Antiaikalainen
Antiaikalainen

Oikeistolainen kirjallisuus

HS etsi Suomesta oikeistolaista kirjailijaa ja löysi Tuomas Vimman. Olen kuullut eräiden tuttujen, puolituttujen ja tuntemattomienkin luonnehtivan Vimmaa maamme turhimmaksi kirjailijaksi. En tunne hirmuista tarvetta väittää vastaan.

Ruotsissa keskusteltiin parisen vuotta sitten siitä, miksi vasemmistolaisuudesta tai ainakin perinteisistä vasemmistolaisista arvolähtökohdista kumpuava kirjallisuus mielletään automaattisesti ”yhteiskunnalliseksi kirjallisuudeksi”. En seurannut keskustelua kovinkaan tarkasti, joten en muista siitä paljon enempää kuin että sellainen käytiin.

Minkälaista voisi olla oikeistolainen ”yhteiskunnallinen” kirjallisuus? Sitäkö, että toimitaan HS:n toimittajan Esa Mäkisen reseptin mukaisesti: kirjoitetaan romaani, jossa puolustetaan vapaita markkinavoimia ja korostetaan valtiollisen ohjauksen turmiollisuutta?

En olisi kiinnostunut tuollaista romaania lukemaan. Enkä taatusti seuraisi henkeäni pidätellen sen avaamaa ”keskustelua”.

Michel Houellebecqin Mahdollisen saaren päähenkilö Daniel esittää toisenlaisen näkökulman. Hänen mielestään vasemmisto on menettänyt tyystin poliittisen mielikuvituksensa ja aloitekykynsä, jäljellä on enää dogmaattinen antirasismi, joka toisin ilmaistuna tarkoittaa valkoiseen mieheen kohdistuvaa rasismia.

Toisessa Houellebecqin romaanissa Alkeishiukkaset omegauroksen perikuva Bruno pohtii liittymistä äärioikeistolaiseen Front nationaliin. Pohdinnan tasolle se kuitenkin jää, sillä Bruno kysyy sangen perustellusti ”mitä ideaa siinä on että syö hapankaalia kusipäiden kanssa?”

”Minun oli säilytettävä ´vasemmistohumanistin´ leimani, se oli ainoa mahdollisuuteni saada naista, tiesin sen kokemuksesta.”

Olisiko niin, että Brunon tavoin monelle muullekin kulttuurityöläiselle vasemmistolaisuus edustaa pikemminkin ritualistista kuin vakaumuksellista roolia, jonka taustalla kukkii itsekäs opportunismi.

Itse ajattelen niin, että koko oikeisto-vasemmisto-asetelma on ilmaus sellaisesta poliittisesta mielikuvituksesta, joka ei ankkuroidu kovinkaan vahvasti nykypäivän maailmaan. Minä ainakin löydän itseni asiakysymyksestä riippuen milloin miltäkin poliittiselta laidalta, ja vielä useammin kokonaan näiden laitojen ulkopuolelta.

Kommentit (15)

 1. Etappisika

  Katsopas! Siinä se, linkki! En nähtävästi osaa näitä temppuja tarpeeksi hyvin, hyvä että se nyt näkyy.

  Paulow todella tuntuu tuon perusteella ”oikeistolaiselta” kirjailijalta, termin spesifin puoluepoliittisessa mielessä.

  Onhan näillä se tietty kuriositeettiarvonsa kuten vanhoilla suojeltavilla rakennuksilla, siis ”olen oikeistolainen kirjailija”; se jotenkin tuntuu nykyisin vähän jälkijättöiseltä tietysti tuollaisen erikseen toteaminen.

  Mutta markkinoinnissa kaikki keinot ovat sallittuja.

 2. Tommi Melender

  Juu, suojeluarvoa tosiaankin on.

  Jos kirjallinen eliitti intoutuu Paulowia suuremmin tölvimään, luulisi museoviraston puuttuvan asiaan.

 3. Anonymous

  Apuva. Vanhis kommentoi siis näitäkin sivuja. Olen kerran tapellut hänen kanssaan Kauppalehden blogiosastolla, kun en suostunut kommentteja julkaisemaan. No Väinö Linnasta siis, että hän on ollut itselleni tärkeä kirjailija lukiolaisena ja sama ilmiö näytti koskevan poikaani.Onko Linna siis hyvä nuorisokirjailija? Jos on yhtään vasemmalle kallellaan, niistä saa vahvitusta ja ainakin Linnan lukeminen lisää jonkinlaista historiantajua -kaunokirjallisessa muotissa.
  http://mustikka.blogit.kauppalehti.fi/

 4. Manta

  Tommi Melender: ”Olisiko niin, että Brunon tavoin monelle muullekin kulttuurityöläiselle vasemmistolaisuus edustaa pikemminkin ritualistista kuin vakaumuksellista roolia, jonka taustalla kukkii itsekäs opportunismi.”

  Uskonpa näin olevan. Riittää kun havainnoi ympäristöään, itseäänkin, itse kukin. Tässä mielessä Tuomas Vimma osui oikeaan, kun hän viittasi (kliseisesti sinänsä, mutta kliseet ovat muutamakseen totta) avarissa asunnoissaan laatupunaviinejä maisteleviin salonkivasemmistolaisiin. Hyvä tahto, holjat puheet ja nimi nettiadressiin silloin tällöin, siinähän ne tärkeimmät jo tulivatkin.

  Hesarin jutun tarkoitus jäi sinänsä hyvin hämäräksi.

  Linnasta olen pitkälti amatoren linjoilla. Sen verran hyvä kirjailija hän oli, että pystyi katsomaan ulkopuolelta myös omaa yhteiskuntaluokkaansa ja sen edustajia, menneitä ja olevia.

 5. Tommi Melender

  En minäkään tuota Hesarin jutun tarkoitusta tajunnut. Ainahan toki lehtijutuilla ei varsinaista tarkoistusta edes ole, kunhan ovat sivun täytteenä. Mutta tätä juttua varten oli oikein etsimällä etsitty oikeistolaisia kirjailijoita.

  Liekö niin että haluavat syystä tai toisesta saada kirjailijatkin ottamaan osaa keskusteluun ”yhteiskunnan oikeistolaistumisesta”, ja mieluiten tietysti niin että julistautuvat itse oikeistolaisiksi.

  Ari Paulowille olivat ilmeisestikin unohtaneet soittaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *