Antiaikalainen
Antiaikalainen

Kuinka miljardeja niistetään

Toukokuun kuudentena päivänä 2010 Wall Streetilla tapahtui kummia.

Vailla järjellistä syytä Dow Jones -indeksi sukelsi muutamassa minuutissa yhdeksän prosenttia, kunnes palautui ennalleen. Noiden minuuttien aikana tehtiin parikymmentätuhatta yksittäistä osakekauppaa, joissa kurssitaso poikkesi 60 prosenttia tai enemmän vain hetkeä aiemmin vallinneesta. Procter & Gamblen osake kävi alimmillaan yhdessä sentissä ja ylimmillään sadassa dollarissa.

Tapahtumasarjaa alettiin kutsua flash crashiksi.

Useimmat talousuutisia seuraavat kuulivat sen yhteydessä ensimmäisen kerran kirjainlyhenteen HFT (= high frequency trading). Suomeksi puhutaan algoritmikaupasta tai robottikaupasta.

USA:n rahoitusmarkkinoita valvova SEC selitti flash crashiä suurella yksittäisellä myyntitoimeksiannolla, mutta Michael Lewis väittää kirjassaan Flash Boys, että SEC:llä ei todellisuudessa ollut harmainta aavistusta myllerryksen syistä.

Osakekaupan aikayksikkö on nykyisin mikrosekunti, mutta pörssien tilastointi tapahtuu sekunneissa. Yhdessä sekunnissa on miljoona mikrosekuntia. Tilanne on samanlainen kuin jos 1920-luvulla olisi ollut osakekaupoista vain karkeaa vuosikymmenten tarkkuudella eriteltyä dataa. Siitä olisi nähty, että jossain kohtaa tapahtui suuri romahdus, mutta sitä ei olisi pystytty ajoittamaan lokakuun 29. päivään 1929.

Robottikauppaan pureutuva Flash Boys nostatti Atlantin takana kohun, jonka seurauksena HFT-firma Virtu joutui lykkäämään listautumissuunnitelmiaan. Viranomaiset selvittävät, antavatko Lewisin kirjassa esiin tuotavat tiedot aihetta syytteiden nostamiseen.

***

Lewis kirjoittaa, että robottikauppaa pyörittävät niistävät osakemarkkinoilta vuosittain kymmeniä miljardeja dollareita hyödyntämällä supernopeita datayhteyksiä ja tiskin alta tulevaa kaupankäyntidataa. USA:n osakemarkkina oli Lewisin mukaan ennen maailman avoimin ja demokraattisin, mutta nyt täysin manipuloitu. Kun perustreidari painaa enteriä toteuttaakseen toimeksiannon, HFT-firmojen algoritmit tunkevat väliin ja liikuttavat kurssitasoja perustreidarin tappioksi. Nykyisin valtaosa USA:ssa tapahtuvasta osakevaihdosta on robottikaupan synnyttämää.

Lewisin mielestä HFT-firmojen välistä vetämät summat ovat ylimääräinen vero muille osakekauppaa käyville tahoille. Jos populaareissa mielikuvissa Wall Streetin saalistajia ovat Gordon Gekkon kaltaiset leveää elämää viettävät spekulantit, niin todellisen elämän saalistajia ovat HFT-firmoja pyörittävät tietokonenörtit. Heidän mehukkaimpia saalitaan eivät ole tavalliset yksityissijoittajat vaan isoja osakepositioita liikuttelevat instituutiot, kuten sijoitusrahastot, eläkeyhtiöt ja hedgefundit. Niitä vastaan treidaamalla he keräävät valtaosan jättivoitoistaan.

Miten osakemarkkinoista sitten tuli HFT-firmojen saalistuskenttä?

Taustalla on, taas kerran, finanssikapitalismin intressejä palveleva lainsäädäntö. USA:ssa ryhdyttiin avaamaan osakemarkkinoita kilpailulle. Kun vielä viime vuosikymmenen puolivälissä NYSE:n ja Nasdaqin asema oli kiistaton, niin nykyisin USA:ssa toimii toistakymmentä muuta julkista markkinapaikkaa sekä niiden rinnalla suurten pankkien pyörittämiä dark pooleja.

Wall Streetkään ei ole enää amerikkalaisen rahamaailman todellinen keskus, vaan pikemminkin New Jersey, jossa sijaitsevat pörssien tietokoneet. HFT-firmat ovat käyneet armotonta kilpavarustelua siitä, kuka saa omat palvelimensa fyysisesti lähimmäs pörssien tietokoneita ja kenen valokuitukaapelit on valmistettu parhaista materiaaleista. Mikrosekuntien ero datayhteyksissä on ratkaiseva, koska robottikauppa on winner takes it all -peliä. Se, jolla on tehokkaimmat algoritmit ja nopeimmat robotit, hakkaa muut.

***

Michael Lewis lienee paras rahamaailman ilmiöiden popularisoija. Flash Boys on tuttua laatutyötä, samaa tasoa kuin esimerkiksi The Big Short tai Boomerang. Lewisilla on ihailtava kyky tarinallistaa monimutkaiset asiat, tehdä niistä ymmärrettäviä maallikollekin.

Vihaan klisettä, jossa tietokirjaa kiitellään siitä, että sitä voi lukea kuin jännitysromaania, mutta Lewisin tapauksessa tämä klisee pitää paikkansa. Itse tosin nautin Flash Boysin lukemisesta paljon enemmän kuin minkään trillerin tai dekkarin, koska se palvelee tarinannälän lisäksi myös todellisuudennälkää. Lewis ei sepitä henkilöitä tai tapahtumia, vaan avaa eteeni oikeita tämän maailman ilmiöitä ja paljastaa niistä sellaista, minkä tietäminen tekee minut hänelle kiitolliseksi.

Toisaalta Flash Boysin romaanimaisuus herättää minussa myös epäluuloa. Onko Lewis liiankin taitava tarinankertoja? Kuinka paljon hän vetää mutkia suoriksi draamallisten efektien vuoksi? Samaa pohdiskeli Financial Timesin kriitikko, joka suopeassa kritiikissään tunnusti, että Flash Boys rullaa niin vetävästi, että siinä voi aistia johdattelun makua.

Lewis on avoimesti puolueellinen jakaessaan maailman hyviksiin ja pahiksiin. Pahiksia ovat tietysti HFT-firmat ja niiden kanssa liittoutuneet suuret pankit, pörssit ja viranomaistahot. Hyviksiä ovat Royal Bank Of Canadan osakemarkkinaeksperit, jotka havahtuvat robottikaupan epäreiluuteen ja luovat ensin HFT-firmojen saalistukselta suojaavan Thor-ohjelmiston ja lopulta päättävät perustaa reilun osakekaupan periaatteita kunnioittavan markkinapaikan IEX:n. Kuvaavaa on, että kun kirjan ykkössankari Brad Katsuyama ryhtyy keräämään IEX:lle rahoitusta hän kohtaa epäluuloja. Myyntipuhe reilusta markkinapaikasta ei uppoa Wall Streetin isokenkäisiin, koska heidän silmissään pyyteettömyys on epäilyttävää. Vasta kun Katsuyama keksii sanoa olevansa ”pitkällä tähtäimellä ahne” ja haluavansa luoda IEX:n avulla itselleen omaisuuden, rahoittajien epäluulot hellittävät.

Onko robottikauppa nykymuodossaan vain pahasta?

HFT-firmojen ja niitä puolustavien mukaan robottikauppa tuo osakemarkkinoille likviditeettiä ja kaventaa spredejä. Lewis ei näihin argumentteihin lankea. Hänen mukaansa robottikauppa kasvattaa hintaheiluntaa ja altistaa osakemarkkinat flash crashia moninverroin pahemmille häiriöille, suoranaisille katastrofeille. Lewis myös muistuttaa, että HFT-firmat eivät tee mitään muuta kuin pyörittävät loputtomasti rahaa pörssissä, eivätkä siten hyödytä reaalitaloutta millään tavalla, kasvattavat vain upporikkaiden omistajiensa varallisuutta.

Ei olekaan sattumaa, että Lewisin kirjan jälkimainingeissa ovat voimistuneet vaatimukset rahoitusmarkkinoiden transaktioverosta.

Hieman naiivina pidän Flash Boysissa hellittyä ajatusta, jonka mukaan USA:n osakemarkkina olisi joskus ollut ihailtavan avoin ja demokraattinen. Wall Streetilla on aina riittänyt välistävetäjiä, robottikauppa on vain tuonut huipputeknologian kuvaan mukaan, uuden tavan pumpata rahaa sijoittajien taskuista.

Pitkään salkkuun osakkeita ostavalle yksityissijoittajalle HFT-firmojen manööverit eivät suuria menetyksiä aiheuta. Päiväkauppaa pyörittävälle tilanne on toinen, mutta ainahan nopeat ovat syöneet hitaat osaketreidauksessa.

Kommentit (12)

 1. Anonymous

  Luin ”The Physicks of Financen” , jonka Kimmo Pietikäinen antoi suomalaisille nimellä Wall Streetin fysiikka. Myös Scott Pattersonin Dark Pools oli kuin jännäri. Tätä varmasti on Lewisin kirja, jonka luen tai en. Näitä riittää,vihdoinkin. Where Money Comes From on mainio peruskirja nykyiselleen syntyä lutviutuneista olosuhteista. Ne olot, koko pelikenttä on toisenluontoinen kuin vanha pankki/tehdas reality tai metallikanta vekseli/seteli kehitysvaihe sitä ennen. Tuo oli kaupallisen vaihdon ekspansion ja siten työnjaon/erikoistumisen maailma, jossa länsi roudasi etelän herkut himaan. Ja maksoi idänihmeet hopealla. Se taas pakkolouhitutettiin Boliviaan Meksikon suunnnilta.

  Että ei mitään uutta.Paitsi tykkänään toisenlaista, toiset tiennäyttäjät ja menestyjät. Suomi kansakouluttaa yhä kultakauteen, vaikka valtioSP ylläpiti teollisuutta koko itsenäisyydenajan valtiomahdin kyvyllä painaa paperiseteleitä ja jakaa niitä Metsäfirmojen kautta läpi yhteiskunnan. Inflaativolyymein,joka pyyhittiin pois devalvaatiosuursiivouksin aina välillä. Sitten kun modernimpaa ruvettiin kokeilemaan, keikahti paatti ympäri.

  Komeinta arkaaisinta mitä voi olla, oli kehysriihen akanoinnit.Ihan hulluja. Mukamas huonoimpia patistelemalla isänmaa alkaisi kukoistaa. Tai että rahaa tuhomalla, mitä 1 600 miljoonan euron lyhennys valtionvelasta (niitä kuuluisi vain uusia ,roll over) toisi arvostusta ”luokittajilta”. Päinvastoin.Ja jos asioiden hoitoa olisi kohennettava ,niin se ei todellakaan ala epäitsenäisyyden julistuksilla ja masokismissa saunoa löylyten,vaan -niin millä ? Polttamalla sääntökirjat ja jatkoilla niiden laatija-standardisoija-lobbarit tervasudilla hivellen, höyhenissä pyöritellen. Näin tehtiin sahoilla ja verstailla teologispohjaisen moraalitalouden vaihtuessa Aleksanteri II/Snellmanin vapaakilpailun aikakaudeksi.

  Vastarinta mukautti kilpailutalouden työtätekeviä palvelevaksi. Asioista olisi muistelmakirjoja ihan Kauniaisten Työväen Akatemiassakin,varastossa. Löytyy niitä Kauppiksestakin,Väinö Tannerin opettajakaudelta ja Paasikiveltä (sama Liikemiesten Kauppaopisto), etevämmän ihmisen velvoitusetiikan omastatunnosta.

  Matematiikka seurasi datasarjojen massiivistumista, spektrin levenemistä Wall Streetille. Tietokoneiden kehitys pantiin laskemaan ja pitämään yhteyttä toisiin. Sama sapluuna kävi myös kun Ikea ja H&M ja ties mikä Nike pitää lankoja käsissään eli tilannekuvaa mielessään ja silmissään,korvissaan tehtaista ja komponenteista Kiinassa ja roroissa merillä ja kulmakuntien kauppoissa Euroopassa.

  Niin Tiimaria myöten -tämänkin tuhosivat koulumiehet jahka työeläkerahoilla olivat sen itselleen ostattaneet sikakalliilla,monopoliksi ajatellen tätäkin. Sitä Suomi on. Sinä pysyy. Riihen savussa kilpalöylytyksessä, merkityin kortein ja paatunein mielin täällä saapastellaan. Hyvä kun isottelijat häviävät.Saadaan / otetaan uudet pomot maailmalta ja pärjatään taas töihin osoitettuina. Insinööritaitojen kelvotonkin soveltamien pitää meidät ruuassa palttoossa ; autossa stradalla kesämökkiä elämään,hetkeksi kvasiomaksi itseksi tulemassa. Asiain surkeuden näyttää Kasper Hauser Q-teatterissa.Jukka Sjöstedt

 2. Anonymous

  Miten tälle Jukka Sjöstedtille saisi sanan että kokoaisi mainiot kirjoituksensa aina silloin tällöin eri puolilta kasaan kirjaksi tai joksikin,. en edes tiedä missä niitä on, paitsi täällä ja kemppisen kommenteissa.
  markku kuisma

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *