Marskin ryypyt rinnuksilla

Joillakin ihmisillä moraalinen närkästys ja paheksunta yltyy sellaisiin mittoihin, että se tuottaa tämänkaltaisia huomioita ja tuomioita:

”Asiantuntijat, viimeksi kenraali Gustav Hägglund, ovat paljastaneet filmisuunnitelman sisältävän samoja aineksia kuin punaisen armeijan sota-aikaisten, Mannerheimia solvanneiden propagandafilmienkin. Näinkö todella on? Tällaisen, Suomen Marsalkan muistoa häpäisevän elokuvan puuhaajien päät on kuvaannollisesti sanoen asetettava pölkylle ja mediassa koko kansan nähtäväksi; maan historian oikean kirjoituksen ja sen merkkihenkilöitten kunnian turvaamisen vuoksi.”

Raimo Ilaskiven paheksunnan aiheuttaja on Mannerheimin raadollisia puolia kosketteleva satiirinen animaatio Uralin perhonen. Ylipormestarin tulikivenkatkuinen kirjoitus on luettavissa hänen uusisuomi.fi:n blogistaan .

Joku voisi kuitata asian toteamalla, että Ilaskivi vain näkee sukupolvensa unta. Sitä valkoisen Suomen unta, jossa Mannerheim on idealisoitu vapahtajan kaltainen hahmo, vapaa kaikista inhimillisistä heikkouksista ja vajavaisuuksista. Kekkosta saa kyllä satirisoida, jopa kristillisen uskomme keskeishahmoja, mutta Mannerheim, hän on koskematon!

Mutta pahoin pelkään, että Mannerheim-myytti pitää otteessaan muitakin kuin Ilaskiven ikäpolven edustajia.

Jokunen vuosi sitten kiertelin asuntonäytöissä ympäri pääkaupunkiseutua. Kävin katsomassa erästä omakotitaloa, jossa asui kolmekymppinen pariskunta. Heidän siistissä työhuoneessaan oli kunniapaikalla Mannerheimin valokuva komeissa raameissa. Tuli kylmäävä olo. Että omaan sukupolveenikin kuuluvat ihmiset…

Se, että Mannerheimin ”halventaminen” nostattaa edelleenkin pintaan verenhimoa ja lynkkausmielialaa kertoo kieroon kasvaneesta isänmaallisuudesta. Sellainen ei ole ”isänmaan vapauden” rakastamista, kuten Raimo Ilaskivi kuvittelee.

Kommentit (3)
  1. Eipä ole pitkä matka siihen, että Raipet ja kumppanit (timo t a)ryhtyvät puuhaamaan totuuskomissiota. Ja mitähän sieltä sitten löytyisikään? Nostaisi Raipekin kuvainnollisesti hokkarit naulaan.

  2. Tommi Melender
    26.2.2008, 14:01

    Jääkiekkoilijathan ovat kiitettävästi kantaneet Valkoisen Suomen arvoja. Kaikki varmasti muistavat, kuinka edesmennyt jalkaväenkenraali kävi pitämässä pojillemme hengennostatuspuheita. Toimittajat sitten kirjasivat uskollisesti ylös kiekkoilijoiden kommentit: ”Jos noita jätkiä ei olisi silloin ollut, meillä olisi nyt päällä toisen värinen paita”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *