Antiaikalainen
Antiaikalainen

Lakkautin kirjallisuuspalkinnon

Perustin viime vuonna oman kirjallisuuspalkinnon. Ikäväkseni joudun nyt ilmoittamaan, että sitä ei jaeta enää tänä vuonna eikä muinakaan vuosina. Antiaikalainen-palkinto ei löytänyt luontevaa paikkaa kirjallisessa maailmassamme eikä saanut riittävästi medianäkyvyyttä. Sillä ei myöskään näytä olleen positiivista vaikutusta palkittujen ja kunniamaininnan saaneiden teosten myyntiin.
Pitkällisen pohdinnan jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että Suomessa on kirjallisuuspalkinnoista selvää ylitarjontaa. En halua olla omalta osaltani kärjistämässä näitä ylitarjontaongelmia. Kirjallisuuspalkinnot on kilpailtu toimiala ja vain vahvimmat palkinnot jäävät henkiin, Antiaikalainen-palkinto ei valitettavasti kuulu niihin.
Niiden, joita kirjallisuuspalkinnot kiinnostavat, kannattaa lukea tämä uutinen.
Linkittämääni uutiseen viitaten: koska Antiaikalainen-palkinto on nyt lakkautettu, säästynemme siltä ikävältä ja kirjallisessa maailmassa mahdollisesti kateutta ynnä eripuraa aiheuttavalta tilanteelta, että Juha Seppälän Paholaisen haarukka palkittaisiin kahdella merkittävällä kirjallisuuspalkinnolla samana vuonna.

Kommentit (12)

 1. SL

  Lueskelin noita vuodentakaisia palkintojuttuja ja erityisesti Benjamin Kivi -postausta. Muistan lukeneeni tuon Rajala-sitaatin (”Kävelyllä Envallin kanssa”), se oli järkyttävä.

  Ei tämmöinen ”todellisuuden” tavoittelu ole vain suomalaisen kirjallisuuden (tai muun taiteen) ongelma, sama juttu on esimerkiksi historiankirjoituksessa. Pahimmillaan tutkimuksen esipuheessakin on alaviitteet. Helsingin yliopiston historian laitos on tämän syövän päämajoja, näin entisenä paikan kanta-asiakkaana voinen kertoa.

  Panu Rajala on cum laude -ihminen, en nyt keksinyt muutakaan määritelmää. Keksin tämän jo aiemmin. On tämäkin tapa viettää perjantai-iltaa.

 2. Tommi Melender

  Entinen valtio-opin professorini luonnehti suomalaista historiantutkijaa arkistoinsinööriksi.

  Valitettavasti kirjallisessa maailmassamme on vaikutusvaltaisiakin ihmisiä (esimerkiksi erään suuren päivälehden kriitikko), joiden mielestä kirjailijoidenkin – historiallisista aiheista kirjoittaessaan – olisi oltava arkistoinsinöörejä ensiksi ja kirjailijoita vasta toiseksi.

  Minkälainen historiallinen romaani meillä hyväksytään? Varmaan jokin sellainen kuin Kjell Westön (lajissaan toki ansiokas) Missä kuljimme kerran. Laveaa ja leveää epiikkaa, pikkutarkkaa epookin rakentelua sun muuta.

  Minua kyllä innostavat enemmän Benjamin Kiven kaltaiset jutut.

  Nyt teen viskipaukun perjantain kunniaksi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *