Antiaikalainen
Antiaikalainen

Kirjoittamattomat bestsellerini

Nukkumistalous, Unettomuustalous, Heräämistalous, Pommiinnukkumistalous, Hampaidenpesutalous, Kainalonpesutalous, Aamupalatalous, Pelkkämustakahvitalous, Töihimenotalous, Flunssanpotemistalous, Työskentelytalous, Laiskottelutalous, Onnistumistalous, Mokaamistalous, Syömistalous, Juomistalous, Ahmimistalous, Paastoamistalous, Arkitalous, Juhlatalous, Kesälomatalous, Joululomatalous, Kirjottamistalous, Lukemistalous, Romaanitalous, Runotalous, Televisionkatselutalous, Radionkuuntelutalous, Viihtymistalous, Vitutustalous, Kohtuutalous, Kohtuuttomuustalous, Juoppoustalous, Raittiustalous, Ihailutalous, Kuvotustalous, Rakastamistalous, Vihaamistalous, Anteeksiantamistalous, Tuomitsemistalous, Tunnetalous, Tunteettomuustalous, Uskomistalous, Epäilemistalous, Aineellisuustalous, Aineettomuustalous, Olemassaolotalous, Olemattomuustalous.

Kommentit (9)

 1. Timo

  Sivumennen sanoen (ja edellisen kommentin välimerkkivirhettä harmitellen) rohkenen arvella, ettei talouspuhe olisi ollenkaan niin turmiollista, jos lahjataloudesta ja sen merkityksestä vallitsisi nykyistä laajempi ja syvällisempi ymmärrys. Mutta minkäs teet, jos lahjatalous kaikkineen vaikuttaa likaiselta ja rumalta rahatalousparadigman ja koko modernin yhteiskunnan perustukseksi valetun rationaalisen itseymmärryksen valossa.

 2. Tommi Melender

  ”koko modernin yhteiskunnan perustukseksi valetun rationaalisen itseymmärryksen valossa.”

  Itseymmärrykseen (ja sitä kautta myös sosiaaliseen ymmärrykseen) liittyvät seikat ovat talouspuheessa, tai sen uusklassiseen taloustieteen lähtökohtiin nojautuvassa valtavirrassa, sivumennen sanottuna suurimpia ongelmia.

  Homo economicuksesta emme tiedä emmekä voi tietää mitään muuta kuin että hän aina ja kaikissa tilanteissa maksimoi voittoa. Emme tiedä, ketä hän rakastaa, ketä hän äänestää, minkä puolesta hän on valmis kuolemaan ja minkä vuoksi hän jaksaa elää.

  Ja kuitenkin tällainen olento – jota emme siis voi koskaan elävässä elämässä kohdata – on otettu kokonaisen talousjärjestelmän ideaalityypiksi.

 3. Tommi Melender

  Michel Houellebecqin romaanien teemat seksuaalisuudesta toisena sosiaalisten suhteiden perustavana erontekojärjestelmänä – rahan rinnalla – tulevat käsittääkseni melko lähelle ihmissuhteiden markkina-arvoteorioita. Täytyy tosin myöntää, että en ole pahemmin tässä markkina-arvoteorian kontekstissa liikuskellut.

 4. Timo

  (Siis välilyöntivirhettä…) Markkina-arvoteoriasta vuosien saatossa käyty nettikeskustelu haaroineen ja umpikujineen avaa elämäämme näkymän, johon on hyvin vaikea suhtautua välinpitämättömästi. Älyllistä sosiaalipornoa, johon tunnustan olleeni jossain määrin koukussa.

  Keskustelun isänä voidaan pitää amerikkalaista Usenet-kirjoittajaa nimeltä Daniel Mocsny, jonka ylimielisen provokatiiviset kannanotot upposivat 90-luvun lopun Suomessa varsin otolliseen maaperään ja synnyttivät keskustelun, joka on vähitellen murtautunut valtajulkisuuteen ja sekoittunut yleiseen sukupuolipolemiikkiin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *