Antiaikalainen
Antiaikalainen

Luovuus & epäily

”Luettuani Rikoksen ja rangaistuksen tunnen ensimmäistä kertaa syvää epäilyä kutsumustani kohtaan. Harkitsen vakavissani periksi antamista. Olen aina uskonut, että luominen on vuoropuhelua. Mutta vuoropuhelua kenen kanssa? Kirjallisten piirien kanssa, joiden keskuudessa loukkaukset painavat enemmän kuin kriittinen tarkastelu? Koko yhteiskunnan kanssa? Ihmisten, jotka eivät lue meitä, porvarillisen massan, joka vuoden aikana lukee sanomalehtiä ja kaksi suosittua kirjaa? Nykypäivänä luova ihminen voi, vakavasti ottaen, olla vain yksinäinen profeetta, oman luomistyönsä täyttämä ja kalvama. Olenko minä tällainen luova ihminen? Uskoin olevani. Tarkemmin sanottuna, uskoin voivani olla. Nykyisin epäilen sitä ja tunnen suurta kiusausta lopettaa nämä alituiset ponnistelut, jotka vain tekevät minut onnettomaksi onnellisuuden keskellä. Tämä tyhjä asketismi, tämä kutsu pyrkiä johonkin, en tiedä mihin.”

Albert Camus muistivihkossaan 8.8.1957

Kommentit (14)

 1. Aake

  Tuosta transsendenssistä tuli mieleen aikoja sitten Porthaniassa kuultu Julia Kristevan luento Proustista. Hän sanoi jotenkin komean monimutkaisesti, että Proust muutti ruumiinsa romaaniksi ja tarjoili sen ehtoollisena lukijalleen. Houellebecqin kohdalla nauraa hekottelin hänen versiotaan ”tekijän kuolemasta”. Pistäkää paremmaksi!

 2. juha saari

  Suuresti arvostamani James Dickey on minulle tekijä joka vaivaa sitä lukiessa. Kumma kummitus. Kyynikko, fasisti vai inhorealisti? Vai ei mitään näistä ja vain kirjailija? Se miten näihin kysymyksiin vastaa, vaikuttaa väkisinkin lukukokemukseeni.

 3. Anonymous

  En perustaisi Tuomiojastakaan. Valistuksen sakramenteilla mennään, vaikka noituus ja alkemia nostavat päätään. Julkeastikin josta rahavelho Soroksen kirjan Alchemistry nimen arkikäyttökin kielii. Niinistöstä vielä vähemmän. Mies kielikuvaili venäläisiä varasteleviksi kasakoiksi, joiden ilmestyessä pitäisi ruuvata omaisuutensa kiinni. Ketkähän siivosivat Venäjän rikkaudet lännen taseisiin 1990-luvulla kun Jetsin ilmoitti halusta EU:hun ja Natoon eli maailmanjärjestyksen vakiinnuttamiseen historian päätyttyä. Ja nyt oligarkit huutelevat Pussymirrien elkein Hedge Fund kavereittensa kuorossa Citystä ja Wall Streetiltä hävyttömyyksiä kristivenäjälle. Vaan eipä päättynyt elonkulku eli historia.

  Tuli mieleeni parkaista kun eilen 6.2. Sivuaskel festarilla Kaapelilla tietysti (= toistaiseksi jussipajusista ja muusta roskaväesta vapaa-alue järjen ja ihmisarvon hehkua edes hiilloksella). Esitys oli rihman kiertämän verhoamattoman nelikon vääntelystä kaikkiin asentoihin ja keskinäisjalkalukkoihin jms. äänimaailmana geofysikaalista dynamiikkaa kallioiden nousta tulivuoriurjahduksina, maanrepeämäsyntyinä tai sateen ropinana huokaista. Jossakin välissä kirkonkellot lyövät vaimeina kulttuurin yrityksinä.

  Että dynamiikkaa ja nytkytystä ja energiaa suotta ja äärettä pursuaa maankamarasta kosmoksesta ja ihmisestä. Olipa varsinainen kulttuurihistorian istunto nykytanssin parissa taas kerran. Ne palkitsevat vakavan lukemistyön. Ei tarvihe panna professiosaamistakaan viattomilta varastamiseen kuten pankkiiri-lakimies-tilastomatemaatikot. Eikä maailman taudeilla rahastamiseen tai vanhuuden raihnaisuudesta anekirjaresepteillä pettämiseen ja ihmisarvokkuuden polkemiseen. Helsingissä on älyn ilon oivalluksen keskittymisen hetkiä ja tilanteita vaikka ei uskoisi kun pomoja kuuntelee -pakosta kun silmille hyppivät ja korviin työntyvät valistusvirrallaan ja paremmintietämisellään. Niin sitä sähköhiiren energisyyttähän se on, josta meitä valitttuja Sivuaskel varjelkoot.Jukka Sjöstedt

 4. Johanna Kähäri

  Esseeekokoelman Kapinoiva ihminen (1971) loppuun on Maija Lehtonen suomentanut ja koonnut Camus`n muistiinpanoista, Carnets I ja II, valittuja katkelmia. Hän on myös ryhmitellyt ne eri aihealueiden mukaan ja päivännyt, vaikka alkuperäisissä muistiinpanoissa ei tarkkoja vuosilukuja olisikaan mainittu (sitä en tiedeä, miten hän on niistä ottanut selvää). Aiheryhmään VI Maija Lehtonen on valinnut kirjailijan tehtävään liittyviä kirjoituksia, kuten ”Jokaisessa kärsimyksessä, mielenliikutuksessa, intohimossa on se vaihe, jolloin se kuuluu ihmiselle itselleen, ihmisen yksilöllisimmälle, ilmaisua kaihtavimmalle olemukselle – ja toinen vaihe, jolloin se kuuluu taiteelle. Mutta tuossa ensimmäisessä vaiheessa taide ei koskaan voi tehdä siitä mitään. Taide on se etäisyys, jonka aika antaa kärsimykselle. Se on ihmisen kohoamista itsensä yläpuolelle. (1943)” Johanna K

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *