Antiaikalainen
Antiaikalainen

Muutto ja muutos

”Elämä ilman lukemista on vaarallista, silloin on pakko tyytyä elämiseen ja siinä on omat riskinsä.”
Michel Houellebecqin Oikeus nautintoon -romaanin päähenkilö

Seuraavat päivät askartelen kirjojen parissa, mutta en lukeakseni niitä. Pakkaan niitä muuttolaatikoihin, mikä on omalla tavallaan mielenkiintoista puuhaa. Samalla pohdiskelen sitä, järjestänkö uudessa asunnossa kirjahyllyni entiseen tapaan vai luonko uudenlaiset perusteet.

Tällä hetkellä kirjani on järjestetty aakkosjärjestykseen, kaunokirjallisuus ja tietokirjallisuus erikseen. Sitten on vielä oma osastonsa runokirjoille, tosin niin että tärkeimmät runoteokset ovat romaanien ja novellien joukossa. Runohyllyni on siis jonkinlainen toisen ja kolmannen luokan lyriikan varastopaikka. Sekavaa? Julmaa?

Epäilemättä minun on mietittävä kirjahyllyni järjestys juurta jaksain.

Omanlaisensa elämänmuutoksen tunnun tuo se, että muutan omakotitaloon. En ole asunut omakotitalossa sen jälkeen kun muutin pois lapsuudenkodistani. Mitään erityisiä haaveita tai pakkomielteitä minulla ei tätä asumismuotoa kohtaan ole, puhumattakaan puoli-ideologisesta punainen tupa ja perunamaa -hapatuksesta. Uskon kuitenkin omakotitaloasumisen sopivan minulle.

En ole kovinkaan sosiaalinen ihminen, joten koen pihatalkootyyliset kommunitaristiset riennot hieman kiusallisiksi. Omakotitalossa orapihlaja-aitojen suojissa voin haravoida pihaa joutumatta virittelemään vaivautuneita pikkupuheita puolituttujen taloyhtiökumppaneiden kanssa.

Mutta mikä tärkeintä, joudun olemaan itse oma huoltoyhtiöni, mikä toivottavasti auttaa minua parantamaan ja ylläpitämään arjessa välttämättömiä kädentaitoja.

Vaikka eläminen on riskialttiimpaa kuin lukeminen, kyllä sitä elääkin täytyy.

Kommentit (2)

  1. Anonymous

    Muutto on pöydän putsausta uuden jakson alku elämässä. Turhat tavarat karsiutuvat ja kestää aikansa ennekuin koti on tas entisensä, tuttu ja tavaroilla, kirjoilla oma paikkansa. Tarvitsemme muuttoja elämän varrella. Aina se viimeisin koti on paras. Niin varmaan käy sinullekin.
    Reipasta muuttomieltä ja onnea uuteen kotiin toivoo lena.

  2. Karo Hämäläinen

    Muuttoauto kuljettajineen tilattiin juuri, joten samanlaisten askareiden parissa ollaan täälläkin. Tosin kirjojen pakkaamiselta vältyn lähes tyystin, sillä suurin osa kirjoista odottaa kahden vuoden takaisen muuton jäljiltä edesmenneen sukulaisen entisen talon entisessä kerhohuoneessa. Laatikoiden purkaminen onkin sitten sitäkin mielenkiintoisempaa. Jo nyt tiedän, etteivät kirjat mahdu kirjahyllyihin, joten edessä on päätöksiä: divarireissuja, osan pakkaaminen takaisin laatikkoihin ja säilöminen jonnekin tai uusien kirjahyllyjen osto.

    Kirjojen järjestämisestä: aakkosjärjestys on hieno mutta hankala, varsinkin, jos kirjavirta on kohtuullista suurempi. Koska kirjahyllyt sijaitsevat eri huoneissa, niille muodostuu yleensä profiilia jo luonnostaan. Tieto- ja kaunokirjallisuus on luontevaa erottaa toisistaan, samoin hakuteokset. Edellisessä asunnossani ryhmitin kaunokirjallisuudenkin erikseen kotimaiseen ja ulkomaiseen. Tietoteoksissa käytin apuna summittaista kirjastoluokittelua kuitenkin niin, että tärkeät kirjastoluokat olivat hyvin saatavilla. Edelleen tärkeämmät kirjat eturivissä, vähemmän tärkeät takarivissä. Takarivien kirjojen säilyttäminen on hieman kyseenalaista.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *