Sanoja nihilismistä

Joku suositteli minulle Kalle Haatasen esseekirjaa Ei voisi vähempää kiinnostaa (Atena 2008). Mielikseni sen luin. Mielikseni, mutta vähän kiireellä, koska Haatasen ydinteema, aikamme nihilistisyys ei herätä minussa intohimoja. Olenko suurikin nihilisti, kun sanon näin?

Haatasta miellyttää sankarillisen nihilistin käsite. Tällainen elämänjanoinen heeros uskaltaa kohdata oman aikansa pienuuden ja mitättömyyden ja huutaa kita ammollaan: ”Kyllä!”

”Kokonaan uuden ajatteleminen, kokonaan uuden tuleminen, ei synny annetuista ehdoista eikä tottele vallitsevaa lakia. Toisin sanoen se tuhoaa oman tulemisensakin ehdot. Se ei palaudu tai redusoidu syihin ja olosuhteisiin. Se on kokonaan ennakoimatonta. Siksi tätä Nietzschen filosofian äärimmäistä anti-nihilististä paatosta on kutsuttu nihilistiseksi – sillä ei ole sisältöä, se on ei-mitään.”

Paikoin Haatasen teesit tuntuvat runoudelta ilman runoutta. Kuitenkin hän puhuu aktiivisesta toimijasta, hahmosta, jossa pihisee puhdas voima, joka ”voi tuhota aikamme pahimman kirouksen, nihilisimin.”

Eniten minua kaihertaa Haatasen esseissä se, että en tarkkaan ottaen tiedä, mistä syyttäisin häntä. Esseisti pitäisi aina voida laittaa tilille sanomisistaan. Jos esseisti ei ole vaarassa narahtaa mistään, herää epäilys, että hän olisi etevämpi rikollisena kuin esseistinä.

”En kuitenkaan voi täysin rinnoin heittäytyä radikaaliksi konservatiiviksi (vaikka tuo ajattelutapa viekoittaa minua yhä enemmän ja enemmän)”, Haatanen kirjoittaa. Kenties hänen esseensä saisivat lisää ytyä, jos hän antaisi myöten tälle harhailevalle mielihalulle. Ennen kaikkea ne näyttäisivät enemmän kirjallisuudelta ja vähemmän filosofiselta kommentaarilta.
Mutta minun ei pitäisi kritisoida Haatasta liikaa. Hän on mitä positiivisin ilmiö suomalaisessa asiaproosassa, vaikka en jaksa innostua hänen sankarinihilistin figuuristaan. Ei voisi vähempää kiinnostaa on monin verroin kiinnostavampaa tekstiä kuin 95-prosenttia siitä tavarasta, mitä tässä maassa kirjallisuutena painetaan ja julkaistaan.
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *