Kauhajoki ja media

En haluaisi kirjoittaa Kauhajoen tapahtumista, mutta en malta olla kopioimatta tänne tiedotetta, jonka Pekka Sauri on antanut Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtajan ominaisuudessa. Siihen ei tee mieli lisätä mitään eikä ottaa mitään pois.

Toivottavasti näistä Saurin ajatuksista syntyy merkityksellistä keskustelua, eikä suita suljeta taas kerran sananvapauteen tai muuhun verukkeeseen vetoamalla. Sisällöntuotantosektori (jo nimi kuvaa hyvin asiaa; jos sisältöä olisi, sitä ei tarvitsisi erikseen tuottaa) kantakoon myös vastuunsa ja oppikoon:

”KOULUSURMIEN KOPIOINNIN ENNALTAEHKÄISYYN RYHDYTTÄVÄ HETI –
VIESTIMIEN ARVIOITAVA TOIMINTAKULTTUURIAAN

Kauhajoen koulusurmien jälkihoidossa on nostettava esiin kysymys viestimien roolista teon kopioinnin ennaltaehkäisyssä. Kauhajoen tragedia näyttää olleen selvä kopio vuoden takaisesta Jokelan koulusurmasta, jolla puolestaan oli enemmän tai vähemmän selviä yhteyksiä Yhdysvalloissa aiemmin sattuneisiin vastaaviin tapauksiin.

Koulusurmaajan nimen, kuvan ja hänen netissä julkistamiensa videoiden esittäminen massaviestimissä ympäri maailmaa takaa hänelle tavallaan kuolemattomuuden ja sankaruuden. Mitä suuremman määrän muita ihmisiä tekijä onnistuu surmaamaan laajennetun itsemurhansa yhteydessä, sitä laajemmalle hänen nimensä kantautuu.

Vaikka Facebookin ja YouTuben maailmassa viestintää on tietenkin mahdotonta täysin hallita, ainakin laajalevikkisen median on syytä miettiä, mitä seurausvaikutuksia on surmaajan henkilöllisyyden voimaperäisellä esilläpidolla. Luoko se houkuttelevia mielikuvia uusille kopiosurmaajille, joiden ainoa mahdollisuus sankaruuteen on laajennettu itsemurha?

Ihmisellä pitäisi olla edellytykset merkitykselliseen elämään muutenkin kuin julkkiksena, idolina, miljonäärinä tai kuolemattomana sankarina.”

Kommentit (5)
  1. Eilen ajattelin, niin kuin aivan varmasti tuhannet muutkin, että on kohtuutonta näyttää moneen kertaan videota, jossa tappaja harjoittelee ampumista. Siis Ylen uutisissa, ja kaikissa muissakin medioissa. Mitä hyötyä on vaatia You Tubea poistamaan video sivustoltaan, mitä hyötyä on vaatia IRC-galleriaa poistamaan profiili, kun tekijä saa suurimman mahdollisen julkisuuden tunti- ja päiväkausiksi kaikissa viestimissä. Ja kauan tekojensa jälkeen, kuten Petri Gerdt ja Pekka-Eric Auvinen näyttävät saavan. He ovat jo osa Suomen lähiajan historiaa. Mikä sen parempi motiivi näille mustan vihan täyttämille nuorille miehille.

  2. Martti-Tapio Kuuskoski
    24.9.2008, 15:06

    Sauri on ytimessä. Harvapa sitä Hesarin etusivulle kuvaansa saa ilman kaupallisia kytköksiä. Jos kukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *