Antiaikalainen
Antiaikalainen

Kohti saksalaista Eurooppaa


Tämä merkinnän aihe tuskin kiinnostaa useimpia blogini lukijoita. Ajattelin kirjata ylös huomioita vastikään lukemastani saksalaisen ekonomistin Thomas Mayerin kirjasta Europe’s Unfinished Currency: The Political Economy of the Euro. Olen viime aikoina lueskellut euroon ja sen syntyhistoriaan liittyviä kirjoja, osin taustamateriaaliksi kirjallisiin töihini ja osin ihan silkasta mielenkiinnosta. Mayerin kirjan rinnalla luin Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-romaanisarjan kolmannen osan, josta kirjoitan myöhemmin.

Euroopan unioni on rauhanprojekti. Vuosikymmenten saatossa tästä historiallisesta tosiasiasta on tullut hokema, joka uuvuttaa yksiä ja ärsyttää toisia.

Toisen maailmansodan jälkeen Euroopan yhdentymisen arkkitehdit halusivat sitoa Saksan niin vahvoin sitein muuhun maanosaan, etteivät uudet tuhoisat konfliktit olisi enää mahdollisia. Tavoitteena oli se, mistä kirjailija Thomas Mann puhui: eurooppalainen Saksa, ei saksalainen Eurooppa.

Euro liittyy kiinteästi tähän rauhanprojektiin. Toisin sanoen euro oli – ja on edelleen – mitä suurimmassa määrin poliittinen hanke. Taloudelliset näkökohdat painavat  nekin, mutta eivät läheskään yhtä paljon. 

On arvioitsijasta kiinni, luonnehtiiko euron perustamista rohkeaksi vai uhkarohkeaksi askeleeksi. Thomas Mayer tarkastelee erilaisten rahaliittojen historiaa ja havaitsee, ettei yksikään aikaisempi valuuttaunioni ole toiminut ilman poliittista unionia. Toisin sanoen euro on yritys luoda sellaista, missä ei ole koskaan ennen onnistuttu.

Euron ensimmäinen vuosikymmen oli menestyksellinen. Useimpien yhteisvaluutan maiden taloudet kasvoivat hyvin tai vähintään kohtuullisesti ja rakenteelliset ongelmat pysyivät piilossa. Mayerin mukaan halpa rahoitus muodosti liiman, joka teki euroalueesta yhtenäisen.

Sitten tuli finanssikriisi ja luottokupla puhkesi. Eteläisten euromaiden sotkut tulivat päivänvaloon kaikessa karmeudessaan. Huippuna Kreikka, joka vuosikaudet oli huijannut muuta maailmaa väärentämällä kansantalouden tilastojaan – investointitalo Goldman Sachsin avustuksella.

Jo ennen velkakriisiä euromaat olivat alkaneet tinkiä pyhistä periaatteistaan antamalla palttua julkisen talouden hoitoa raamittavalle kasvu- ja vakaussopimukselle. Velkakriisin jälkeen lipsuminen vain jatkui. Velkataakkansa alla kärvisteleville ongelmamaille ryhdyttiin vastoin Maastrichtin sopimusta kasaamaan pelastuspaketteja, jotka osoittautuivat yksi toisensa jälkeen alimittaisiksi. Noidankehä oli valmis.

Viime vuosina euroa on velkakriisin lisäksi nakertanut EU:n yleinen legitimiteettikriisi – varsinkaan tavalliset kansalaiset eivät enää usko yleiseurooppalaisiin visioihin. Puheet rauhanprojektista kaikuvat kuuroille korville.

Vaikka Mayer näkee euron taloudelliset, poliittiset ja historialliset ongelmat, hän ei kannata yhteisvaluutan hautaamista. Perusteellista remonttia euro kuitenkin hänen mielestään vaatii. Ennen kuin voidaan lähteä eteenpäin on palattava hyvän matkaa taaksepäin, talous- ja rahaliiton alkuperäisiin periaatteisiin. Liittovaltiota on Mayerin mielestä turha haikailla euron pelastajaksi, koska jäsenmaat ovat poliittisesti ja kulttuurisesti niin erilaisia, että olisi tuhoon tuomittua valaa ne yhteen muottiin. Ja mikä tärkeintä: liitovaltiota olisi jokseenkin mahdoton myydä kansallisiin identiteetteihinsä takertuville äänestäjille eli ns. kansalle.

Ainoa realistinen ratkaisu on järjestelmä, jossa EKP vastaa rahapolitiikasta ja kukin jäsenmaa omasta talouspolitiikastaan. Ylikansallisella tasolla sitten vaikuttaisi eräänlainen eurooppalainen versio Kansainvälisestä valuuttarahastosta. Mayerin ehdotukset ovat juuri niin teknokraattisia kuin miltä kuulostavatkin: hän korostaa, että talouspolitiikan on oltava rationaalista ja järkiperäistä, kaikenlaisen raadollisen päivänpolitiikan ja kirkasotsaisen idealismin yläpuolella.

Historiallisen vertailukohdan ehdottamalleen mallille Mayer löytää 1800-luvun Yhdysvalloista, jossa osavaltiot päättivät itsenäisesti budjetistaan. Jos ne velkaantuivat liikaa, ne joutuivat myös kärsimään seuraukset nahoissaan. Pelastuspaketteja ei ollut tarjolla.

Mayerista henkii perisaksalainen tiukan talouskurin perinne. Hiukan kärjistäen voisi sanoa, että hänen askelmerkeillään ei synny eurooppalaista Saksaa, vaan saksalainen Eurooppa. Mayerin maanmies, sosiologi Ulrich Beck on varoitellut juuri tällaisesta skenaariosta. 

Täytyy myöntää, että ajatus saksalaisesta Euroopasta – joskin tällä kertaa teknokraattien, ei valtapoliitikkojen hallitsemasta – aiheuttaa puistatuksia.

Kommentit (23)

 1. Anonymous

  Kala tuskin näkee vettä. Eikä ihminenkään ilmaa. Ei sitä näe missä elää. Sitä vaan elää. Siinä mihin on indoktrinoitu,aivopesty ja mani-puloitu. Niin, sokeita olemme rahallekin, tai häikäistyneitä.

  ”Foinikialaiset keksivät rahan – mutta miksi niin niukasti ?” Tuossa olisi ammennettava kysymyksen ja vastauksen asettelu. Äyskäröinti ei päättyisi, sillä rahaa tunkee sivilisaatioveneeseen rakosista, tapinreijästä ja reunojen yli. Miten kulloinkin ja kirkasta sameata, janon sammuttavaa ja janottavaa vettä. Raha eli tavaroiden vaihto ja palvelusten, on käsinkosketeltavaa tarpeistoa ihmisten elämässä toistensa kanssa ja elämänsä muuttamisessa niinkuin Jerikosta 2013 ekr Helsingiksi 2013 jkr.

  Asia on kai liian iso yhdenkään oppineen koskea näin pienessä maassa ? Etevintä mitä minä olen asiasta suomeksi kuullut oli kun Bengt Holmström tuskaili nykykriisin syyksi sitä että ihmiset alkoivat katsoa arvopapereiden taakse sen sijaan että olisivat vain uskoneet AAA reittauksiin. Oltiinhan seteleidenkin allekirjoituksiin luotettu. Kun kenkään ei kysynyt mitä raha (=vaihdonväline, maksuväline, subprime-arvopaperi) sisällään pitikään, niin asiat soljuivat. Ne hyytyivät kun rahaa haistettiin ja ruvetiin epäilemään 2007.

  Nythän rahaa on mittaamattomasti. Tuon jäätyneenkin sijaan 2008-09 pankkiirit tekivät toisenlaista rahaa, keskuspankkien rahaa, helikopterirahaa. Aluksi tietysti vertaisilleen eli finanssitoimien tekohengittämiseen. Ja nyt jos pankit eivät virkkene, niin rahanjakovuoroon alkaa tulla tavallisempikin kansa. Establismentissa puhutaan jo ”tämänkin tabun ylittämisestä”. Ja veronmaksajakin, kun välimeristen ”velkojen” unohtamisesta kuiskitaan vakavasti. Ne voisi haudata EKP:hen useallakin tavalla. Sitä paitsi kaikki nämä tabun takaiset ja yliset manööverit ovat tehdyt sotien rahoittamisiksi -uudelleen ja uudelleen. Suomea myöten -niin tönttöpäinen kuin nykyeliitti onkin, ettei millään uskoisi hyvää edeltäjistäänkään.

  Vaikeatahan näistä on kirjoittaa il-litteräärissä Suomessa. Taisi mennä Melenderiltäkin politiikkapuheeksi ja euroopaksi ! Ihanaa tietysti että tämä blogi on. Eilisessä 12.8. Financial Timesissä John Authers -ahkera ja keskeinen tekijä lehdessään- kysyy mitä tapahtuu kun on liikaa kapitaalia.
  Bain & Company yhtiö laski kaikki finanssivarat (=talletukset, osakkeet,velkakirjasaamiset…). Vähän kuin pilviä laskisi, mutta silti. Ensinnäkin näiden maksuvälineiden (muitakin ominaisuuksia rahoissa on), volyymi kasvoi kolminkertaiseksi kahdessa vuosikymmenessä 1990-2010. Ja nyt se nousisi vielä 50 % (Kiina,Indonesia jne) vuoteen 2020 numeroksi 900 biljoonaa dollaria.

  Luku on tajuton -ja raha voi jäätyä -tai haihtua, miten haluatte impotentoitua kuitenkin, kuten joksikin aikaa 2008 kävikin, isolle rahalle ei minun taskurahalle ehtinyt, kunnes jo herrat nostivat maailman tolpilleen. Tässä rupean lopettelemaan, mutta voisivatko kauppakorkeakoulut jatkaa, palkansaajien tutkimuslaitos tai Kalevi Sorsan säätiö? Ei tarvihe ? , kyllä Vapaavuori / Häkämies ajattelevat puolestamme,vavahtelematta kuin Kuuterselässä kumpujen yössä. Vai oliko juhannuksen yötöntä suvea tuolloin -kun kerta nähtiin ?

  Keskustellaan ringissä eteen- ja ylöspäin ? Tuo Bain konsultti+pääomasijoittaja jolta nuo numerot, on muuten Mitt Romneyn firma. -Kiinasta sen verran että Kiinahan teki kustakin vientitulodollaristaan lisäksi velkakirjasaamisen amerikkalaisilta, ja vielä toisinnot omaa valuuttaansa sitä renminbiniä maansa sisäiseen rakennukseen.
  Että noin rahaa luodaan kuin tekstiä, mutta joskus se matkaansaattaa myös reaaliro-rolaivoja ja rahtilentokoneita, sitä elintasoa edistystä.Jukka Sjöstedt

 2. Marjatta Mentula

  Juu, kyllä minäkin luulen, että Knausgård on vasta päässyt vauhtiin. Kunhan hän pääsee morkkiksestaan, niin hän voi vielä kirjoittaa hyvinkin merkittävää. Tuon häpeäntunteen ymmärrän kyllä täysin: on rajua kirjoittaa julkisesti niin paljastavaa läheisistään. Tämän illan ruotsalaisdokkarissa hän sanoikin, että on kiinnostunut tutkimaan kansallista identiteettiä. Ja eikös jotain sellaista olekin jo Taisteluni viimeisessä osassa? Minä onneton olen lukenut vasta ne suomennetut kirjat, vaikka – mikä häpeä – olen opettanutkin ruotsia.

 3. hannuhoo

  Olen lukemassa Markku Kuisman ”Yksinkertaisuuden ylistystä”. Eilinen päivä mainittiin mediassa sinä päivänä jona olemme kuluttaneet kuluvan vuoden biologisen tuotoksen. Toisaalla ihmiset kirjoittavat massoittain eri nimisiä ”taisteluni”-kirjoja, yleensä kai jonkin asteisista narsistisista syistä. Tiedät, paljon muutakin olisi.

  En oikein ymmärrä miten muuten voisin kaikkeen tähän unelmahöttöön suhtautua kuin käyttäen tunnetun lauseen viimeisiä sanoja: Para bellum.
  Vai sulkisinko silmäni?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *