Antiaikalainen
Antiaikalainen

Kansi ainakin on hyvä

Ranskalainen ystävä on menossa painoon. Se ilmestyy syyskuun puolivälissä. Kuten kuvasta näkyy, kansi on ainakin tyylikäs.

En ole koskaan kokenut erityisen juhlavana sitä, kun kirja lähtee maailmalle. Olo on lähinnä tyhjä. Ei tiedä, miten olisi. Toivoo vain, että ilmaantuisi jotain järkevää tekemistä.

No, onneksi minulla on nyt selviä suunnitelmia ja hahmotelmia tulevaisuuden varalle. Eli kohta naputus taas jatkuu, ja sietääkin jatkua. Kun hakkaa näppäimiä tarpeeksi tiuhaan ja lujaa, maailman häiritsevät äänet peittyvät, ainakin hetkeksi. Kirjoittaminen on paras tapa metelöidä.

Samuel Beckettiltä kysyttiin kerran, mitä hän tekisi jos ei olisi kirjailija. ”Kuuntelisin musiikkia”, hän vastasi. Hyvä muistaa, että aina on olemassa tuokin vaihtoehto.

Kommentit (18)

 1. Tommi Melender

  ”Niin, ja olisiko tuo sitten kirjoittamista lainkaan.”

  Eihän se olisi. Kirjoittaminen on — sen on oltava — myös fyysistä toimintaa. Ajatusten ja ideoiden muoto muuttuu, kun niitä alkaa laittaa sanoiksi paperille.

 2. Marko

  Mielenkiintoinen ajatus on se, että harva kirjailija oikeasti kirjoittaa lukijoilleen, eli niille, jotka kirjan oikeasti sitten lukevat.

  James Hillman kirjoitti jossakin, että kirjailija kirjoittaa aina kuolleille. Edesmenneille esikuville ja opettajille, jotkut ehkä vanhemmilleen tai isovanhemmilleen. Se on se hiljainen, arvosteleva yleisö takaraivossa.

 3. Tommi Melender

  Martin Amis kysyi jossain kirjassaan: ”Kuka kurkkii olkani takaa? Shakespeare? Joyce? Vanha äidinkielenopettajani?” (lainaus ulkomuistista).

  Näin se menee.

  Moni kirjoittaa kostaakseen, myönsi tai ei (minä ainakin). Eikä siinä ole mitään pahaa, jos vain naamioi ja peittää jälkensä eikä koston kohde ole tarkasti määriteltävä yksilö.

  Uskon, että paras taide syntyy alhaisimmista motiiveista. Joskus ne voivat olla jopa kaupallisia, jotka tietysti ovat kaikkein alhaisimpia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *