Antiaikalainen
Antiaikalainen

Kauhajoki ja media

En haluaisi kirjoittaa Kauhajoen tapahtumista, mutta en malta olla kopioimatta tänne tiedotetta, jonka Pekka Sauri on antanut Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtajan ominaisuudessa. Siihen ei tee mieli lisätä mitään eikä ottaa mitään pois.

Toivottavasti näistä Saurin ajatuksista syntyy merkityksellistä keskustelua, eikä suita suljeta taas kerran sananvapauteen tai muuhun verukkeeseen vetoamalla. Sisällöntuotantosektori (jo nimi kuvaa hyvin asiaa; jos sisältöä olisi, sitä ei tarvitsisi erikseen tuottaa) kantakoon myös vastuunsa ja oppikoon:

”KOULUSURMIEN KOPIOINNIN ENNALTAEHKÄISYYN RYHDYTTÄVÄ HETI –
VIESTIMIEN ARVIOITAVA TOIMINTAKULTTUURIAAN

Kauhajoen koulusurmien jälkihoidossa on nostettava esiin kysymys viestimien roolista teon kopioinnin ennaltaehkäisyssä. Kauhajoen tragedia näyttää olleen selvä kopio vuoden takaisesta Jokelan koulusurmasta, jolla puolestaan oli enemmän tai vähemmän selviä yhteyksiä Yhdysvalloissa aiemmin sattuneisiin vastaaviin tapauksiin.

Koulusurmaajan nimen, kuvan ja hänen netissä julkistamiensa videoiden esittäminen massaviestimissä ympäri maailmaa takaa hänelle tavallaan kuolemattomuuden ja sankaruuden. Mitä suuremman määrän muita ihmisiä tekijä onnistuu surmaamaan laajennetun itsemurhansa yhteydessä, sitä laajemmalle hänen nimensä kantautuu.

Vaikka Facebookin ja YouTuben maailmassa viestintää on tietenkin mahdotonta täysin hallita, ainakin laajalevikkisen median on syytä miettiä, mitä seurausvaikutuksia on surmaajan henkilöllisyyden voimaperäisellä esilläpidolla. Luoko se houkuttelevia mielikuvia uusille kopiosurmaajille, joiden ainoa mahdollisuus sankaruuteen on laajennettu itsemurha?

Ihmisellä pitäisi olla edellytykset merkitykselliseen elämään muutenkin kuin julkkiksena, idolina, miljonäärinä tai kuolemattomana sankarina.”

Kommentit (5)

 1. Hilma

  Eilen ajattelin, niin kuin aivan varmasti tuhannet muutkin, että on kohtuutonta näyttää moneen kertaan videota, jossa tappaja harjoittelee ampumista. Siis Ylen uutisissa, ja kaikissa muissakin medioissa. Mitä hyötyä on vaatia You Tubea poistamaan video sivustoltaan, mitä hyötyä on vaatia IRC-galleriaa poistamaan profiili, kun tekijä saa suurimman mahdollisen julkisuuden tunti- ja päiväkausiksi kaikissa viestimissä. Ja kauan tekojensa jälkeen, kuten Petri Gerdt ja Pekka-Eric Auvinen näyttävät saavan. He ovat jo osa Suomen lähiajan historiaa. Mikä sen parempi motiivi näille mustan vihan täyttämille nuorille miehille.

 2. Martti-Tapio Kuuskoski

  Sauri on ytimessä. Harvapa sitä Hesarin etusivulle kuvaansa saa ilman kaupallisia kytköksiä. Jos kukaan.

 3. Anonymous

  Kuuluisia olivat Isontalon Antti ja Hallin Janne, oikein lauluja heistä tekivät.
  Osattiin sitä ilman internettiäkin.

  Iisi

 4. Anonymous

  Olen samaa mieltä. Ihanteellisessa (ja valitettavan utopistisessa) maailmassa massamurhaaja ei saisi pienintäkään julkisuutta. Uskaltaisin väittää, että tässä samaisessa maailmassa ei myöskään olisi tiistain kaltaisia murhaajia – ainakan vastaavissa määrin.
  Mutta takaisin todellisuuteen.
  Itselleni riitti asiasta olellisen informaation irti saamiseksi yhdet illan uutiset. Kun tässä on asiaa (elämäntyylin pakosta) seurannut viime päivät, huomaa ettei uutta tietoa asiasta juurikaan tule. Sen sijaan vanhaa kerrotaan eri muodossa useaan kertaan. Turhaan. Käytännön esimerkistä käyköön valtakunnalliset uutiset ja maakunta-uutiset, joissa ei juurikaan ollut eroja. Eri mediatalojen nettisivuilta saa oikeen urakalla etsiä muuta uutisen aihetta ”shokki-linkkien” joukosta.
  Tuossa edellä mainitsemassani utopia-yhteiskunnassa suurilla mediataloillaan olisi käytössään katastrofi-kreditit, joita saisi kuluttaa ainoastaan tietyn minimaalisen määrän katastrofi-uutisoinnin yhteydessä. Samaan voisi lisätä säännön, jonka mukaan samasta asiasta ei saisi kertoa kuin kerran.

 5. Golgatan Olga

  Tänään HS vain lisää kierroksia: tekotavan ahdistavia yksityiskohtia, joita kenenkään muiden kuin tapausta tutkivien viranomaisten ei tarvitsisi eikä kuuluisi tietää. Pekkasaurien ja jarisinkkosten toivomukset ovat pelkkää hyttysten ininää painokoneiden jylyssä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *