Antiaikalainen
Antiaikalainen

Musta laatikko

”Journalismin ja erityisesti television maailmassa hallitsee paniikinomainen pelko ihmisten ikävystyttämisestä sekä pyrkimys viihdyttää mihin hintaan hyvänsä.”
Pierre Bourdieu: Televisiosta (Otava 1999)
Joskus jokin kirja kolahtaa, mutta vuosien päästä ei enää muista miksi. Etsin monta viikkoa Pierre Bourdieu´n hurmaavan ryppyotsaista ja pitkäpiimäistä pikkuteosta Televisiosta, joka julkaistiin suomeksi vuosituhannen vaihteen kynnyksellä.
Luin sen aikoinaan ja innostuin siitä. Sitten se meni hukkaan enkä enää vuosikausiin ole muistanut, mikä siinä oli innostavaa. Nyt kirjan löydettyäni ja läpi selailtuani huomaan, ettei se kovin kummoinen ollutkaan. Joko kirja on muuttunut tai minä.
Bourdieu käsittelee televisiota ennen muuta journalismin viitekehyksessä, ja on huolissaan älyllisesti vireän, kriittisen ajattelun hautautumisesta yhdentekevän hutun alle. Tulee avuton olo. Näinhän siinä on käynyt eikä mitään ole tehtävissä. Sen todistavat kaupallisten kanavien tv-uutiset kaikessa miellyttävyydessään ilta illan jälkeen.
Muistan vuosien takaa lestadiolaisperheen, jossa oli kolme poikaa. Perheessä ei ollut televisiota. Näistä pojista kaksi ryntäsi kavereiden luona kyläillessään ensimmäiseksi töllöttämään ruutua eikä heitä saanut houkutelluksi sen äärestä millään pois.
Kolmas jostain syystä karttoi televisiota. ”Ei”, hän parahti melkein epätoivoisena, kun häntä taivuteltiin edes pikaisesti kurkkaamaan töllön ihmeellisyyksiä. Olimme varmoja, että hän jäisi koukkuun, kun pääsisi ”sivityksen” makuun, huomaisi mitä iloja se tarjoaa.
Tuskin kukaan enää nykyään pelkää tuolla tavalla televisiota, ikään kuin kuin kuvittellen menettävänsä sielunsa joutuessaan sen vaikutuspiiriin. Se lienee lopullinen todiste tämän viestintävälineen vallasta.
Jos televisiossa asuu paholainen, emme mahda sille mitään. Emme näe sitä.

Kommentit (7)

  1. Susanna Iivonen-Pekesen

    Jaa. Joko teillä on laatikko auki? Enää vartti aikaa 🙂

  2. Tommi Melender

    Joo, olihan se auki. Jos eilisiltaisia kekkereitä tarkoitat.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *