Antiaikalainen
Antiaikalainen

Riikka ja Henriikka

Ennustaminen on vaikeaa, etenkin kirjamarkkinoiden käänteiden ennustaminen. Melkoisella varmuudella voi kuitenkin olettaa, että Henriikka Tavin kiinnostava esikoisrunokokoelma Esim. Esa ei yllä samanlaisiin myyntilukuihin kuin Riikka Pulkkisen esikoisromaani Raja.

Luulisin, että useimmat runoilijat ja kirjailijat ovat joutuneet vastailemaan rahvaan kanssa keskustellessaan sen tyylisiin kysymyksiin kuin ”Paljonko sun kirjasi on myynyt?”, ”Tienaat sä oikeesti rahaa noilla?”

Myyntilukuja syynäävät kaikki kirjailijat, eivät vain Laila Hirvisaari ja Ilkka Remes. Jos runoilija myy 500 kirjaa, hän on ikionnellinen. Jos Remes myy 50 000 kirjaa, hänen ei auta kuin myöntää, että homma kusi ja pahasti.

Keskustelin erään kirjailijan kanssa siitä, kuinka tavoittelemisen arvoisia suuret myyntiluvut ovat. Keskustelukumppanini väitti hieman provosoiden, että jos haluaa vaikuttaa sanomisillaan, pitäisi kirjoittaa bestsellereitä.

En ole samaa mieltä. Jos minulla olisi painavaa (ulkokirjallista) sanottavaa, en yrittäisi sanoa sitä kaunokirjallisuuden keinoin. Ei maailmaa romaaneilla tai runokokoelmilla muuteta. Suuntaisin voimani politiikkaan, kansalaistoimintaan tai journalismiin.

Jos yrittää OIKEASTI vaikuttaa kirjoillaan, joutuu samankaltaisen ahdistuksen valtaan kuin Pentti Linkola. Kaikki tietävät, että Linkola on mestarillinen kirjoittaja, mutta hänen tärkein tavoitteensa ei ole kirjoittaa hyvin tai herättää keskustelua, hän haluaa muuttaa kaiken.

Linkola onnistuu vain siinä mihin ei varsinaisesti pyri. Tämä on jokaisen vaikuttamishaluisen kirjailijan tragedia.

Todellista vaikutusvaltaa kirjailijalla on vain omiin teoksiinsa. Ammattietiikka vaatii häntä kirjoittamaan niin hyvin kuin pystyy ja noudattamaan taiteellisia näkemyksiään. Jos tuloksena on uusia uria aukova, kokeileva runokokoelma, siitä ei voi kuin kiittää. Sellainen on moraalisesti kunnianarvoisa teko.

Kommentit (6)

  1. Karo Hämäläinen

    Ja täytyy vielä täsmentää, ettei tämä esteettinen pyrkimys ole lähtöisin massain suosion tavoittelusta vaan siitä yksinkertaisesta syystä, että olen huomannut nauttivani itse sellaisista kirjoista.

    Omat kirjalliset mieltymykset muodostanevat luonnollisesti oman tavoiteltavan estetiikan pohjan. Omat tavoitteet muotoutuvat niiden pohjalta, ja jossain vaiheessa köydet irtoavat. Eikä vaikutteitaan tai niistä irtoamista edes itse välttämättä huomaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *