Antiaikalainen
Antiaikalainen

Nobelistin lohtu

Onneksi ruotsalainenkin on vielä mahdollista palkita kirjallisuuden Nobel-palkinnolla. On tärkeää, että myös ansioituneet eivätkä pelkästään ansioituneet ja sopivat voivat voittaa maailman tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon.

Tomas Tranströmerin palkitseminen sai minut iloiselle mielelle. Hän on yksi niistä, joiden vuoksi aloin lukioikäisenä lukea runoja ja myöhemmin kirjoittaakin niitä. Enää en runoja kirjoita, mutta yhä luen Tranströmeriä.

Eräs hänen runoistaan on minulle niin sanotusti lohturuno. Se ei ole hänen parhaitaan, mutta minulle se on erityinen ja omakohtainen. Lainaan sen tähän (käännös on Caj Westerbergin, ja sisältyy kokoelmaan Kootut runot 1954-2000):

Pääoman rakennukset, tappajamehiläisten pesät, hunajaa harvoille.
Siellä hän palveli. Mutta pimeässä tunnelissa hän levitti siipensä
ja lensi, kun kukaan ei nähnyt. Hänen oli pakko elää elämänsä
         uudelleen.

Tuo runo on minulle lohturuno, koska se kertoo minulle omasta elämästäni, sen ristipaineista, ristiriidoista, paradokseista. Siviilityössäni taloustoimittajana joudun vaeltamaan ”pääoman rakennusten” keskellä eikä se ole se ympäristö, joka on minulle läheisin ja mielekkäin. Yöt ja illat ovat sitten se ”pimeä tunneli”, jossa voin levittää siipeni ja lentää kenenkään näkemättä. Tässä tapauksessa siipien levittäminen tarkoittaa siviilityön vastapainoa, elämäntyötä. Siis kirjallisuutta, sen lukemista ja kirjoittamista.

Tranströmerkin on muuten ansainnut suuren osan elämästään elantonsa muulla tavoin kuin kirjallisuutta tekemällä. Hän on koulutukseltaan psykologi ja toimi vuosikymmenet tässä ammatissa auttaen mm. nuorisorikollisia, narkomaaneja ja huono-osaisia.

Kommentit (8)

 1. Anonymous

  Tranströmer oli paras mahdollinen osoite Nobelille, ainakin Euroopassa. Todella maaginen kirjoittaja.

  Vesa

 2. Tommi Melender

  Kaikki eivät ole Tranströmeristä innoissaan. Esimerkiksi ruotsalaista nykyrunoutta edustava Aase Berg, jolle Tranströmerin kuvallinen poetiikka edustaa kitschiä (ei ehkä kuitenkaan vain halventavassa mielessä):

  http://www.expressen.se/kultur/1.2403407/aase-berg-tomas-transtromer

 3. Anonymous

  No joo, luultavasti Aase Berg sanoisi aivan samaa Rilkestä. Tranströmer on klassikko kirjoittamisensa vuoksi. Jos Berg tavaisi hieman tarkemmin vaikka För levande och döda -teoksen, hän voisi kenties tajuta, että metatason tvistit eivät nyt pure; vaikka ymmärrän Bergin lähtökohtia, ovat Tranströmerin säkeet kuitenkin valovuoden päässä näistä tuosta narsistisesta puheesta. Heräsi kuitenkin kiinnostus tsekata miltä pohjalta Berg omia juttujaan tekee.No, toisaalta Suomessa moni voisi puhua samaan sävyyn Haavikosta, minä mukaan lukien, jollakin heikolla hetkellä kun juttu ei muuten luista… Ei sillä että Haavikko kirjoittaisi yhtä hyvin kuin Tranströmer…

  Vesa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *