Antiaikalainen
Antiaikalainen

Kirjailija hipelöi lukijoitaan

Oi ihanaa maailmaa, jossa kaikki kohtaavat toisensa ja koskettelevat toisiaan, kirjailijat lukijoita ja lukijat kirjailijoita!
Tämän kaltaisiin riemunkiljahduksiin olen törmännyt seikkaillessani kirjamessuväen parissa ja lueskellessani verkon lukupiirikeskusteluja.
Rakastavatko kirjailijat lukijoitaan ja ovatko he lukijoilleen kiitollisia kuin poliitikot äänestäjilleen? Olisi sopimatonta ja räikeästi ajan hengen vastaista väittää muuta. Siitä ei toki pääse mihinkään, etteivätkö lukijat olisi kirjailijoille korvaamattomia. Ilman lukijoita ei olisi koko kirjallisuutta eikä kirjallista maailmaa.
Toinen juttu on se, kuinka helppo kirjailijoiden on mennä ihmisten eteen, kohdata lukijansa naamatusten.
On toki sellaisia suurisydämisiä ja kovaäänisiä persoonia, jotka nauttivat päästessään messulavalle, televisiostudioon tai lukupiiriin kertomaan itsestään ja hengentuotteistaan. Heitä kuunnellessa ja katsellessa voi saada käsityksen, että kirjailijoille on luonteenomaista olla valovoimainen esiintyjä ja/tai itseriittoinen tyrkky.
Näin ei ole. Kuten David Foster Wallace kirjoittaa esseessään: ”Majority of fiction writers, born watchers, tend to dislike being objects of people´s attention. Dislike being watched.”
Oikeastaan koko kirjailijan työ on osattomuutta maailmasta, maailman tarkkailemista etäisyyden päästä. Siten monelle kirjailijalle luontevampaa olisi kirjamessuilla istua messulavan sijasta jossain syrjäisessä sopessa ja seurata vuoroin huvittuneena, vuoroin kauhistuneena osastolta osastolle ja tapahtumasta tapahtumaan kiirehtäviä ihmisiä.
Eräs suorimmista ja kaunistelemattomimmista kirjailijan ja lukijoiden välisen suhteen kuvauksista on August Strindbergin Palkkapiian pojassa. Siinä päähenkilö Johan istuu hinaajan peräsalongissa ja seuraa tuntemattomuutensa suojissa, kuinka luotsit lukevat ääneen (yhdessä pötkössä, välimerkeistä piittaamatta) hänen tekstiään ja taivastelevat.
”Johan sai vahvaa esimakua siitä, miltä tuntui jäädä vaille ymmärtämystä sivistymättömien taholla. Ja näille hänen piti kirjoittaa! Miten toivotonta, miten turhaa!”
Lukemisen päätyttyä Johan avaa suunsa ja kysyy, kukahan tekstin on mahtanut kirjoittaa. Salongissa tulee hiljaista. Lopulta ääneen lukenut luotsi tokaisee, että Johanin sopii tulla seuraan ja ottaa voileipää ”jos se tuommoiselle herralle maistuu.” Ja niin Johan istuu, sydän heltyen, luotsien seuraan, joutuu jopa tarkistamaan käsityksiään heidän typeryydestään.
Monille kirjailijoille lukijoiden kohtaaminen saattaa olla yhtä monen henkisen esteen takana kuin Johanille. Ei niinkään siksi, että he pitäisivät lukijoita sivistymättöminä moukkina kuten Johan luotseja, vaan pikemminkin siksi, että he itse tuntevat jonkinlaista avuttomuutta tai arvottomuutta. Tai vähintäänkin ujoutta. Sitä se sivusta tarkkailu, osattomuus maailmasta teettää.
Kuulunkin siihen koulukuntaan, jonka mielestä merkityksellisimmät kirjallisuustapahtumat ovat kirjailijoille kirjoittamista omassa yksinäisyydessä ja lukijoille lukemista omassa yksinäisyydessä.
Naamatusten oleminen, vuorovaikutteisuus, selkään taputtelu ja muu suun soittaminen ovat parhaimmillaankin vain harmitonta pintakuohua.

Kommentit (11)

  1. Ripsa

    Tommi, oli mukavaa nähdä ja kuulla sinua ja Anitaa. Aiheesta olisi varmasti riittänyt puhetta enemmänkin, eihän Blogistan kahteen tuntiin tyhjene.

    Pidin sinun ääneen mietiskelystäsi.

    Ja kun sain käspäivää sulle sanotuksi, vaikka taisitkin olla vähän ällistynyt, niin on kivaa että olet olemassa ihan fyysisenäkin oliona.

    Kirjoittamisen iloa kirjoittamisvapaallasi!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *