntö menneisyyteen. Yleensä kai rukoilussa keskitytään pyytämään jotain tulevaisuudelta.

  Tällä hetkellä olen sivulla 93. Yhä odottelen ikäviä anglismeja. Jopa ”elokuvallinen keltainen teippi” on minusta kaikessa häiritsevyydessään osuva ilmaus.

  Pitkän linjan kirjallisuusihmisesi kanssa olen samaa mieltä ”söpöstä”. Teknologipojan ja huulien lisäksi oli jokin kolmaskin söpö aika lähellä. Tuollainen toistuvuus on toki kiusallinen, mutta eikö ole vähän roisia sen pohjalta väittää, että kielikuvat ovat kliseisiä? Jokaisella kirjailijalla on sanoja, joita tekstiin huomaamatta liiaksi valuu ja joita pitäisi osata välttää. (Sinulla sellainen oli joskus ”paska”.) Minusta kustannustoimittajan tehtävä olisi napsia ne pois. En kuitenkaan pitäisi niitä kovin suurina synteinä.

  Olen iloinen siitä, että Valtosen romaaniin ei tehty Juha Saaren ehdottamia kielellisiä muutoksia. Rytmitajua Valtosella on, joskaan en tiedä, miten se paperi nyt sitten katoaisi, koskaan, kenelläkään.

  Pidin muuten, Melender, sinun tämänvuotisesta romaanistasi enemmän kuin aiemmista, millä en tarkoita, että en olisi pitänyt aiemmista. Tuo oli varmaan kömpelöä suomea. Mutta pienimuotoista palvontaa tähän loppuun. Tai ainakin jotain semmoista palmunlehvillä leyhyttelyä.

 4. Tommi Melender

  Esimerkkini ei siis ollut erikseen valittu vaan satunnaisella kirjan avauksella silmiin osunut kohta.

  Toki minulle se valkeni, että ”älä anna…” -on rukousta. Mutta en ainakaan itse ole ikinä ollut sellaisessa hädässä tai ahdistuksessa, että mieleni ja kieleni alkaisi tuottaa tuollaisia rakenteita kuin vaikkapa tuo virke ”Joku muu, joku jota en tunne, anna sen olla onnistunut ampumaan vain itsensä”.

  Mutta myönnän, että lukukokemukset ovat henkilökohtaisia ja ns. makuasioitakin. Jos ”elokuvallinen keltainen teippi” tuntuu pätevältä ilmaukselta, voin hyvinkin kuvitella, että Valtosen proosa voi muutenkin tuntua hyvältä. Mikäpäs siinä.

  Ei minulla ole mitään elämäntehtävää todistella tämän kirjan kelvottomuutta (ei se mielestäni ole lainkaan kelvoton, kuten sanoin). Hyvä vain, jos se antaa lukuiloa Tarja P:lle ja muille. Minulle on sitten monia muita kirjoja, joista saan lukuiloa ja joiden kielestä pystyn nauttimaan.

 5. Anonymous

  Kyllä Valtosen kirja oli pitkästä aikaa mieltä kiihdyttävä lukukokemus. Ehkä jokunen sivu vähemmälläkin olisi sama saavutettu, mutta kirjan teksti imi mukaansa.
  Vaikka on erilaisista kirjoista kyse, niin kotona maailmankaikkeudessa aikoinaan liikutteli samoja neurokerroksia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *