Antiaikalainen
Antiaikalainen

Pelastaisinko liekeistä John Ashberyn vai Helen Fieldingin?


Mikä on elitisti? Ikävä ihminen, kusipää. Sellainen, joka väheksyy demokratiaa ja tasa-arvoa. Sellainen, joka jakaa kirjallisuuden korkeaan ja matalaan.


Korkeasta ja matalasta saa puhua vain, jos kiistää koko jaottelun mielekkyyden. Sanoo esimerkiksi, ettei Thomas Mann ole kirjailijana sen parempi tai arvokkaampi kuin Stephen King, koska molemmat ovat mestareita omassa lajissaan.

Kirjoitin Parnassoon kolumnin, jossa heitin ilmaan kysymyksen, onko korkean ja matalan välisen jaon kiistämisessä sittenkään kyse elitismin inhoamisesta ja egalitarismin rakastamisesta. Voisiko se olla pikemminkin kyvyttömyyttä tai haluttomuutta erottaa toisistaan nautintoa ja arvostusta?
Olen viihtynyt Len Deightonin agenttijännäreiden parissa, jopa nauttinut niistä. En kuitenkaan arvosta häntä kirjailijana. Vastaavasti on monia sellaisia kirjailijoita, joita arvostan, mutta joiden lukemisesta en aina suinkaan nauti. Pidän Günter Grassia yhtenä tärkeimmistä nykyprosaisteista, vaikka en jaksanut Kampelaaloppuun saakka.
Minulle elitismi ei ole ruma sana. Voisin tunnustautua sellaiseksi, ainakin kirjallisuuden osalta. Mieluummin kuitenkin luonnehtisin itseäni pluralistiksi.
Pluralisti antaa kaikkien kukkien kukkia, mutta ei väitä, että ne olisivat kaikki omalla tavallaan yhtä kauniita ja hyvän tuoksuisia. Pluralisti ei sanoudu irti hierarkkisista arvostelmista, toisin kuin relativisti.
Niinpä ajattelen, että maailmassa on sijaa yhtä lailla kokeelliselle runoudelle kuin chick litille, mutta jos joutuisin tiukan paikan tullen päättämään, pelastanko jälkipolville John Ashberyn vai Helen Fieldingin tuotannon, valitsisin ilman pienintäkään epäilystä ensin mainitun.
Nautinto on subjektiivista, jokainen osaa sanoa, tykkäsikö kirjasta vai ei. Sen sijaan arvottaminen vaatii omien suppeiden mieltymysten ylittämistä.
Nykyinen kirjallinen julkisuus suosii oman nautintonsa asiantuntijoita. Lehtikriitikotkin ilmoittavat yhä useammin rivien välissä: ”Olisin halunnut lukea toisenlaisen kirjan.” 
Terry Eagletonin mukaan kirjallisuuskritiikki on sosiaalinen järjestelmä. On olemassa tietyt käytännöt, joiden perusteella voidaan tehdä arvoarvostelmia, erottaa hyvä ja huono toisistaan. Ne raamittavat kriitikon työtä, mutta eivät suoraan määrää, mitä hänen pitäisi ajatella yksittäisistä teoksista: 

Knowing what counts as excellence in fiction is likely to decide the issue between Chekhov and Jackie Collins, but not between Chekhov and Turgenev.

Pätevää kriitikkoa Eagleton vertaa viskintuntijoihin. Aivan kuten ammattilainen pystyy tunnistamaan ensiluokkaisen mallasviskin, pystyy ammattilainen myös tunnistamaan ensiluokkaisen kirjallisuuden. Laatuviskien keskinäisestä paremmuudesta voidaan sitten väitellä loputtomiin.

Kommentit (23)

 1. Anonymous

  Muistaako kukaan Timo Hämäläistä?
  Minä muistan, ja muistan hyvin nuorena miehenä pitäneeni hänen arvioitaan ( joko tv:ssä ja sitten Hesarissa)partaisen jumalan tuomioina kirjasta. Jos h ä n piti kirjasta ( se oli aika usein ruotsalainen, Lagercrantz, Enqvist yms.) en epäillyt hetkekään arvion täyttä ja lopullista oikeellisuutta. Löysin monia kirjailijoita hänen ansiostaan. Mm. tuon Lagercrantzin ja sitten hänen kauttaan Strindbergin.
  Hämäläistähän paljon pilkattiin.
  En ota asiaan kantaa, mutta minun silmissäni hän oli merkittävä kirjallisuuden liekin kantaja. Oliko se vielä aikaa ennen postmodernia? Oli. Kirjallisuus oli jotain suurta.

  Nyt ovat asiat toisin.

  Kriitikoissa olen näkevinäni eriytyneitä tendenssejä niin paljon että monet kritiikit ovat alkaneet tuntua harhailevien käsitysten luonnoksilta, ja enää vain harvoin arvostelu saa minut syöksymään kirjakauppaan tai kirjastoon. Tosin sellaistakin tapahtuu.

  Isoja kriitikko-persoonallisuuksia ei kuitenkaan taida enää olla? Ei ainakaan valtakunnallisia. Itse asiassa melkein kaipaan sellaista. Tyyppiä joka on siis kirjallisesti ja muutenkin laajasti sivistynyt ikään kuin muiden puolesta. Tommia ja tänne kirjoittaneita en laske mukaan, mutta itseni kylläkin lasken siihen jengiin joka kaikesta lukemisesta ja siitä intoilusta huolimatta kokee olevansa orpo pirulainen, juntti suorastaan, kirjallisuuden tavattoman laajoilla kentillä. Minulle aikanaan esim. tuo T.Hämäläinen oli juuri sellainen mittatikku jota tarvitsin tajutakseni miten hillittömään urakkaan olin ryhtymässä alkaessani kauhoa kirjallisuutta. Pelkällä Sadan vuoden yksinäisyyden lukemisella ei voinutkaan kirjallisuutta omakseen kuitata. Edelleen, 30 vuotta myöhemmin, tuntuu kuin ei olisi lukenut vielä mitään.

  Mielestäni kirjallisuus tarvitsisi muitakin auktoriteetteja kuin sen hemmetin Finlandia-palkinnon joka minun puolestani voitaisiin lopettaa. Nythän kansa saa viestin Syksyn Virallisesta Yhdestä Parhaasta Kirjasta. Se on minusta väärä aivan viesti.

  jope

 2. Tommi Melender

  Hämäläinenhän oli siinä Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Pedro Hietase Dokulamppu-parodiassa esikuvana. Hämäläisellähän oli se Lukulamppu-ohjelma. Ellen väärin muista se lopetettiin, kun Hämäläinen lausui suorassa tv-lähetyksessä hyvin ikäviä arvioita erään naiskirjailijan tuotannosta (”Sähän kirjoitat helvetin huonoa suomen kieltä”)

  Anekdootti: Kun Hämäläinen oli kuollut, olin lounaalla toimittajaporukassa ja eräs päällikkötasoinen toimittaja sanoi: ”Hämäläisen mukana taisi kuolla koko vanha kirjallisuuskritiikki.” Hän ei sanonut sitä murheellisena, päinvastoin. Se oli ikään kuin egalitarismin voitto kaikessa makaaberiudessaan. Ei enää elitistisiä makutuomareita! Voimme olla kaikki sisimmässämme omia ylimpiä auktoriteettejamme!

  Isot kriitikkopersoonallisuudet valitettavasti tahtovat olla niitä, jotka ovat luopuneet kritiikin harjoittamisesta, koska ehdot ja palkkiot ovat niin mielettömiä. Otso Kantokorpi kuvataiteen puolella, Putte Wilhelmsson kirjallisuuden. Onneksi he sentään kuitenkin kirjoittavat vielä.

  Finlandia-palkinto kaikkinensa vääristää rankasti kirjallista julkisuutta. Se ikään kuin nostaa kunkin vuoden varteenotettavat kirjat esiin (6 kpl) ja sysää muut syrjään. Finlandia-palkintotuomioiden perusteella esimerkiksi Arto Salmista ei ole kirjailijana edes olemassa. Hänhän ei koskaan päässyt Finlandia-ehdokkaaksi asti.

  Mutta tämähän käy kuvioon. Mitä vahvemmat kirjallisuuspalkinnot, sitä heikommilla kritiikki. Palkintouutiset ja palkintokohut poikivat otsikoita, kritiikit eivät.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *