Antiaikalainen
Antiaikalainen

Perkele! Romaanihenkilö puhuu (äijäproosaa)

Seisoin jalat haralla Lahdentien Tuuliruusun käymälässä ja lorotin valkoiseen posliiniin. Olin tulossa Kuopiosta ja menossa Helsinkiin, tai toisin päin, vitunko väliä. Päässäni lauloi Badding ja silmäni punersivat, tiesin sen peiliin katsomatta. Olin etsinyt onnea jo niin kauan, että osasin enää etsiä enkä lainkaan löytää.
(…ja niin kuvitteellinen romaanihenkilömme ravisti viimeiset tipat ja jatkoi matkaansa, jatkoi sitä obligatoriset 200 sivua todistaen itselleen ja lukijoille olevansa ensiksi suomalainen, toiseksi mies ja kolmanneksi romaanihenkilö…)

Kommentit (9)

 1. Prospero

  Olen anonyymin kanssa samaa: Tamminen ei kirjoita äijäproosaa. Minusta hänellä on oma ääni, satiirinen ja alakuloisen tarkka.

 2. Tommi Melender

  Minä en voisi vakavissani väittää kenekään kirjoittavan äijäproosaa.

  Heti kun nostetaan joku kirjailija yksittäistapauksena esiin, on pakko sanoa: ei, ei hän mitenkään tyhjene tuohon äijäproosa-käsitteeseen.

  Itse käytän kyseisestä termiä yksinomaan ei-vakavasti-otettavassa hengessä. Eli esimerkiksi pienten satiiristen proosapätkien yläepiteettinä.

  ”Tamminen ei kirjoita äijäproosaa. Minusta hänellä on oma ääni, satiirinen ja alakuloisen tarkka.”

  Prosperon luonnehdinta Tammisesta on osuva.

  Toisaalta äijäproosan yleisiksi tunnusmerkeiksi on usein laskettu juuri tietynlainen satiirisuus ja alakuloisuus ynnä tietysti lakonisen tehokas lause (eli koivuklapiproosa), joka on Tammiselle ominainen.

  Anonyymi sanoo: ”Hänen päähenkilönsä ovat pikemminkin äijien vastakohtia.”

  En ole havainnut, että ne jotka ovat äijäproosa-termiä käyttäneet edellyttäisivät henkilöhahmoilta ylitse käyvää äijämäisyyttä. Kyse on enemmän kirjalliseen tyyliin kuin henkilökuvaukseen liittyvästä asiasta.

  Aika harvan suomalaisen mieskirjailijan hahmot ovat äijämäisiä, tai eivät ainakaan ole sitä mitenkään ristiriidattomasti ja jäännöksettömästi.

  Olen lukenut Tammisen uutuutta sivulle 56. Tamminen tekee hyvin, sen minkä tekee.

  Jos minua jokin asia häiritsee niin juuri se ”omaäänisyys”, josta Tammista niin usein kiitellään. Haluaisin, että Tamminen olisi vähän vähemmän Tamminen. Pidän epäselvistä käsialoista. Ymmärrän toki, että taidan edustaa tällä näkemykselläni vähemmistöä.

 3. Karo Hämäläinen

  Tommi kirjoittaa blogiinsa kondensoidun farkkuäijäromaanin, joka ei muistuta Tammista, ei parodioi Tammista.

  Sen jälkeen käydään keskustelua, jossa todetaan, että Tamminen ei muuten kirjoita tuolla tavalla.

  Olemme kirjallisuuskeskustelun ytimessä.

 4. jalmari tunne

  Niinpä, ja kirjallisuuskeskustelun ytimestä löytyvät myös keskustelupoliisit.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *