Kaukaloväkivallasta (äijäproosaa ja pastissia)

Kiekkokaukalossa tapellaan. Kulttuuriministeri on katsomossa, järkyttyy näkemästään ja antaa lausunnon: ”Väkivalta ei kuulu urheiluun. Jääkiekkoilijat ovat lasten ja nuorten esikuvia ja heidän pitäisi tiedostaa vastuunsa.” Valtalehden pääkirjoituksessa kiitellään kulttuuriministeriä ”päättäväisestä ulostulosta” ja ”kissan nostamisesta pöydälle”. Kiekkoliiga rankaisee tappelupukareita viiden ottelun pelikiellolla.

Tällaista tapausta ei voisi olla todellisessa elämässä:
Pelataan merkityksetöntä runkosarjamatsia. Punaiset johtavat kahden erän jälkeen Valkoisia kolmella maalilla. Erätauolla Valkoisten valmentaja piiskaa joukkueeseen taistelutahtoa. Tavallisesti valmentaja on hillitty ja hyväkäytöksinen, mutta nyt hän muistuttaa liikalihavaa pohjalaisisäntää, joka rupeaa saunakaljoissa puhumaan rumia. Hän haukkuu Valkoisten kakkosketjun vasemman laidan joukkuetoverien kuullen ”neidiksi”, ”homoksi” ja ”hurriksi”.

Vasen laita päättää näyttää hurjan luontonsa. Heti kolmannen erän alussa hän niittaa Punaisten riskeimmän puolustajan laitaa vasten ja survaisee tätä kyynärpäällä leukaperiin. Punaisten pakki pudottaa hanskansa jäähän ja myllytys alkaa. Nyrkkitappelu villitsee yleisön, fanikatsomossa noustaan seisomaan ja mylvitään kuin sonnilauma.

Äkkiä yleisön pauhun keskeltä erottuu naisen kiljaisu: ”Keijo, lopeta heti!” Punaisten pakin äiti ryntää järjestysmiehiä tieltään tönien kaukaloon. Äidin odottamaton sisääntulo saa pojan hämilleen. Valkoisten vasen laita käyttää tilaisuuden hyväkseen ja tempaisee tyylipuhtaan vasemman suoran vastustajansa naamatauluun. Silloin kuuluu hallin toisesta päästä: ”Jyrki, toisia ei lyödä!” Myös Valkoisten vasemman laidan äiti viipottaa kaukaloon antaamaan pojalleen satikutia.

”Opettaisit lapsillesi käytöstapoja!” Punaisten pakin äiti huutaa Valkoisten vasemman laidan äidille järkyttyneenä poikansa saamasta iskusta. ”Pidä perkele pienempää suuta, se oli sun poikasi, joka pudotti hanskat jäähän ja aloitti”, kailottaa Valkoisten vasemman laidan äiti. Kohta äidit ovat toistensa kimpussa, repivät, kynsivät, purevat ja raastavat. Pojat kiskovat äitejä irti toisistaan ja rukoilevat heitä itku kurkussa lopettamaan.

”Iiro, sulla on pilli. Puhalla siihen! Kaukalossa tapellaan!” Nämä sanat kiekaisee erotuomarin äiti suivaantuneena nahjusmaisen poikansa päättämättömyydestä. Kohta kaikkien pelaajien, tuomarien, valmentajien, joukkueenjohtajien, huoltajien, lääkärien, toimitsijoiden ja kuuluttajien äidit ovat kaukalossa toistensa kimpussa. Nyrkit viuhuvat ja potkuja satelee, tukasta revitään ja naamalle syljetään.

Järjestys saadaan palautettua vasta kun jäähalliin rynnistää kymmenittäin poliiseja täydessä mellakkavarustuksessa. Kulttuuriministeri kertoo illan pääuutislähetyksessä olevansa tapauksen johdosta järkyttynyt ja sanaton. Kiekkoliiga määrää tappeluun osallistuneille äideille koko loppukauden kestävät pelikiellot.

Kommentit (3)
  1. Äijä– vai äitiproosaa?

  2. Tommi Melender
    28.10.2007, 18:27

    Lukija on jumala, en minä.

    (Äijäproosa-nimikointiin liittyy eräs sisäpiirivitsi, joten en ilkeä kertoa julkisesti.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *