Runouden voimasta & voimattomuudesta

”Naisen voi valloittaa runolla, mutta häntä ei voi pitää runon avulla. Ei edes kokonaisen runoliikkeen avulla.”

Näin sanoo naishenkilö Roberto Bolanon romaanissa Kesyttömät etsivät.

Bolano on muuten viime vuoden tärkein kirjallinen löytöni. Varsinkin hänen suomentamaton — toivottavasti toistaiseksi suomentamaton — romaaninsa 2666. Se on enemmän kuin fiktiivinen teos. Se on kirjallinen mannerlaatta.

Pitää paremmalla ajalla kirjoittaa lisää Bolanosta. Pitää kai myös ruveta taas aktiivisemmin päivittämään tätä blogia. Kunhan vain ei tarvitsisi koko ajan resuta deadlinella merkittyjen kirjallisten töiden parissa.

Kommentit (9)
 1. Golgatan Olga
  15.1.2010, 15:25

  Hyvää tätä vuotta, ja kiitos taas kirja- ja kirjailijavinkistä.

  Äläkä ajattele, että pitäisi olla aktiivisempi päivittäjä – päinvastoin, ainakin minusta on helpottavaa ajatella, että sinulla on muutakin tekemistä, olkoon mitä resuamista tahansa.

 2. Sami Liuhto
  16.1.2010, 13:41

  Kyllä naisen yhden runoviikonlopun pystyy pitämään runon avulla. Ihan empiirisesti todeten. Toisaalta näillä runoliikkujilla on liike sen verran kova, että pysyykö nainen perässä, ehkä naisella on omat menonsa, en tiedä. Sopimusluontoisissa suhteissa, joita suhteet yleensä ovat, ihan empiirisesti todeten, on tietty liikkumisvapaus, joten mitä se liikuttaa, jos… tämä virke taisi jäädä kesken, en keksi jatkoa. Ööö. (Hämmästyttävää, että tämmöistä tekstiä voi kirjoittaa selvinpäin, ihan empiirisesti todeten.) Hyvää viikonloppua ja taidankin hakukoneistaa heti tuon Bolanon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *