Antiaikalainen
Antiaikalainen

Lukijoita? Ei kiitos!

Olisi hauska työskennellä sellaisessa lehdessä kuin T.S. Eliotin aikanaan toimittama Criterion. Sunday Timesin kriitikko John Carey kuvaa lehden toimituspolitiikkaa Eliotin vastikään julkaistua kirjekokoelmaa käsittelevässä arviossaan:
”In keeping with his disapproval of democracy he aimed to restrict the Criterion to an elite readership, and to avoid being ’popular’ at all costs. In this he was wholly successful: the circulation never rose above 1,000.”
Nykyisin kulttuurilehtienkin on oltava ”ihmisläheisiä” ja ”lukijaystävällisiä” ja ties mitä. Puhumattakaan sanomalehdistä, joissa esimerkiksi kirjallisuuskritiikkiä ajetaan tarmokkaasti alas, koska se ei kiinnosta myyttisiä ”tavallisia lukijoita”.
Pienin yhteinen nimittäjä tulee kulttuurijournalisminkin lähtökohdaksi, ellei ole tullut jo. Erityisyleisöjen erityistarpeista vähät välitetään, koska enää määrällisillä suureilla (levikillä, kassaviralla ja liikevoitolla) on merkitystä.
Tulevaisuudessa median käyttäjillä on yhä sofistikoituneemmat laitteet yhä banaalimpien sisältöjen vastaanottamiseen. Tietoyhteiskunnan looginen lopputulema onkin tyhmä ihminen viisaassa kodissa.
Mutta onko teknologinen edistys oikeaa edistystä? Mielestäni ei ole, koska sehän tarkoittaa, että ihmiset tietävät jo uutta tietokonetta tai matkapuhelinta ostaessaan, että se on vuoden tai kahden kuluttua aikansa elänyttä roskaa. Eivät teknofriikit ylpeille uusilla laitteilla, he ylpeilevät uutuuden idealla.
Baudelaire muistutti, että aito edistys ei voi koskaan syntyä teknologiasta tai muista aineellisista asioista, sen pitäisi syntyä laadullisista suureista: ”Edistystä (oikeata eli moraalista) voi tapahtua vain yksilössä ja yksilön itsensä toimesta.” Tällaista edistystä meidän on turha nykymaailmassa toivoa.
P.S.
Minua huvittaa tuossa linkkaamassani Careyn jutussa se, että hän selittää Eliotin taantumuksellisuutta ja demokratianvastaisuutta huonolla avioliitolla eli sillä, että Eliot ei saanut vaimoltaan. Tämäntasoisiin selityksiin luulisi törmäävänsä korkeintaan netin keskustelupalstoilla.

Kommentit (1)

  1. Anonymous

    ””Edistystä (oikeata eli moraalista) voi tapahtua vain yksilössä ja yksilön itsensä toimesta.” Tällaista edistystä meidän on turha nykymaailmassa toivoa.”

    Päinvastoin, mitä kuvottavammaksi ”ajan henki” muuttuu, sitä enemmän ihmiset joutuvat hakemaan jotain raikkaampaa ja elähdyttävämpää säilyttääkseen edes jonkinlaiset mielenterveyden rippeet. Jos joskus menneinä aikoina vain herkimmät sielut kykenivät haistamaan laumojen hengityksen löyhkän, tajuaa nykyään idioottikin olevansa siihen tukehtumaisillaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *