Puolueohjelman kritiikki

SDP:n puolueohjelma käsittelee joitain nykykirjallisuuden keskeisiä teemoja: muistia, muistamista ja maailman rakentumista kertomisen kautta.

Erityisen ilahduttavaa on se, että SDP ei yritä luoda jotain mihin rahkeet eivät riitä. Vaikuttaa siltä, että SDP kirjoittaa juuri niin kuin se puolueelta luontevimmin sujuu. SDP on konkari tarinankertojana. SDP:n kerrontataito näkyy myös puolueohjelmassa. Parhaimmillaan SDP on yhdistäessään arkista ja absurdia vähäeleisellä tavalla.

SDP:llä on ihmiskuvauksen suhteen herkkä nyanssien taju. Erityisesti miellyttää lämmin huumori, jolla SDP kannattajakuntaansa kuvaa.

SDP:n kieli on selkeää ja taloudellista. Teollisuuden työläisten ja palvelualojen työläisten ystävyyden kartoituksessa puolueohjelma koskettelee todellista substanssia: lapsuudesta alkanutta ystävyyttä, joka jatkuu hieman epäsuhtaisenakin läpi aikuisuuden.

Puolueohjelman idea ei ole huono. Mutta idean kehittyminen puolueohjelmatekstien klassikoksi edellyttäisi edes yhtä seuraavista perusasioista: kielen tajua, sanomisen intohimoa tai taitoa oivaltaa poliittisesti kestävä sanoma.

SDP:n puolueohjelma on löysää höpötystä. Ajoittain teeseissä vilahtaa huumori, mutta puolue tukahduttaa sen jaaritteluun.

En hämmästy, jos SDP tulevaisuudessa jatkaa proosan parissa.

(Alkutekstit: Anssi Kelan esikoisromaanin kritiikit Helsingin Sanomissa, Uudessa Suomessa, Turun Sanomissa ja Aamulehdessä).

P.S.
Arvosteluja lukiessa on aina palautettava mieleen Paavo Haavikon kuuluisa aforistinen runo: “Kun kriitikko on nuori. Kaikki odottavat/ että se tulisi järkiinsä./ Vanha. Että se kuolisi.”
Kommentit (4)
 1. Etappenschwein
  14.8.2008, 19:12

  “SDP:n puolueohjelma on löysää höpötystä. Ajoittain teeseissä vilahtaa huumori, mutta puolue tukahduttaa sen jaaritteluun. “

  Tämä osuu naulaan, vieläpä siihen kantaan. Enkä nyt tarkoita Kelan kirjaa.

 2. Tommi Melender
  14.8.2008, 19:17

  Juu. Kriitikollakin on hyvät hetkensä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *