Keskusta on kuolemaksi

”Sold a million yet?” Tämänkaltaisia kysymyksiä esitetään kirjailijoille tavan takaa muuallakin kuin Martin Amisin romaaneissa.

Yleinen luulo lienee, että kaikki kirjailijat haaveilevat suuresta suosiosta ja laajasta lukijakunnasta. Ei se niin mene. Jos kirjailijan tärkeimpänä pontimena ei ole itse kirjoittaminen, jotain on pahasti pielessä. Toki monista kirjoista aistii, että ne on tehty ensi sijassa yleisön kosiskelemiseksi. Tom Clancyn romaaneilta sellaista voi odottaakin; niiden on tarkoituskin olla laskelmoituja massakulutustuotteita. Mutta sitten on myös sellaisia kirjoja kuin vaikkapa Carlos Ruiz Zafónin Enkelipeli, jotka huonosti peitelty yleisönkosiskelumotiivi vesittää kirjallisuutena. Tunsin itseni petetyksi Enkelipelin luettuani.

Miksi on tärkeää olla miellyttämättä lukijoita (liikaa)? Siksi, että muuten kirjallisuus kuolee pystyyn. Käy kuten politiikassa, jossa kaikki puolueet hakeutuvat kohti keskustaa haaliakseen mahdollisimman paljon äänestäjiä. Politiikka typistyy silloin pelkäksi kompromissien teatteriksi. Intohimot, ideat, uutta luova energia katoavat. Eikä siitä seuraa yhteiskunnallisesti mitään hyvää.

Niin sanotut suosikkikirjailijatkin (yleensä) ovat kuin äänisaalistaan maksimoivia poliitikkoja. He välttävät viimeiseen saakka kirjoittamasta mitään sellaista, joka voisi järkyttää, häiritä tai hätkähdyttää keskivertolukijaa.

”Kumman ottaisit: Don DeLillon tuotannon vai Dan Brownin lukijakunnan?” Minun olisi mahdoton kunnioittaa sellaista kirjailijaa, joka valitsisi jälkimmäisen vaihtoehdon. Onneksi tällaista kysymystä ei tarvitse koskaan erikseen esittää. Kirjailijat kyllä vastaavat siihen kirjoillaan.

P.S.
Piti käydä lukemassa tämä HS:n Kuiskaajan jutun vuoksi. En ole kuullut puheena olevaa Kalevi Ahon säveltaideteosta, mutta olen varma että se on ansiokas, koska se herättää Bogomoloffin kaltaisessa filisterissä syvää paheksuntaa. Eräs musiikin, kirjallisuuden ja muun taiteen tehtävistä on edelleenkin se vanha ranskalainen huvitus: porvarin härnääminen.
Kommentit (3)
  1. utelias stt:ltä
    29.8.2009, 12:39

    Mistä kirposi purkauksesi?

  2. Tommi Melender
    29.8.2009, 12:48

    Teki vain mieli kirjoittaa jotain kun oli viisi minuuttia luppoaikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *