Antiaikalainen
Antiaikalainen

Matkasta aurinkoon (sitaatti)

”Kirjailijat eivät uskaltaneet kutsua kirjallisuusblogeja karaokeksi tai ompeluseuroiksi, kustantamot kumarsivat bloggareiden suuntaan, kaikki pelkäsivät massoja, tupperwarekutsulaisia, jotka aluksi häkeltyivät, sitten humaltuivat vallastaan. Kirjailijat eivät uskaltaneet nähdä romaanin kehittymistä yhä pikkuporvarillisemmaksi ja suljetummaksi muodoksi, he varmistelivat kustannustuotteelleen myönteistä, pikkusievää tuote-esittelyä, jota kutsuttiin kritiikiksi, ja mitä todellisia vaihtoehtoja medialla olisi ollutkaan, sen riippumattomuus oli aina ollut yksi suurimmista kuplista, ja sama päti kirjallisuuteen: silloinkin kun ei menty rahan perässä, mentiin sen ehdoin.” (Juha Seppälä: Matka aurinkoon, WSOY 2014)


Kommentit (72)

 1. Tommi Melender

  Äh ja voi, ei Seppälän romaania kannata lähteä lukemaan tuosta bloggariulottuvuudesta käsin. Tuo kohta on koko kirjassa ainoa, jossa bloggarit mainitaan. Ja kuten olen yrittänyt tolkuttaa jo pariin kertaan, tuossa sitaatissakin on kyse paljon muustakin kuin blogeista ja bloggareista.

 2. Marjatta Mentula

  Eikös tuon sitaatin ajatuksen takana olekin Seppälän luoma fiktiivinen henkilö, eläkkeellä oleva kirjallisuuden proffa Irma? En ole vielä lukenurt kirjaa, mutta olen ymmärtänyt lehtijutuista, etä Irma katselee maailmaa piikikkäästi, kuten Coetzeen Elizabeth Costello.

  Mielipide ei siis ole välttämättä yksi yhteen Seppälän oman mielipiteen kanssa, koska kyseessä ei ole esseekirja.

 3. Tommi Melender

  Tuo on kertojaääntä kirjassa.

  Romaani on romaani on romaani. Kun laittaa jonkin asian romaanin kehyksiin, se samalla aina tietyllä tapaa suhteellistuu.

  Romaanissa esitetyillä ”näkemyksillä” tai ”julistuksilla” on aina vähintään kolme eri tasoa: 1) henkilöhahmojen maailmankuva 2) itse romaanin maailmankuva ja 3) kirjailijan oma maailmankuva.

  Ja juonikkaimmat kirjailijat sitten vielä sekoittelevat surutta näitä kolme tasoa toisiinsa miten lystäävät.

  Eli romaani ei koskaan ole kuulustelupöytäkirja kirjailijan ajatuksista.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *