Antiaikalainen
Antiaikalainen

Miehekästä proosaa

Petri Tammiselta ilmestyy syksyllä uusi romaani. HS:n sunnuntaisivuilla on kirjailijasta iso juttu isolla kuvalla.

Jutussa Tamminen kertoo, että etenkin Meri ja Hyry ovat hänelle tärkeitä esikuvia. Se ei ole suuri uutinen niille, jotka ovat tutustuneet tämän Vääksyssä ”kaukana Helsingin humusta” majailevan kirjailijan tuotantoon.

”Poika sanoi pari päivää sitten, että sinä häpeät asioita, joita ei tarvitsisi hävetä, etkä ymmärrä hävetä asioita, joita sinun pitäisi oikeasti hävetä”, Tamminen sanoo jutussa.

Tiedän, että kirjallisuuspiireissä on porukkaa, jotka yhdistäisivät tämän Tammisen toteamuken siihen, että hän pitää Merta ja Hyryä esikuvinaan. Niin julmaksi on maailma mennyt.

Minä en ikinä lakkaa ihailemasta ja ihastelemasta Veijo Meren proosaa. Mutta suomalaisen mieskirjallisuuden valtavirrasta olen kyllä livennyt sen verran, että HS:n siteeraama Tammisen romaanin alku – ”Makasin sohvalla ja katselin urheiluruutua” – ei saa minua haltioitumaan. Pikemminkin tulee mieleen, että ”hohhoijaa, onhan näitä tällaisia jo nähty.”

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö Tammisen uusi romaani voisi olla kiinnostava. Kyllä minä sen varmasti ensi syksynä luen. Toisaalta: eikö Veijo Meri ole sanonut, että usein jo ensimmäisestä lauseesta näkee, onko kirja paska.

Kommentit (15)

 1. Tommi Melender

  Tuosta nahkasohvalle lysähtämisestä: tunsin kerran naisen, joka otti eron miehestään, koska ei kestänyt sitä ääntä, joka syntyi kun mies aina työpäivän päätteeksi lysähti olohuoneen nahkasohvalle. Kyseinen nainen ei tuon suhteen purkautumisen jälkeen voinut vuosikausiin ajatellakaan nahkasohvan hankkimista. Niin huonoja muistoja se lysähdyksen ääni hänessä herätti.

 2. Anonymous

  Kiitos paneutuneesta vastauksesta! Itse olen kommenttini sutaissut aika helpolla, mietin tarkemmin tuota muoti-ilmiöhommaa. Hyvä pähkinä olisi myös funtsia, miten hohhoijaa-alun saisi käännettyä voitoksi ja pelastettua tuolta uhkakuvalta…

 3. Tommi Melender

  Mantalle

  Matkimalla minäkin kirjoittamiseni aloitin. Eivätköhän useimmat muutkin. Seuraava askel – ja paljon vaativampi – on siirtyä matkimisesta varastamiseen. Minä ainakin opettelen edelleen varastamista, tarkemmin sanottuna jälkien kätkemistä. Oli vissiin Wilde, joka sanoi, että lahjakas lainaa, mutta nero varastaa. Jos nerous tosiaankin on edellytyksenä sille, että tulee kunnon varkaaksi, tehtäväni on toivoton. Ainoa toiveeni on epäonnistua riittävän tyylikkäästi.

  ”Aika sitten näyttää, keille näistä voipaperin läpi piirtäjistä kehittyy oma käsiala ja vapaampi viiva.”

  Hmm. Siitä ei ole kovin kauaa, kun pidettiin suotavana, että kirjailijalla olisi ”oma ääni”. Joillakin varmaan onkin. Minä en oikein sellaista toivo, en ainakaan sellaiseen pyri.

 4. Manta

  Joo, tuosta ”omasta äänestä” on tullut hokema, josta oma ääni on kaukana… Varmaan on niin, että jos siihen pyrkimällä pyrkii, niin siitä ei seuraa kuin vaivaannuttavaa naamanvääntelyä. Parempi vain matkia ja varastaa.
  (Taisit varastaa sen koivuklapien lämpöarvonkin, senkin hulttio.)

 5. Tommi Melender

  ”(Taisit varastaa sen koivuklapien lämpöarvonkin, senkin hulttio.)”

  Juu, muistaakseni se on varastettua kamaa. Tuulaliina Varis taisi sanoa jotenkin siihen tapaan, että koivuklapiproosassa lause ei ole minkään näköinen, mutta sillä on suuri lämpöarvo. Ja miehen sanaluokka on Tuulaliinan mukaan verbi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *