Antiaikalainen
Antiaikalainen

Ostin levyn

Viime viikolla kuulin sattumalta, kun joku rokkikanalja lauloi: ”vapaus ja yksinäisyys ovat lähellä toisiaan.” Biisi ei ollut lainkaan toivoton tai banaali, vaikka niin saattaisi tuon kertosäkeen väittämän perusteella kuvitella. Otin selville esittäjän nimen ja ostin hänen levynsä. Nyt olen kuunnellut joka päivä työmatkoillani Herra Ylpön Sataa vuotta.
Innostun harvoin mistään rockmusiikkiin liittyvästä. Olen aina kummastellut ja vähän kauhistellut niitä ihmisiä, jotka muistavat vedenkirkkaasti, mikä mökä kajahteli ämyreistä sinä kesäkuisena päivänä vuonna 1993, kun he palasivat kotiin pitkäksi venähtäneeltä festarikeikalta ja lukivat lehdestä että Paavo Lipponen on valittu SDP:n puheenjohtajaksi.
En osaa sanoa Herra Ylpön musiikista mitään häikäisevää tai omaperäistä. Hänen levyssään on tinkimättömyyttä ja vimmaa. Se vaikuttaa enemmän kulttuurilta kuin kulttuurituotteelta, mikä on rocklevyn kohdalla poikkeuksellista.
Käsittääkseni rockihmiset arvostavat autenttisuutta, siis sitä että esittäjä ei ole ”feikki”. Herra Ylppö ei ole feikki. Hänessä on niin sanotusti katu-uskottavuutta. Munaakin hänessä on, eikä se ole mikään housunlahkeeseen piilotettu kurkku.
Ja sen sairaan terävän ironian vaan niinku aistii ku Ype laulaa: ”Olen seonnut kai siihen Milleriini/ Olen uuden milleniumin libertiini/ Mulle käy Liisa ja mulle käy Taina/ Olen menossa taas ja valmiina aina”

Kommentit (11)

 1. Tommi Melender

  ”Hän on käsittääkseni suosittu Suomessa.”

  Varmasti suositumpi täällä kuin vaikkapa Alankomaissa 🙂 Ylpön kohderyhmästä minun on sinänsä vaikea sanoa mitään. En itse edusta kenekään muusikon tai bändin kohderyhmää.

  ”teksteissä ei sorruta suomalaiselle rockille ominaiseen raskaaseen mystiikkaan vaan ne ovat suorastaan piinallisen suoria”

  Minunkin mielestäni Ylppö kirjoittaa pätevää rocklyriikkaa. Yleensähän rokkisanoitukset ovat häiritsevän yliekspressiivisiä ja ei-konkreettisia, tulvillaan tönkköjä metaforia. Varsinkin monen metallibändin sanoitusten kuvasto on sellaista, että se jättää minut tyrmistyneen sanattomaksi.

  Ylpön levyn viimeinen kappale Loppu on esimerkiksi taitavasti tarinanmuotoinen teksti, joka sisältää näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta kerrostuneisuutta(lähinnä erilaisia ironisuuden sävyjä).

  Maj Karman levyjä en ole kuunnellut, joten en siinä mielessä osaa arvioida tätä uutta Ylpön aiempaa tuotantoa vasten. Minulle oli plussaa tuo levyn kaksijakoisuus, sävykästä poppia ja rankkaa rokkia.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *