Antiaikalainen
Antiaikalainen

Sanasta miestä

”Mannerheim on kiehtova romaanin aihe ja henkilö. Todellista Mannerheimia emme tunne, mutta romaanin vahvuuksia on kyky välittää elämyksiä ja vaikutelmia, myös tuntoaistimuksia ja hajua. Proosa voi kertoa, miltä tuntuu haavoittua, rakastaa tai kuolla.”
Hannu Raittila 16.3.2009 Ajatus Kirjojen tiedotteessa ensi syksynä julkaistavasta Mannerheim-romaanistaan.

”Tätä en toimittajalle kirjoita, mutta lukukokemukseeni kuuluu, että kaikki fiktio ja varsinkin romaanit tuntuvat täysin lapsellisilta.”
Hannu Raittila syksyllä 2008 julkaistussa proosakirjassaan Ulkona.

Kommentit (8)

 1. Golgatan Olga

  Hitusen hätkähdin ensin minäkin tätä uutista, mutta eihän siinä mitään kummallista tai epäilyttävää lopulta ole. Rehellinen tilaustyö ihmiseltä joka kirjoittaa ammatikseen. (Tekihän Haavikkokin välillä tilaustöitä, ja joku Bach ei paljon muuta tehnytkään.) Raittilan kirjoittajanlaadun tuntien mitään bulkkikamaa tuskin on luvassa – luultavasti hän eksyttää elokuvakäsikirjoituksen heti alkumetreillä jäljiltään ja painelee omille teilleen. Raflaavan mainoslauseenkin jo romaanille keksin: Haisee kuin Mannerheim! (Luovutan idean Ajatukselle ilmaiseksi.)

 2. Tommi Melender

  Golgatan Olga:

  ”Haisee kuin Mannerheim.”

  Minulle tulee heti mieleen aristokraattisten herrasmiesten partavedet, parfyymit sun muut kemikaliotuotteet. Mutta kai se Mannerheimkin hieltä ja paskalta osasi haista, niin suurmies kuin olikin.

  Anonyymi:

  Minulle jää hämäräksi mitä ajat takaa, mutta en edelleenkään viitsi julkaista tässä blogissa lukijakommentteja, joiden ainoa älyllinen anti on väite, että Haavikon (tai kenen tahansa muun) proosatuotanto on täyttä paskaa. Toki tuota mieltä saa tai voi olla, mutta moisen ajatuksen esittäminen vaatii tyylitajua tai jos edes hyvää makua.

 3. SL

  Jarkko Laineen syntymäpäivämatineassa Turussa puhui myös Raittila. Hän sanoi siihen suuntaan, että kun romaani on häneltä tilattu niin kustantajan on paras tajuta että romaanin he myös saavat. Hänen mukaansa on mielenkiintoista seurata elokuvaprosessia ja hän aikoo käyttää sitä materiaalinaan myöhemmissä töissään. Joku rouva sanoi yleisöstä, että ”kirjota sitten toisin kuin se Tervon Troikka, että voi lukea kirjan loppuun”. Jäi hieman epäselväksi, mitä rouva asialla tarkoitti.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *