Antiaikalainen
Antiaikalainen

Pieksäkäämme paavi

Michel Houellebecqin Alkeishiukkasten toinen päähenkilö Bruno lausuu eräässä kohtauksessa haikeita sanoja paavista:
”Minä todellakin ihailin Johannes Paavali II:a (…) Johannes Paavali II oli ainoa, ehdottomasti ainoa joka ymmärsi, mitä länsimaissa oli tapahtumassa. Olin tyrmistynyt siitä, miten huonosti Dijonin Usko ja elämä -ryhmä otti tekstini vastaan. He arvostelivat paavin suhtautumista aborttiin ja ehkäisyyn ja kaikkea muuta yhtä typerää. No, enpä minäkään yrittänyt kauheasti ymmärtää heitä.”
On vaikea kuvitella yhteiskunnallisesti tyylitajuttomampaa temppua kuin paavin ylistäminen aikana, jolloin kaikilla on oikeus eli velvollisuus nautintoon ja suruttomaan elämään. Tuskin edes Kim Jong Ilin ylistäminen olisi niin viiltävää.
En kuulu katoliseen kirkkoon enkä vastusta ehkäisyä tai aborttia, mutta minulla ei ole pienintäkään halua herjata paavia. Toisin kuin niillä lukemattomilla toimittajilla ja kolumnisteilla, jotka pihisten ja sihisten ilmaisevat närkästyksensä aina kun paavi jossain päin maailmaa lausuu jotakin. Maailmassa on mielestäni tuhatmäärin asioita ja ilmiöitä, jotka ansaitsevat tulla herjatuksi ennen katolista kirkkoa ja sen päämiestä.
Alkeishiukkasten toinen päähenkilö Michel pohtii sitä, onko yhteiskunta mahdollinen ilman uskontoa. Eräässä mielessä koko Houellebecqin tuotanto on vastauksen hakemista tähän kysymykseen. Eikä hän pääse uskonnosta eroon kuvittelematta tulevaisuuden maailmaa, jossa tieteen edistysaskelet korvaavat ihmisrodun uudella jalommalla versiolla.
”Olemme katkaisseet sukusiteemme ihmiskuntaan ja olemme elossa. Ihmisiin verrattuna elämme onnellisina. On totta, että olemme osanneet ylittää itsekkyyden, julmuuden ja vihan, jotka heille muodostuivat ylitsepääsemättömiksi, mutta me elämme joka tapauksessa erilaista elämää”, sanotaan Alkeishiukkasten viimeisellä sivulla.
Uskonnonvastaisuus antaa olemisen tarkoituksen monelle nykypäivän intellektuellille, esimerkiksi rähjääntyneelle Christopher Hitchensille, jonka God is Not Great on kuulemma jonkinmoinen bestseller. Olen minäkin sitä lueskellut sieltä täältä. Se on hyvä vessakirja.
Hitchens ja hänen kamunsa pyrkivät todistelemaan, että yhteiskunnallinen moraali ei edellytä tuekseen uskontoa. Epäilemättä tuollainen teesi voidaan esittää ja perustella vakuuttavasti esseessä. Teesiähän on mahdoton kumota faktoilla, koska yhteiskuntamme ja kulttuurimme on niin perusteellisesti uskonnollisten traditioiden lävistämä, ettemme voi tietää, miten maailmamme toimisi ilman niitä. ”Otetaan uskonnosta se hyvä mitä siitä on otettavissa ilman yliluonnolliseen uskomisen painolastia”, eräs edistyksellinen tuttavani ehdotti kerran. Eli tapetaan sielu ja palvotaan ruumiista — sehän on suoranainen kansalaisvelvollisuus nykyisin.

Kommentit (37)

 1. Tommi Melender

  1079.

 2. aaltopahvia

  Ehkä paavi vain antaa yleisölle sen, mitä häneltä odotetaan – tiukan periaatteellisen sanansa.

  Ja mä olen kyllä vähän sitä mieltä, että kirjallisen ironian hehkuttaminen vasta ansaitsikin ironista otetta. Mielestäni mitään kirjallista tai paavilliskommentillista on turha vesittää ironian ”heitänpä vaan, vaikkei oikeesti kiinnosta”-muka-valekaavulla. Ironian parain käyttö näyttää olevan tällä blogosfäärin tässäkin keskustelussa paljon puhutulla naljailun kentällä, jossa voi arvuuttaa vastapuoltaan omista tarkoitusperistään ja niiden totuudellisuuden asteesta.

  Mua ei ainakaan pelota sanoa, että ihan tosissani otan itseeni sen, että jonkun häiskän kondomi-on-pahaksi -puheita uutisoidaan ympäri maailmaa, oli suhtautuminen niihin sitten itse jutuissa ihan millainen vaan. Vähemmästäkin saisi kulmakuppilassa idiootin leiman ja ehkä turpiinsakin. Vai tekeekö synnin käsite itse synnistä vielä houkuttelevampaa ja siten jotenkin vapauttavampaa? Vai onko pelko yliaistillisen kostosta (jota sen auttamaton äänitorvi toitottaa) kuitenkin niin suuri, että se tulisi ottaa vakavasti?

  Ehkä runoudesta haetulla huumorilla ja sillä paljon puhutulla ironisuudella, joka voi tai ei voi näkijänsä mukaan olla myös koskettavaa, on jokin yhteys: olispa tää vähän kevyempää ja vihjaavampaa, saisinpa vähän hihitellä jonkun toisen tyhmyydelle ja sille, että ainakin itse tajuan tämän oikein. Kunhan se ei vaan olis tosissaan, ettei tarvitsisi kokea myötähäpeää, jos se sanoo jotain oikeeta ja koskettavaa, mikä aina väistämättä on vähän noloa…

  Grräy.

  T. Essi

  Jk. Hyvä juttu, tuo alkuperäinen, Tommi!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *