Antiaikalainen
Antiaikalainen

Kriitikkokin on ihminen

Viikonloppuna tuli luettua uusi Parnasso. Lehden kiinnostavinta antia ovat kirja-arvostelut. Ne ovat suurin syy siihen, miksi olen ryhtynyt Parnasson tilaajaksi.

Uuden lehden arvosteluista mietintää herätti etenkin Teemu Mannisen arvio Harri Nordellin uudesta kokoelmasta. En ole lukenut Nordellin kirjaa, joten siihen en ota kantaa.

Se, mikä tekee Mannisen arvostelusta kiintoisan, on että useimmat sen avainkohdat voisi kääntää ”kansankielelle”, sorvata sellaisen ihmisen suuhun sopiviksi, joka suhtautuu runouteen ylipäänsä epäilevästi tai torjuvasti, jopa vihamielisesti.

Manninen: ”Tunnelma on ensiluokkaisen traaginen ja vakava. Ilmeisesti joku on kuollut, ja ilmassa on kalevalamittaista surun tuntua”.
Sama kansankielellä: ”Musta tuntuu, ett runoilijat on hirveen synkkää porukkaa. Ainakin ne kirjoittaa niin sairaan synkkää tekstii”.

Manninen: ”Miksei tarinaa voi kertoa suoraan? Ehkä kyse on salatieteestä, hämärästä puheesta, jonka on tarkoitus kätkeä hengellinen salaisuus?”
Sama kansankielellä: ”Miks runoissa pitää niinku hämärtää selvii asioita, miksei voi puhuu suoraan. En mä tiä, mut musta tuntuu ett runoilijat on vitunmoisia elitistejä”.

Manninen: ”Valkoinen kirja on liian tiivis avautuakseen muille kuin harvoille ja valituille runopuheen salatieteeseen vihityille”.
Sama kansankielellä: ”Siis runoilijat on aivan hel-vetinmoisii elitistejä!”

En halua mollata Mannista tällä kritiikin kritiikilläni, etenkään kun en ole lukenut Nordellin kirjaa. Päinvastoin. Pointtini on aivan toinen. Nimittäin se, että elitismin muuri ei ehkä runoudessa ole sittenkään niin korkea kuin usein väitetään.

Olisiko niin, että runouteen vihkiytyneet ja vihkiytymättömät liikkuvat lyriikkaa lukiessaan suunnilleen samanlaisessa tulkinnallisessa avaruudessa, kysyvät pohjimmiltaan samoja kysymyksiä. Runouden harrastajilla on vain taito muotoilla kysymyksensä kultivoituneemmin. Samoin myös hämmennyksensä silloin, kun eivät saa mieleisiään vastauksia?

Manninen sanoo vielä: ”Nordell onnistuu paikoitellen luomaan erittäin väkevän tunnelman muinaisuudesta, luonnosta, myyttisestä olemisesta. Kirja on todella nautinnollinen tästä syystä”.

Manniselle tämä ei aivan riitä. Minä luulen, että minulle riittäisi. Mutta täytyy varmaan ottaa selvää lukemalla Nordellin kirja

Kommentit (11)

  1. TM

    Okei, Ollin arvostelu ei näkynyt netin tietokannoissa, enkä mä lue MotMoteja muutenkaan. Mutta olet varmaan tietoinen että jos yksi henkilö on jotain mieltä se on vain yhden henkilön mielipide. Se että joku kriitikko on jossain yhdistänyt esimerkiksi Ollin joihinkin muihin ja keksinyt kutsua heitä joksikin porukaksi, ei tarkoita että tätä porukkaa on olemassa ja vielä vähemmän että olisi joutunut ”itseään nuorempien kemuihin” tämän porukan taholta arvosteltavaksi. 🙂 Mutta et tosiaan tarvitse minua kertomaan tätä itsellesi.

    Kiitos tästä juttutuokiosta. Menen tuonne katsomaan Twin Peaksia. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *