Antiaikalainen
Antiaikalainen

Kulttuurimme tärkein kysymys

Vaikuttavimpia osioita Jouko Turkan Häpeässä on se, jossa pohditaan Jammu Siltavuorta. Tämä lapsensurmaaja oli Turkan mukaan Suomen kulttuurin tärkein kysymys Häpeän ilmestymisen aikoihin, 90-luvun alkupuolella.
Luettuani tätä tulin miettineeksi, olisiko mahdollista ajatella Kalervo Kummolaa kulttuurimme tärkeimpänä kysymyksenä. En tarkoita niinkään Kummolaa yksittäisenä henkilönä, vaan ihmistyyppinä ja ilmiönä. Hänen kaltaisiaan olentoja on ollut aina ja tulee aina olemaan. Heidän syystään elämme tällaisessa maailmassa, ainoassa mahdollisessa.
Kalervo Kummolaa kutsutaan rautakansleriksi. Oikealla rautakanslerilla, Otto von Bismarckilla oli sattuvia huomioita politiikasta ja lainsäädäntöelimistä (”politiikka on mahdollisen taidetta”, ”lakeihin pätee sama kuin makkaroihin: kenenkään ei ole hyväksi nähdä miten niitä valmistetaan”). Bismarckin huomiot voisivat olla Kummolan huomioita, jos Kummolalla olisi lahjakkuutta moisiin aforistisiin kiteytyksiin.
Bismarckilainen politiikan maksiimi merkitsee kummoloille viime kädessä tosiasioiden tyranniaa – kaikesta mahdollisesta pyritään tekemään mahdotonta niin että lopulta jää jäljelle vain oma kanta: silloin se voittaa silkkaa vääjäämättömyyttään. Politiikka pelkistyy mahdottomaksi tekemisen taiteeksi.
Kummolan takkuisasti sujunut parlamentaarikon ura kielii siitä, että vallantahtoiselle toiminnan miehelle edustuksellinen demokratia avoimine valintoineen on turhauttava toimintaympäristö.
Tahtopoliitikko kavahtaa päätösten moraalisia perusteita luotaavia keskusteluja. Ne ovat hänen korvissaan vastenmielistä höpinää, akkamaista kitinää tai humanistien pelleilyä. Television lätkälähetyksiä katsellessani olen pannut merkille, kuinka Kummolan otsalle nousee ryppy kun hän joutuu kuuntelemaan intellektuellin maneerit ja puhetavan omaksuneen Alpo Suhosen kommentteja. Kummolan suhtautumisessa Suhosen kaltaisiin ihmisiin on samankaltaista peittelemätöntä halveksuntaa kuin alikersantti Lehdolla kaikkia henkistyneen elämän muotoja kohtaan.
Paras mahdollinen maailma kummoloille on sellainen, jossa vallankäytöllä ei ole rajoja ja jossa vallankäytön rituaalitkin on riisuttu minimiin. Tosiasiat hallitsevat, koska tosiasiat olen minä! Voi palkata lätkämaajoukkueelle ruotsalaisen valmentajan saksalaisesta yökerhosta, tai kanadalaisen, jos sellainen idea sattuu aamulenkillä pälkähtämään päähän.
Poliitikon on tietysti manoveerattava enemmän kuin itsevaltiaan kiekkopomon. Tällöin ongelmaksi muodostuu, että samanlaisista tahtopoliitikoista ei ole pulaa, vaan heitä riittää vihamiehiksi saakka. Kaiken lisäksi heistä härskeimmät ja juonikkaimmat onnistuvat jopa miellyttämään äänestäjiä.
Kalervo Kummola on sen verran huono vastenmielisimpien piirteidensä peittelemisessä, että useampi kansalainen kavahtaa kuin haluaa äänestää häntä. Epäilemättä edustuksellinen demokratiamme sorsii Kummolan kaltaisia vallankäytön lahjakkuuksia. Eipä sillä, kyllä he lopulta konstinsa keksivät, oli poliittinen järjestelmä mikä tahansa.
He tekevät maailman, jossa me muut joudumme elämään. Emmekä me useinkaan edes muista syyttää heitä siitä.

Kommentit (13)

 1. Tommi Melender

  ”Tai se että olisi maailman tappiin vastuusta koliikkivauvasta ja ympärillä on kymmenen tunkeilevaa anoppia…”

  Tuohon kauhukuvaan ainakin osaan kaiken ihmisiltä kuulemani perusteella eläytyä. (Tämä on uusittu versio kommentista, jonka edeltä poistin).

 2. Harri

  Samalla periaatteella Piia-Noora Kauppikin on täältä Oulusta äänestetty Brysseliin kuin Kummola nimerkki kampin mielestä Kummola Tampereelta Arkadianmäelle.

 3. anti s. haikalainen

  Them or Us?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *