Paha, paha oikeistoälykkö

Tänään oli Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla Elina Grundströmin hassu kolumni.

Sen mukaan edustan yhdessä Björn Wahlroosin kanssa suomalaisia oikeistoälykköjä. Siinäpä väite. Taannoin Kiiltomadossa väitettiin Tarua sormusten herrasta Antti Nylénin suosikkiteokseksi, vaikka se ei Nylénille merkitse kerrassaan mitään. Kaikkea voidaan nykyään lehdistössä väittää ja väitetäänkin, eivätkä nämä väittäjät suinkaan aina ole niitä pahoja änkyräpersuja.

Miksi minä sitten olen Wahlroosin kanssa samis? En ainakaan varallisuusasemani puolesta, enkä myöskään ole koskaan äänestänyt vaaleissa oikeistoa (no, kerran kokoomusta, mutta se oli puhdasta vaalitaktikointia), kuten olen täällä blogissa aikaisemmin kirjoittanut:

http://blogit.image.fi/antiaikalainen/mika-se-on-ihminen/

Grundströmin mukaan olemme Wahlroosin kanssa molemmat libertaareja. No, jos minulta kysytään, libertarismi on yksi vastenmielisimmistä nykymaailman aatesuunnista, mutta minultahan ei tietystikään kysytä. Kirjoituksessaan Grundström edelleen sanoo, että suomalaiset oikeistoälyköt siteeraavat ahkerasti Ayn Randia ja Friedrich Hayekia. Olen toki heidät blogissani joskus maininnut, mutta en erityisen mairittelevassa sävyssä, kuten en Wahlroosiakaan:

http://blogit.image.fi/antiaikalainen/plutokratian-puolustus/

http://blogit.image.fi/antiaikalainen/sankarikapitalistimme/

http://blogit.image.fi/antiaikalainen/oikeiston-hippi/

Liberalismin petoksessa, jonka Grundström sanoo lukeneensa, mainitaan Wahlroos ja Hayek kerran, molemmat kielteisessä valossa. Koko kirjassa oikeistohippien 1980-lukulainen vallankumous, joka teki maailmasta finanssikapitalismin temmellyskentän, on yksi tärkeimmistä kritiikin kohteista.

Tiesin, odotin, vähän toivoinkin pamflettimme herättävän reaktioita, tunnepohjaisiakin reaktioita, mutta kieltämättä en villeimmissä kuvitelmissanikaan osannut odottaa tulevani leimatuksi libertaariksi, Wahlroosin jengiläiseksi.

On kieltämättä ollut ajatuksia herättävää kirjoittaa pamfletti ja seurata sen vastaanottoa (joka on suurelta osin ollut myönteinen, Grundströmkin luonnehti Facebookissa kirjaamme ”mainioksi”). En kadu hetkeäkään, on ollut hyvä kokemus, tämä. Mutta kaunokirjallisuuden parissa minä nyt tästä aion jatkaa.

Varsinaista julkista vastinetta en aio Grundströmille kirjoittaa. Nähdäkseni hän on tehnyt vain työtään: kolumnistin työnähän on keksiä ”ilmiö” ja kirjoittaa siitä. Hän nyt tuli keksineeksi tällaisen. Olisi hullun hommaa lähteä taivuttelemaan takaisin mutkia, jotka on vedetty näin totaalisesti suoriksi.

Kommentit (24)
 1. aleksis salusjärvi
  4.9.2012, 15:43

  Se, että toi on pääkirjoitussivulla, tekee tapauksesta entistä karnevalistisemman. Tässä nyt politikoidaan sen verran tarkoitushakuisesti, että yhtä hyvin voisi jonkun feministin synniksi laittaa pornoteollisuuden, kun siellä on naisia nakuna ja kaikkee.

  Hyvä puoli tässä Tommi on se, että kaikesta pamfleteeraamisesta huolimatta sun poliittinen määrittely heitti justiinsa voltin suorilta jaloilta, mikä suo sulle liikkumavaraa vastaisuudessa.

  Ja vielä entistä hersyvämmäksi homman tekee se, että äänilaji jossa lauseita on naputeltu, on kovin matronisoivan tätimäinen. Sieltä tulee saarnaa ja vohlausta koko rahalla.

 2. Pahoittelen anonyymia kommenttiani (tätä ei tarvitse edes julkaista), mutta luin juuri Grundströmin kolumnin ja se synnytti niin jakomielisen, miltei mylvivän päänsisäisen vastalauseiden ryöpyn, että minun oli yksinkertaisesti pakko jäsentää ajatuksiani jonnekin.

  On suurta ajatusten viekkautta saada Hännikäisestä, joka muuten esseeteoksessaan määrittelee itsensä ”jonkinlaiseksi sosiaalidemokraatiksi” ja kertoo pysyneensä opiskeluvuosinaan poliittisesti skeptisenä, libertaristi ja yhdistettyä sellaisiin henkilöihin kuin Björn Wahlroos ja Tuomas Enbuske.

  Yksinkertaisesti joko kolumnisti ei ole lukenut pamflettianne, hänellä ei ole aavistustakaan minkälainen poliittinen filosofia libertarismi on tai sitten hänellä on sellaisia kortteja pelissä, jotka eivät kestä päivänvaloa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *