Sankareista (äijäproosahupailu)

En ihaillut koulupoikana Eppu Normaalia tai Pelle Miljoonaa. Sankarini oli Rauno Miettinen, yhdistetyn hiihtäjä Suonenjoelta. Tuohon aikaan Urheiluruudussa näytettiin uutissähkeitä luettaessa still-kuvia urheilijoista. Muistelen, että Rauno Miettisestä oli sellainen, jossa hän seisoi lähtölinjalla lähettäjän musta hanska olkapäällään. Se oli kuva miehestä, joka tahtoi mennä, mutta ei aivan päässyt. Rauno Miettinen hävisi olympiakullan Sapporossa ja olympiapronssin Innsbruckissa ja Sarajevossa. Silloin ei vielä kilpailtu televisiokatsojien ja sponsorien miellyttämiseksi Gundersenin menetelmällä. Piti vertailla väliaikoja ja ynnäillä, kuka mahtaa voittaa. Jokainen yhdistetyn hiihtäjä taisteli yhtä paljon itseään kuin toisia vastaan. Rauno Miettinen oli siviiliammatiltaan leipuri ja urheilupaikkojen hoitaja. Hän uhrasi paljon, mutta ei saanut kaikkea. Toisaalta hänen ei tarvinnut seistä asennossa kultamitali kaulassa kuuntelemassa kuinka Paavo Noponen lausuu Yrjö Jylhän säkeitä hänen kunniakseen. Porilaisten marssit soitettiin voittajille. Minä opin, että elämä kohtelee joskus suomalaista miestä kuin Rauno Miettistä.

Kommentit (6)
  1. Tässä on ajallinen ongelma. Kuinka nuorena hupailun sankari oikein ihaili Miettistä, kun oli liian nuori Eppujen ja Pellen faniksi, kun Sapporon kisat olivat jo vuonna 1972 ja esim. Pellen Moottoritie on kuuma ilmestyi 1980 ja Eppujen eka Aknepop 1978?? 5 vuotta? Seitsemän vuotta? Eikö hänen pikemminkin olisi pitänyt olla liian vanha punkin pauloihin?

  2. Tommi Melender
    19.10.2007, 07:20

    Ei, ei. Ei mitään ongelmaa.

    Katsos kun tämä hupailun ryhtyi seuraamaan Rauno Miettisen uraa vasta 80-luvulla Lake Placidin ja Sarajevon kisojen välissä ollessaan koulupoika. Sapporot ja muut hän luki kirjoista. Ne ovat hänelle luettuna yhtä väkevästi koettua kuin tv:stä katsottuna. Tuohon aikaan hän oli silloin vielä niin nuori, ettei räävitön popmusiikki kolahtanut, mutta tervehenkinen urheilu kylläkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *