Antiaikalainen
Antiaikalainen

Muutama sana Paavo Haavikosta

”Sosialismia minä, kapitalismia vastustan, sen, niitten/ rikoksia/ niitten rikoksia vastustan, sitoudun, niitten tekemiseen/ osallistun.”
Kuinkahan monta kertaa olen mielessäni toistellut noita säkeitä. Kuulostaa kenties oudolta, mutta saan noista säkeistä lohtua. Ne kertovat, että elämme sovittamattomien ristiriitojen ja mahdottomien valintojen maailmassa. Ne kertovat myös, että joku toinenkin kantaa tästä huolta ja on kirjoittanut siitä, paljon paremmin kuin minä pystyn koskaan kirjoittamaan.
Olen toki toistellut itsekseni ja toisinaan ääneenkin myös lukemattomia muita Paavo Haavikon säkeitä ja lauseita. En viitsi kirjoittaa hänestä pitkiä muistosanoja (muut vahvistakoot suurmieskulttia), toteanpahan vain että Haavikon kirjoista Puut, kaikki heidän vihreytensä, Puhua, vastata, opettaa ja Yritys omaksikuvaksi ovat muokanneet minua vähintään saman verran kuin ”oikeasti” eletyt elämäntapahtumat.
Eilen pohdiskelin, että pitäisi kirjoittaa essee kirjallisesta faniudesta. Joku saattaa pitää lapsellisena tällaisen käsitteen liittämistä kirjallisuuteen, mutta minusta on kiintoisaa tutkailla, millaista kirjallinen fanius on ja miten se eroaa muista tunnetuista faniuden muodoista.
Omaelämäkerrallista aineistoa tähän esseeseen saan suhteestani kahteen kirjailijaan: Michel Houellebecqiin ja Paavo Haavikkoon.

Kommentit (7)

  1. Susanna Iivonen-Pekesen

    Kyllä mä ainakin fanitan kirjailijoita ihan avoimesti. Oli sitten lapsellista tai ei. Välillä on kiva, kun lapsettaa. Hain muuten just kirjastosta Alas Akropoliilta. Sen Palatsi Bosporin rannalla luin jo. Hassu fiilis jäi, kun olen itsekin Istanbulissa asunut. En ollut sitä palatsia ihmeemmin ajatellutkaan. Ja kaikkea kiinnostavaa opin Venetsiastakin.

  2. Tommi Melender

    Juu, nuo Salménin esseekirjat ovat Suomessa viime vuosina julkaistun kirjallisuuden parhaimmistoa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *