Antiaikalainen
Antiaikalainen

Paha, paha oikeistoälykkö

Tänään oli Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla Elina Grundströmin hassu kolumni.

Sen mukaan edustan yhdessä Björn Wahlroosin kanssa suomalaisia oikeistoälykköjä. Siinäpä väite. Taannoin Kiiltomadossa väitettiin Tarua sormusten herrasta Antti Nylénin suosikkiteokseksi, vaikka se ei Nylénille merkitse kerrassaan mitään. Kaikkea voidaan nykyään lehdistössä väittää ja väitetäänkin, eivätkä nämä väittäjät suinkaan aina ole niitä pahoja änkyräpersuja.

Miksi minä sitten olen Wahlroosin kanssa samis? En ainakaan varallisuusasemani puolesta, enkä myöskään ole koskaan äänestänyt vaaleissa oikeistoa (no, kerran kokoomusta, mutta se oli puhdasta vaalitaktikointia), kuten olen täällä blogissa aikaisemmin kirjoittanut:

http://blogit.image.fi/antiaikalainen/mika-se-on-ihminen/

Grundströmin mukaan olemme Wahlroosin kanssa molemmat libertaareja. No, jos minulta kysytään, libertarismi on yksi vastenmielisimmistä nykymaailman aatesuunnista, mutta minultahan ei tietystikään kysytä. Kirjoituksessaan Grundström edelleen sanoo, että suomalaiset oikeistoälyköt siteeraavat ahkerasti Ayn Randia ja Friedrich Hayekia. Olen toki heidät blogissani joskus maininnut, mutta en erityisen mairittelevassa sävyssä, kuten en Wahlroosiakaan:

http://blogit.image.fi/antiaikalainen/plutokratian-puolustus/

http://blogit.image.fi/antiaikalainen/sankarikapitalistimme/

http://blogit.image.fi/antiaikalainen/oikeiston-hippi/

Liberalismin petoksessa, jonka Grundström sanoo lukeneensa, mainitaan Wahlroos ja Hayek kerran, molemmat kielteisessä valossa. Koko kirjassa oikeistohippien 1980-lukulainen vallankumous, joka teki maailmasta finanssikapitalismin temmellyskentän, on yksi tärkeimmistä kritiikin kohteista.

Tiesin, odotin, vähän toivoinkin pamflettimme herättävän reaktioita, tunnepohjaisiakin reaktioita, mutta kieltämättä en villeimmissä kuvitelmissanikaan osannut odottaa tulevani leimatuksi libertaariksi, Wahlroosin jengiläiseksi.

On kieltämättä ollut ajatuksia herättävää kirjoittaa pamfletti ja seurata sen vastaanottoa (joka on suurelta osin ollut myönteinen, Grundströmkin luonnehti Facebookissa kirjaamme ”mainioksi”). En kadu hetkeäkään, on ollut hyvä kokemus, tämä. Mutta kaunokirjallisuuden parissa minä nyt tästä aion jatkaa.

Varsinaista julkista vastinetta en aio Grundströmille kirjoittaa. Nähdäkseni hän on tehnyt vain työtään: kolumnistin työnähän on keksiä ”ilmiö” ja kirjoittaa siitä. Hän nyt tuli keksineeksi tällaisen. Olisi hullun hommaa lähteä taivuttelemaan takaisin mutkia, jotka on vedetty näin totaalisesti suoriksi.

Kommentit (24)

 1. Sami Liuhto

  Nyt enää tarttee tietää mitä on ”BB-henkinen kaveri-ilmapiiri”.

  Ai esim. se kun mä puolustin Salusjärveä? No, kun se mun mielestä oli oikeessa. Jos se on väärässä, mun mielestä, niin sanon että se on väärässä. Se on sitä kuulua keskustelua.

 2. aleksis salusjärvi

  Itse asiassa mä mielsin ongelmatiikan ton vassarioopperan suhteen ennemmin niin, että sitä ympäröi abstraktiotaso, joka liittyy maailmankatsomukseen (liberalismin petos), jonka Maaria mun mielestä aika kiinnostavasti kiteytti niin, että esim. Hännikäinen edustaa hänen näkökulmastaan monessa suhteessa päinvastaista poliittista kantaa, vaikka elämäntilanteiltaan ja ns arjen tasolla heidän maailmansa ja tavoitteensa ja ihanteensakin ovat monesti samoja.

  Ja kyllä mä muistan sun vasemmmistolaiset aiemmat kirjoitukset, jotka toin myös tuossa haastattelussa esille, mä en muistaakseni siinä sanonut sua millään tavoin antivassariksi.

  Sami: kai se BB-yhteishenki lähinnä huokuu siitä, että kaikki suht yksiäänisesti komppaa Melenderiä tässä ketjussa. Kerrankin aiheesta:)

 3. aleksis salusjärvi

  Mua jäi vielä kaivelemaan noi mun eiliset selostukset. Tai siis oikeestaan toi kadulla moikkaaminen. Tarkoitin sanoa, että ei olla toistemmme tuttavia eikä kaikissa asioissa samanmielisiä. Mikään antagonisti mä en ajattele enkä toivo ollenkaan olevani kenellekään, enkä missään nimessä ainakaan poliittisessa mielessä.

  Mä tykkään siitä, että mikään sosiaalinen paine ei aja samanmielisyyteen, koska se mahdollistaa laaja-alaista keskustelua. Ja musta noi Tommin henkilöönmenneet kuititkin ovat olleet hauskoja, koska ne on sanottu vailla katkeruutta.

 4. Tommi Melender

  Eipä hätää, ymmärsin tuon kadulla moikkaamattomuuden juuri tuossa tarkoittamassasi merkityksessä.

  Jossain kommentissani (taisi olla sen Pääjärvi-jupakan merkinnän yhteydessä)sanoin susta jotain sellaista, että sulla hysteeristä havaintoa seuraa neuroottinen analyysi. Muistaakseni sitten lisäsin siihen jotain sellaista että luen kuitenkin mieluusti tai säännöllisesti tekstejäsi (vaikka emme ole läheskään aina samanmielisiä) ja olen joitakin jopa jakanut fb:ssä (kuten olenkin).

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *