Mies näkee unta

Näen harvoin unia. Tai jos näen niin unohdan ne ennen heräämistä. Kirjallisuuteen liittyviä unia en näe koskaan.

Paitsi viime yönä. Oli suuri sali, paljon valoja ja hälinää, sisustus yliampuvan barokkimainen. Ihmisillä juhlakuteet yllään, itselläni ei. Kaikki oli vääristynyttä ja vedenalaista, kuten unissa on kai tapana. Joku kuulutti, että kirjallisuuden Finlandia-palkinto myönnetään tänä vuonna Erno Paasilinnalle teoksesta Mies menee deekikselle. Sen jälkeen tuli häiriö kansainvälisessä kuvayhteydessä, uni hapertui ja kävi epätodelliseksi, poksahti rikki kuin ovenkahvaan törmäävä saippuakupla.

Herätessä muistin havaintoni ja vaikutelmani selvemmin kuin nyt. Kello oli puoli neljä. Sydän takoi ja hiki valui, mutta sitten tuli jotenkin hilpeä olo. Että Finlandia-palkinto Erno Paasilinnalle, teoksesta Mies menee deekikselle.

Tuollaista teosta ei Paasilinnan tuotannossa ole, mutta kylläkin sen niminen teksti Kylmät hypyt –kokoelmassa. Se alkaa näin: ”Mies oli jäänyt pois töistä ja ajatteli mennä deekikselle. Hän oli kyllästynyt ilmapiiriin. Hän havaitsi että deekikselle meno oli hänen luonteelleen helppoa. Hän ei ollut erityinen lukumies ja naisista hän ei välittänyt…”

Nukahdin uudestaan joskus viiden maissa. Näin toisen unen, sekin oli epäilyttävän kirjallinen. Siinä kuljettiin aamuyöllä kotiin, ilmeisestikin juominkien jälkeen. Kadun vieressä kohosi muuri, jonka päällä oli piikkilankaa. Tunnelma oli kuin entisessä Itä-Berliinissä, jossa valokuvien ja filmien perusteella satoi aina harmaata sadetta. Etäällä näkyi hahmo, joka tarkentui vartiosotilaaksi. Sotilas kusi muuriin ja huusi jotain olkansa yli. En kuullut, mitä. Tai jos kuulin, en muista.

Tarvinneeko edes sanoa, että tämä jälkimmäinen uni edelleen vaivaa minua.

Kommentit (14)
  1. Jälkimmäisen unen sotilas oli edellisen unen diktaattori, joka oli valinnut Paasilinnan kirjan Finlandian arvoiseksi. Se oli siinä ensimmäisessä unessa vaan vähän kulisseissa eikä näkyvillä.

  2. tuntematonblogilas
    9.12.2007, 14:20

    Ehkä sotilas saattoi jopa huutaa: ”You’re just another brick in the wall…”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *