Antiaikalainen
Antiaikalainen

Rahvas eliitti

Pitkät ajat olin sitä mieltä, että vain sellaiset kysymykset ovat oikeasti tärkeitä, joita Sartre käsitteli tuotannossaan. Sillä ei ollut suurta väliä, mitä hän mistäkin asiasta sanoi. Kunhan sanoi jotain.

Ehkä tästä syystä minua on aina huvittanut Michel Houellebecqin Alkeishiukkasissa kohta, jossa toinen päähenkilö Bruno kertoo pienimunaisuuskompleksistaan. Vasta aikuisiällä peniksensä vaatimattomaan mittaan havahtunut Bruno tuumii: ”Nyt se saattaa tuntua hullulta, mutta 70-luvulla peniksen kokoon ei juurikaan kiinnitetty huomiota; nuorena minulla oli kaikki mahdolliset kompleksit paitsi sitä. En tiedä kuka sen otti ensimmäisenä puheeksi, ehkä homot, ainakin se esiintyy amerikkalaisessa dekkarikirjallisuudessa, mutta Sartre ei sano siitä mitään.”

Sartre ei sanonut mitään pienimunaisuudesta eikä monesta muustakaan nykyajan ihmisiä puhuttavasta tai riivaavasta asiasta. Onko siis annettava lopullisesti periksi sille, että asiat, joista Sartre ei kirjoittanut mitään voivat sittenkin olla tärkeitä?

Ehkei sentään. Onhan aina mahdollista kontekstualisoida Sartren tekstejä uudelleen, luoda niille nykyaikaan sopivia sisältöjä, yhteyksiä ja lukutapoja. Parhaimmillaan tällä tavalla avautuu kiintoisia näköaloja. Esimerkiksi perussuomalaisten gallupkannatuksen hurjasta noususta Sartrella on paljonkin sanottavaa, kunhan sen vain osaa kaivaa esiin.

Itse asiassa Sartre kirjoitti perussuomalaisuudesta niinkin varhain kuin 1946. Hänen mukaansa lause ”Äänestän perussuomalaisia” ei ole pelkkä laiska heitto, vaan aikakautta määrittävä poliittinen kertosäe, joka liittää lausujansa tiettyyn traditioon ja yhteisöön — keskinkertaisiin. Yhteiskunnallisessa elämässä keskinkertaisuuden julistaminen ei suinkaan merkitse nöyryyttä ja vaatimattomuutta. Päin vastoin, keskinkertaiset tuntevat palavaa ylpeyttä omasta keskinkertaisuudestaan.

Meuhkatessaan sosiaalipummeja, ulkomaalaisia, suomenruotsalaisia ja vihervasemmistolaisia vastaan keskinkertaiset ilmaisevat kiinnittymistä ikiomaan eliittiinsä, rahvaan eliittiin. Toisin kuin useimmat modernin yhteiskunnan eliitit, tämä eliitti ei pohjaudu menestykseen tai meriitteihin vaan edustaa syntyperästä lähtevää kansanomaistettua aristokratiaa — aitoja, rehtejä, juuristaan vieraantumaattomia perussuomalaisia.

Päästäkseen rahvaan eliitin jäseneksi täytyy vain ilmoittautua kantasuomalaiseksi ja puhua, elehtiä ja käyttäytyä kuin kantasuomalaiset. Asema rahvaan eliitissä on elinikäinen saavutettu etu. Sitä ei voi menettää muuten kuin hurahtamalla vihervasemmistolaisiin arvoihin tai ryhtymällä juurettomaksi kosmopoliitiksi.

Näin puhui Sartre. Kauan sitten.

Kommentit (18)

 1. Kristina Carlson

  Palaan lähtöruutuun: persujen nousu. Sekä Orwellin romaanissa 1984 että Huxleyn Uljaassa uudessa maailmassa ainoa toivo on ”alaluokassa”, Orwllilla proleissa ja Huxleyllä Villissä.

  Arvatkaa muuten – jos ette ole juuri lukeneet – kumpi näistä antiutopioista osuu lähemmäs nykyhetkeä? Huxley ilman muuta, koska hänellä yhteiskunta perustuu ”onnelle”, kulutukselle, mielihyvälle, runsaudelle ja tyytyväisyydelle. Orwell on vanhentunut siltä osin kuin koskee konkreettista maailmaa ja metodeita (esikuvana oli Neuvostoliitto), ei muuten. Nykyään tiedetään, että sopeuttaminen ja mukauttaminen tuottaa parempaa (taloudellista) tulosta kuin pelko, vahtiminen ja alistaminen.

  Niin, kummassakin romaanissa muutosvoiman oletetaan tulevan ”alhaalta”, alistetuista, jotka jo asemansa vuoksi edustavat jotakin parempaa, mikä ei ole päässyt toteutumaan. Ns. painettu kansanosa olisi voimavara. Jotakin tästä ajatuksesta tuntuu olevan ilmassa – miksi jotkut ns. intellektuellitkin muuten myötäilisivät persuja? Vaikka ihan vielä ei ehkä olla Huxleyn uljaassa maailmassa, kenties elää myytti ”alistetuista” ja ”villeistä”, joilla muka vielä olisi hallussaan se viisaus, jonka valtaapitävät pelkästään asemansa vuoksi menettäneet.

 2. Sami Liuhto

  Kristina Carlsonille:

  Tuskin painettu (tai painamaton) kansanosa on voimavara. Kenties voimavaroja ei ole lainkaan. Kenties maailmaa voi rationalisoida, muttei se siitä kenties rationaalisemmaksi tule. Kuitenkin on lohdullista, että etsitään voimavaroja, vaikka se olisikin eskapistista ja, kenties, naiivia.

  On hyvä että joku uskoo maailmassa olevan järkeä, eikä toivottavasti vain hypoteettisesti vaan konkreettisesti. Lähiöissä sitä ei kokemukseni mukaan ole ja keskikaupungin mielestä on ihmeellistä, että jotkut eivät pane elämäänsä kuntoon niin kuin se heillä on.

  Perussuomalaisten äänestäminen on fantasia, lähinnä tuhofantasia, että hyvinvoivia vituttaisi, niitä jotka ovat aina oikeassa (en mainitse nimiä, kai kaikki ne tietävät, nuo jakobiinit). Tuskin siihen usein analyysiä liittyy. Tai mistä sitä tietää.

 3. Tommi Melender

  Tuosta Huxleystä:

  Michel Houellebecqin ”Alkeishiukkasissa” on ansiokasta pohdintaa aiheesta, ja yksi huomioista kulkee juuri siihen suuntaan, että Huxleyn antiutopia ei enää olekaan antiutopia vaan vastaa monessa mielessä juuri sellaista maailmaa, jota nykyihmiset enemmän tai vähemmän tietoisesti tavoittelevat.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *