Se on täytetty

Se on täytetty, totta vie. Kävin kuin kävinkin antamassa ääneni paremman tulevaisuuden puolesta, vaikka vielä vaalipäivän aattona epäilin, maksaisiko vaivaa.

Se on täytetty, voi huokaista myös Hesarin toimittaja Ilkka Malmberg, jonka juttusarja Tuntemattoman sotilaan henkilöhahmoista ehti tänään grande finaleensa.

Parempaa lopetusta en olisi osannut itsekään keksiä. Malmberg pisti johtavan yhteiskunta- ja kulttuurikriitikkomme Alpo ”Ape” Suhosen kokoamaan tähtikentällisen Tuntemattoman hahmoista. Vänrikki Koskela pääsi odotetusti sentteriksi rakentamaan peliä, hieno homma!

Se vain pikkuisen mietityttää, olisiko Malmbergin pirullisen ovela satiiri – siitähän tässä täytyy olla kyse? – toiminut vieläkin paremmin, jos hän olisi pyytänyt Jorma Ollilaa kokoamaan Tuntemattoman miesjoukosta johtoryhmän Nokialle.

Olisiko Ollila kelpuuttanut mukaan Lammion? Mielestäni Lammiota olisi kovin vaikea sivuuttaa (”Herrat, meidän tiemme on selvä. Meidän mukanamme Suomi seisoo tai kaatuu. Herrat. Horjumatta sinne minne Ollilan Jorma viittaa tien”). Hänen horjumatonta päättäväisyyttään Nokiassa tarvittaisiin, sillä matkapuhelinalalla paikoilleen jämähtäminen on – Veli Sundbäckin sanoin – sama kuin menisi keskelle moottoritietä seisomaan.

Sunnuntaiaamuni ovat vastedes valjumpia ja värittömämpiä, kun tämä elämyksiä ja ilon hetkiä antanut juttusarja loppuu (toki se julkaistaan myöhemmin kirjana, mitäpä ei nykyään kirjana julkaistaisi).

Täytynee ruveta peesaamaan Malmbergia. Olen suunnitellut juttusarjaa Hannu Salaman Siinä näkijä missä tekijä -romaanin henkilöhahmoista. Haastateltaviksi olen ajatellut ainakin Kaarina Suonperää (arvioimaan romaanihenkilöiden tapakulttuuria), Jyrki Kataista (arvioimaan romaanihenkilöiden poliittista tietoisuutta – sehän on ilmiselvästi harhainen, koska se perustuu oletukselle, että vastakkainasettelujen aika ei olisi ohi) sekä Jari Sarasvuota (arvioimaan, olisiko romaanihenkilöillä mahdollisuuksia löytää itsestään sisäinen sankari ja kääntää pikkusieluinen katkeruutensa positiiviseksi, yhteiskuntaa aineellisesti ja henkisesti rakentavaksi voimaksi).

Jos päädyn juttusarjan lopuksi kokoamaan henkilöhahmoista tähtikentällisen, annan tehtävän Hannu ”Jortsu” Jortikalle. Kuten kulunut sanonta kuuluu: jokaisessa valmentajassa pitää olla pikkuisen jortikkaa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *