Antiaikalainen
Antiaikalainen

Puhdistuksen jälkeen

Tein sen minkä kerroin tekeväni, luin Sofi Oksasen Puhdistuksen. Ajatukseni ovat samansuuntaiset kuin Anita Konkalla, joka blogissaan kuvailee kirjaa juonivetoiseksi. Puhdistus on lukuromaani samassa mielessä kuin Kjell Westön Missä kuljimme kerran. Enkä nyt tarkoita sitä, että kirja olisi jotenkin ”kepeä” tai vailla ”vakavaa sisältöä”. Päinvastoin.
Puhdistus on hiottu ja tarkasti viimeistelty teos. Kirjoitin sähköpostiviestissäni Karolle, että mieleeni tulee (amerikkalainen, miksei yhtä hyvin eurooppalainenkin) laatuelokuva. On vahva tarina, vahvoja henkilöitä ja suurten kysymysten käsittelyä. Lisäksi se vastaa melkoisen tarkasti laatutietoisen yleisön ennakko-odotuksiin. On sillä tavalla hyvä kirja kuin hyvät kirjat useimmiten.
Pidän siitä vakavamielisyydestä, joka Puhdistuksesta huokuu. Oksanen uskoo kirjallisuuteen, sen kykyyn kuvata ja käsitellä historiaa ja historian merkitsemiä ihmiskohtaloita. Moinen vakavamielisyys on nykyisin riskialtista. Helpommalla pääsee, jos turvautuu ironiaan ja travestiaan, vetää kunnolla överiksi.
Omaa romaaniestetiikkaani vasten arvioituna Puhdistus on hitusen liian perfektionistinen, odotusten mukainen teos. Soisin, että kirjassa olisi enemmän ryppyä ja rosoa, enemmän riitasointuja. Mutta tämähän on minun ongelmani, joka ei mitenkään vähennä kirjan ansioita.
Pakko myöntää, että lukemistani häiritsi se julkinen hypetys, joka kirjaan on kohdistunut. Mielestäni kustantamoiden markkinointi-ihmiset toimivat typerästi rummuttaessaan uutuusromaaneja suuriksi kirjallisiksi tapauksiksi. Sellaisethan tunnistetaan vasta jälkikäteen, eikä sellaisia ilmesty vuosittain tai edes joka toinen vuosi, hyvä jos kerran kymmenessä vuodessa.
Vaikka tunnistan myyntitykkien korupuheet myyntitykkien korupuheiksi, ne tunkevat silti ikävällä tavalla minun ja kirjan väliin.
P.S.
Tämänkin mainitsin sähköpostiviestissäni Karolle: ”Joku voisi myös marista Oksasen mieskuvasta. Miehet ovat lähestulkoon kaikki kiduttajia, raiskaajia ja pyöveleitä. Kaikki paha maailmassa on miehistä lähtöisin.”

Kommentit (7)

  1. Susanna Iivonen-Pekesen

    Tämä on niin noloa että. Mutta tekee näin ruuneperin jälkeisenä päivänä kommentoida aiheesta. Että olenko kauhean kerettiläinen, kun mun mielestä Puhdistus lähentelee viihdettä. Eikä siinä mitään pahaa kai ole, mutta kuitenkin. Siis jotenkin se muistuttaa niin kuin dekkaria enemmän kuin taidetta. Oon kyllä ihan hirveä, tiedän! Liza Marklund ja Sofi Oksanen. Apuva. Mutta sekin lohduttaa, että olemme esimerkiksi Siri H:nkin ansioista olleet samaa mieltä.

  2. Tommi Melender

    Älä kursaile. Ei siinä mitää noloa ole, ettei ajattele kuten palkintoraadit, suuri yleisö ja kriitikot. Konsensus ei ole koskaan tae kirjan laadusta tai laaduttomuudesta.

    Puhdistuksessa on omat viihteelliset aspektinsa. Se on sujuvasti ja vetävästi kirjoitettu juonellinen romaani. Marklund kirjoittaa kanssa juonellisia romaaneja, mutta Oksasesta hänet erottaa se, että hän ei osaa kirjoittaa, ei ensinkään, ei kirjallista tyylitajua nimeksikään. Lisäksi Oksanen käsittelee naisia (ja ihmisiä yleisemmin) sortavia mekanismeja kirjallisesti paljon mielenkiintoisemmin ja syvemmin kuin Marklund, jota elähdyttää pelkkä debiilimäinen oikeaoppisuus ja vainoharhainen raivo.

    Eli kyllä Puhdistus mielestäni on poikkeuksellisen laadukas kotimainen romaani. Varmaan siinä on klassikonkin aineksia. Toinen juttu on sitten se, että minuun henkilökohtaisesti puree vähän toisen tyyppinen kirjallisuus paremmin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *