Antiaikalainen
Antiaikalainen

Neu-ro-maani

”Vuosituhansien mittaan huippuunsa jalostettu puukkotappelutekniikka kuuluu yhtenä osana kaspinin keinovalikoimaan. Kävellessään iltaisin kadulla Mikko kantoi povitaskussaan työpaikalta lainaamaansa skalpellia. Hän ei yleensä ollut matkalla mihinkään vaan varta vasten etsi hankaluuksia, tilaisuuksia päästä testaamaan tekniikkaa käytännössä. Eräänä yönä Autistenkadulla Mikkoa vastaan käveli hermostunut neekeriukko, joka pysäytti hänet, uhkasi häntä veitsellä ja vaati rahaa. Mikko tajusi tilaisuutensa tulleen ja reagoi tekniikkansa mukaisesti — veti skalpellin esiin ja löi sen omaan (!) vasempaan olkapäähänsä. Näin hän mitätöi hyökkääjän uhkauksesta tehon ja nousi tilanteen yläpuolelle, ikään kuin olisi sanonut: Sinun on turha yrittää pelotella minua noin säälittävin keinoin — katso vaikka miten vähän kavahdan teräaseita ja fyysistä kipua […] mutta hyökkääjä vastasi haasteeseen miltei yhtä odottamattomasti: löi viipymättä veitsen omaan (!) oikeaan reiteensä.”

(Katkelma Neuromaanista)

***

”Oletko sä lukenut sen Neuromaanin?”

”Joo olen, muutamaan kertaan.”

”Onko se hyvä?”

”… (vaivautunutta hiljaisuutta)… No, mä sanoisin, että mun asteikolla se on tärkeimpiä suomalaisia romaaneja pitkiin aikoihin. Mä kirjoitin siitä sellaisen blurbin takakanteen, julkiset kehut…”

(Katkelma työpaikkakeskustelusta)

***

Niinpä, vietin kesällä aikaa lueskellen Jaakko Yli-Juonikkaan Neuromaania pdf:ltä. Luin sen ensin kuin HS:n kriitikko Matti Mäkelä: putkeen yhdellä kertaa välittämättä siitä että Neuromaani edustaa ergodista kirjallisuutta, jota ei ole tarkoitus lukea lineaarisella kaavalla, vaan tekemällä valintoja, seurailemalla yksiä polkuja toisten polkujen kustannuksella. Ensimmäisen lukukerran jälkeen rupesinkin harjoittamaan ruutuhyppelyä, ja heti ensiksi valitsin nihilistisen etenemislinjan ja jatkoin sitä romaanin kertojan varoittelusta huolimatta — päätyäkseni umpikujaan. Sen jälkeen olen kokeillut Neuromaanissa erilaisia reittejä, eikä kirja ole vieläkään ammentanut itseään tyhjiin. Jokainen lukukerta muuttaa kirjaa ja minua kirjan lukijana.

”Yllätä minut”, toivon aina kun alan lukea jotain uutta, kiinnostavan tuntuista romaania. Harvoin yllätyn, oikeasti. Neuromaani on minut yllättänyt, jo monta kertaa.

***

Kesän aikana siis kirjoitin Neuromaanista blurbin, joka painettiin kirjan takakanteen (toisen blurbin kirjoitti Markku Eskelinen). Tähän tapaan asettelin sanani kehuista pihistelemättä, mikä ehkä hiukan vaivaannutti kirjan tekijää.

”Kaunokirjallinen peilisali, kummitusjuna ja vuoristorata, totaalisuutta hipova mestarityö neurologisen realismin saralla. Neuromaanin jälkeen suomalaisen proosan on hiukan vaikeampi olla entisensä.”

Matti Mäkelä epäili HS:n kritiikissään (joka sinänsä ihan asiallisesti kuvaili kirjan eräänlaiseksi aivokartaksi, jossa on lukematon määrä erilaisia säikeitä, kytkentöjä ja haarautuvia polkuja aivan kuten ihmisaivoissakin), että Neuromaanista saattaa parhaassa tapauksessa tulla Matti Pulkkisen Romaanihenkilön kuoleman tapainen ”kulttikirja friikeille.”

Eräs FB-kaverini arveli Mäkelän kritiikin luettuaan passaavansa Neuromaanin. Ei kannata passata, koska ei Neuromaanista nauttiminen vaadi muuta kuin avointa mieltä ja kirjallista seikkailuhenkeä. Se on omalla tavallaan hyvinkin viihdyttävää ajanvietekirjallisuutta, täynnä outoa, hämärää ja absurdia huumoria, ainakin minua se naurattaa enemmän kuin Pahkasika. Toisaalta se on samaan aikaan avantgardistisella otteella, kaunokirjallisesti äärimmäisen kunnianhimoisesti tehtyä proosaa. Markku Eskelisen mukaan se on ”vailla edeltäjää”. Varmaan onkin, suomalaisessa kirjallisuudessa. Toisaalta kytkyjä postmodernistiseen ja sitä läheltä liippaavaan kirjallisuuteen voi kaivaa esiin.

Parempaa huumoria kuin Pahkasiassa, pimeämpää paranoiaa kuin Thomas Pynchonilla, voisin sanoa, vaikka tekijä saattaa taas vaivaantua. Neuromaanin huumorin läpi hahmottuu myös pelottavia, pahaenteisiä tasoja, joista tulee mieleen Bob Dylanin laulun sanat: ”Something is happening here but you don’t know what it is, do you, Mister Jones?” Petoksista tuomitut aivotutkijat Paavo Riekkinen ja Urpo Rinne ovat kaiken muun ohella Neuromaanissa eräänlaisia nimilappuja yhteiskunnalle, jossa tapahtuu enemmän kuin silmä näkee: salaliittoja, välistävetoja, kähmintää, puliveivaamista. Eräänlainen ajankuva sääntelystä vapautetusta, yksityistetystä, markkinaohjautuvasta nyky-yhteiskunnasta, jossa iso raha kätkeytyy mitä erilaisimpiin dark pooleihin. Ja tietysti paljon muuta.

***

Se, että takakanteen kirjoittamassani blurbissa puhun neurologisesta realismista kuvaa toisaalta kirjan aivokarttamaista rakennetta, toisaalta parodioi kirjallisuuspuheen sloganeja (kaikki varmaan muistavat kuinka yhteen aikaan kohkattiin maagisesta realismista ja viime vuosina Yhdysvalloissa on puhuttu hysteerisestä realismista Pynchonin ja DeLillon kaltaisten tekijöiden yhteydessä).

Neuromaani saa neurologisella realismillaan valtavirtaa edustavaa laaturomaania tukevamman otteen siitä, mitä David Foster Wallace kuvasi kirjallisuuden tehtäväksi: to tell what it means to be a fucking human being. Se mitä Neuromaanin keskushenkilön Silvo Näreen aivojen sopukoissa tapahtuu tavoittaa melkoisen hyvin pirstaloituneessa mediaympäristössä elävän ihmisen tajunnan todellisuutta. Mediavälitteinen maailma on ääntä ja kohinaa, enemmän ja vähemmän ristiriitaisten signaalien pommitusta.

Ja toisaalta: missä määrin tajuntamme on vain aivokemiaa ja missä määrin olemme tahtovia, tietoisia ja tiedostavia olentoja, omien ajatustemme herroja?

Neuromaanin teemoilla ei pääse tietystikään haastateltavaksi naistenlehtiin tai Inhimilliseen tekijään. Nämä foorumit on varattu valtavirran kirjailijoille, jotka valitsevat aikalaisromaaniensa aiheiksi sellaiset teemat, jotka on jo valmiiksi sovittu aikalaisromaanien suuriksi kysymyksiksi, olipa kyse syrjäytymisestä, loppuunpalamisesta, työpaikkakiusaamisesta, muukalaiskammosta tai yleisestä arvojen koventumisesta. Tiedostusvälineet sitten haastattelevat näistä polttavista yhteiskunnallisista ongelmista fiktiota tekeviä kirjailijoita kuin he olisivat näiden aihepiirien arvostettuja asiantuntijoita  — eivätkä pelkkiä tarinankertojia.

***

Mäkelä luonnehti HS:n kritiikissään Neuromaania kuvaukseksi siitä, mitä jakomielitautisen ihmisen päässä liikkuu. Voihan asian niinkin nähdä.

Toisaalta Neuromaania voi lukea myös romaanina romaanin kirjoittamisesta, avoimena prosessina. Enimmäkseen Neuromaani ”tapahtuu” Silvo Näreen aivoissa, ja näiden ”tapahtumien” päähenkilö on Gereg Bryggman, ääni hänen tajunnassaan. Juuri tällaisia tajunnan asukkeja romaanihenkilöt ovat kirjailijoiden päässä silloin kun kirjailijat romaaniensa parissa ahertavat. Yksi mahdollinen lukutapa onkin asettua Silvo Näreen paikalle, leikkiä Neuromaanin kirjoittajaa ja miettiä, millaisen romaanin mi
nä tästä haluaisin tehdä.

Vuorovaikutteista postmodernismia? Miksei. Tai roolipelaamista? Miksei niinkin.

Palatakseni David Foster Wallaceen: hän määritteli omaksi ideaalikseen romaanin, joka olisi kirjallisesti haastava ja kunnianhimoinen, mutta samalla viihdyttävä lukea. Neuromaani täyttää tämän ideaalin varsin hyvin.

Suuria odotuksia, jep, suuria odotuksia!

Kommentit (24)

 1. juha saari

  Kukkosen kommentti oli inspiroiva!

  Tuon Sarrauten näkemyken Pasolini on ilmaissut omalla tavallaan kommentoidessaan elokuvaansa Salo 120:”Tässä elokuvassa ei ole pienintäkään sijaa perustelemattomalle mielikuvitukselle.”

  (Ja nyt jokainen päättäköön itse, onko Pasolini tässä onnistunut.)

  Oman tulkintani mukaan tuo perustelematon mielikuvitus on juuri tuota Kukkosen tiivistämää tunnistamisen mukavuutta tyyliin ”just ku mun elämästä!”

  Tutut konventiot ja muodot totta kai tukevat tätä asennetta, mutta liian kokemuksesta etäälle viety muoto taas aiheuttaa sen, ettei jokamiestä saa ansaan tämän mielikuvituksensa kanssa. Taide on tutun ja oudon rajapinnoilla kulkemista ja leikkimistä. Ja joskus ansa laukeaa.

  Esimerkiksi Muodonmuutoksen kuoriaisuus mykistyvänä lacanilaisena reaalisuutena ja edelleen sen määrittely sosiaalisena ”sotana” on juuri oikeassa mitassa ymmärrettävissä ja tuttua, että sen myötä voi ajautua hukkaan, vaikkapa sitten voimattomaan mielikuvitukseensa. ”Mikä ei anna tilaa mielikuvitukselle, haastaa sen.”(Ja kaiken maailman Kafkan isäsuhteilla ja freudilaisuuksillahan tästä umpikujasta sitten aina yritetään selviytyä).

  Tässä kommentissani näköjään tulee hahmoteltua se mitä tuossa yhdessä viestissäni puhuin kulttuurisesta luokkaerosta, tai semanttisesta luokkaerosta ennemminkin: että jako ei saa olla liian vahva ollakseen vaikuttava. Täysin uutta muotoa on tietenkin välttämätöntä rakentaa ja siksi taiteen turhuus ja leikkisyys on juuri korvaamatonta. Mutta ansana toimiakseen taiteen täytyy olla jossain määrin tuttua.

 2. juha saari

  Olen sen verran nyt Neuromaania lukenut (kaikilla mahdollisilla tavoilla) että uskallan siitä tämän sanoa:

  1
  Minulle siitä tuli eräänlainen Pynchonin romaanin Huuto 49 liite: Neuromaania lukiessa tietää miltä Oedipa Maasista tuntui. Ne elävät minulle palkitsevasti rinnakkain (suosittelen samaa Foucaultin Tarkkailla ja rangaista ja Kafkan Linnan suhteen).

  2
  Minulle sillä ei ole väliä, miten Neuroa lukee. Itse kyllästyin aika nopeasti ohjeiden seuraamiseen (juuri siitä tuli Oedipaalnien olo) ja aloin selailla kirjaa neuromaanisesti. Hyödyttömän uteliaisuuden vallassa.

  3
  Entä miksi tämä ergodisuus ja miksi juuri aivotutkimus? Mielestäni siksi, että ne kummatkin herättävät tuntemuksen äärettömyydesta ja arvoituksellisuudesta; ne koukuttavat koska ”muistuttavat” minua elämän arvoituksellisuudesta. Korvaavat muinaisuuksia ja mysteerejä nykyihmiselle, joka niitä sittenkin kaipaa kun ihan vain tämä tylsä arki ei tahdo millään riittää. (Siksi Oedipakin nieli lopulta koukun siimoineen päivineen koska arvoitus itsessään oli hänelle merkityksellistä.)

  Ne ovat siis sinänsä manipuloivia kuvia kummatkin, aivot ja ergodisuus.

  4
  Ja kun tämän kaiken vielä ryydittää rikoksella(pseudoasiallisella tyylillä kuin iltapäivälehdet ikään), niin koukutus on taattu.

  Kulttuurirahvas lukee likaisella uteliaisuudella kun ei huomaa vedätystä (jos lukee ollenkaan)ja älymystö ironisena tiedekriittisyytenä (jota taas olisi parempi lukea tieteellisistä julkaisuista vailla turhaa ylijuonikkuutta).

  Ja sitten tietenkin tämä tieteellisen julkaisun ulkoasu, joka hauskasti aina valuu käsistä heti otsikoiden jälkeen…

  5
  Jos Alastalon salissa tuntui kirjoitetun kirjailijan itsetyytyväisen taituruuden todistamiseksi ja sen näyttämö ja tematiikka olikin siis vain pelkkää tekosyytä(se siis on hieno ja ääneen naurettavan hauska romaani todellakin!), niin Neuromaani ehkä sitten on pseudomerkityskone, joka on rakennettu inhimillisen uteliasuuden manipuloimiseksi. Toki ilkeän hyväntahtoisen valmistajan toimesta. Neuromaani on älyllinen pierutyyny. Ja vastalääkettä metafyysisen eläimen tahdottomiin liikkeisiin.

  6
  Volter Kilven kohdalla tuo lääke oli hänen häpeämätön narsisminsa kirjoittajana; hän halusi aina katsottavan vain itseensä, ei tekstin tuolle puolen. Yli-Juonikas taas pitää minut tekstin tällä puolen ja ankaran aineellisuuden parissa muistuttamalla minua koko ajan itsestäni: omasta uskostani erinomaisuuteeni lukijana, jonka kannattaa aina vain jatkaa saadakseen selville, maksoiko tämä kaikki vaivan. (Juuri tämä usko pitää uteliaisuuteni liikkeessä!)

  Oedipa Maasin saattoi vielä nähdä unohtavan itsensä melkeinpä traagisesti sittenkin metafyysisesti väreilevään maisemaansa; Pynchon kirjoitti vielä mahdottomasta totuudesta.
  Neuromaanin kohdalla sitä vastoin mikään tekstin ”tuonpuoleisuus” tai ajatus totuudesta (muuta kuin koukuttavana oedipaalisena kuvana), ei ole ylevä lähtökohta koska niitä kumpaakin edustaa manipuloitu ja banaali uteliaisuuteni (joka on siis oikeastaan innostunut itsestään ja kiertää loputonta kehää palkinnon toivossa).

  6
  En tiedä josko Neuromaanissa onkin ohje hypätä nettiin ja eksyä sinne, mutta ajatus oedipamaisesta lukijasta joka ajautuu yhä kauemmas aiheesta verkon äärettömyyteen, on herkullinen.

  7
  Neuromaani ei ole haluani palveleva peili vaikka väsymätön ja utelias mieliuvitukseni niin haluaakin uskotella. Se on ennemminkin kuin jo henkensä heittänen katselemista koko mielikuvituksensa voimattomuudella.

  Jos Neuromaani siis jättääkin tilaa mielikuvitukselle (jos tätä raivostuttavaa ja hengen laiskuudesta todistavaa hokemaa saan käyttää), niin hyvin turhauttavalla ja juuri siksi edistyksellisellä tavalla se sen onneksi tekee.

  8
  No. Ehkä kirjailija itse haluasi minun ottavan tämän vakavammin, mutta kun pidän tästä aika paljon tällaisenakin…

  t. juha

 3. Anonymous

  ”Vailla edeltäjää” ?

  Ehkä tarpeeksi perehtymättä asiaan ja koska uusin MB:kin esitti eKirjaa pelinä, kysyisin, eikö hyperromaani ollut samalla tiellä jo vuosia sitten vai onko se mielestänne eri alueella?

  Codex Binaerium on nyt 21 vuotta vanha.
  http://www.hum.utu.fi/tiedostot/kkirjallisuus/sanelma/markku.html

 4. Veikko Eranti

  Niin. Neuromaani. Hieno, uskomaton. mutta kuitenkin… Kadotetaanko ergodisuuden paras terä kuvaamalla pelkästään mielisairaita? Jos teksti määrittelee sääntöjä, pistää lukijan seuraamaan niitä – mutta kuitenkin on juonen tasolla satunnainen ja kaikki tiet päätyvät umpikujaan, menevätkö hienot säännöt hukkaan?

  Jos valintoja tekemällä tapahtumat ovat yhtä satunnaisia kuin niitä tekemättä, mitä hyötyä on säännöistä? Tai toki, kai tämäkin käy temaattisesta pointista, mutta hämmentää silti.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *