Paras suomalainen

Suurin suomalainen on vissiin jo valittu yleisöäänestyksellä. En seurannut kyseistä skabaa, mutta käsittääkseni siinä nostettiin jalustalle historian merkkihahmoja. Kiintoisampaa olisi valita aikalaisistamme paras suomalainen, sellainen joka elää, hengittää ja maksaa veroja.

Valintatapa herättää kysymyksiä. Pitäisikö järjestää kaikille avoin yleisöäänestys? Mahtaako Suomen kansa olla riittävän kypsä moiseen? Emmehän valitsisi pariasataa kansanedustajaa, vaan parhaan ihmisen keskuudestamme.

Jos järjestettäisiin maksullinen äänestys suorassa televisiolähetyksessä, kertyneet varat voitaisiin sijoittaa hyviin tarkoituksiin. Varainhoitokonsulteiksi palkattaisiin jääkiekkoilijoita ja formulakuskeja, joilla on esittää vakuuttava track record hyväntekeväisyyskohteiden valinnassa. Tällainen yhdistäisi kansaa, toisi hyvää mieltä koteihin.

Rahankeruuseen tosin sisältyy aina väärinkäytösten riski. Olisi ikävä kolaus Paras suomalainen -projektin julkisuuskuvalle, jos selviäisi että äänestyksessä kerättyjä varoja on hukkunut hämärille teille.

Nämä riskit voitaisiin välttää uskomalla valinta tehtävään erikseen nimettävälle asiantuntijaraadille. Sen esikuvana voisi olla takavuosilta tuttu Ilkka Niiniluodon filosofityöryhmä, tai mikä ettei nykyinen Helsingin Sanomien älykköraati. Jos päädyttäisiin EU-kuvioista tuttuun viisasten miesten ryhmään, sen johtoon valittaisiin itseoikeutetusti Paavo Lipponen.

Saattaisi tietysti käydä niin, ettei kansa hyväksyisi asiantuntijaraadin valintaa. Siinä tapauksessa kansaa voitaisiin lohduttaa ja hyvitellä kaikille avoimella Paras suomalainen -varjoäänestyksellä. Ilta-Sanomat, Iltalehti, MTV3 ja Nelonen taistelisivat verissä päin oikeudesta järjestää moinen spektaakkeli. Todennäköisesti ne kaikki järjestäisivät omansa, ja kansa saisi valita keskuudestaan parhaan ihmisen useampaan kertaan. Aina vaan parempi.

Mutta millä kriteereillä valita paras suomalainen? Mieleen tulee kaksi näkökulmaa, joista toisen on esittänyt Jouko Turkka ja toisen Hannah Arendt.

Turkka pohtii Häpeä-romaanissaan: ”Kuka on Suomen huonoin ihminen? Kuka on paras? Kuka kunnioitetuin? Sinä tiedät, minä tiedän. Huonoin on Jammu Siltavuori. Paras Spede Pasanen.”

Jammusta emme ole kiinnostuneita, koska hän on kiistatta huonoin. Spedestä olisimme, jos hän eläisi. Kenet valitsisimme Speden seuraajana parhaaksi suomalaiseksi? Luulen, että Kotikadun Hannes olisi vahvoilla, ellei peräti ylivoimainen. Tai siis tämä hemmo, joka näyttelee Kotikadun Hannesta. Hänestä ei voi olla pahaa sanottavaa kellään. Jos on, menettää viimeisetkin ystävänsä.

Arendt taas totesi aikanaan, että Albert Camus, elinikäinen sivullinen, on paras ranskalainen. Voiko Arendtin käyttämillä kriteereillä arvioida nykypäivän suomalaisia? Jos voi, olisiko edes teoriassa mahdollista äänestää ketään muuta kuin Paavo Haavikkoa?

Kommentit (1)
  1. Mesetä, tekstaa ja soita, kuka on paras suomalainen! Äänestä Paavolle plussaa lähettämällä tekstari numeroon xxx ja Jammulle miinusta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *